Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Політичні новини Питна вода в місті цілодобово буде, але не скоро

Питна вода в місті цілодобово буде, але не скоро

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Днями Мукачево приймало партнерів з м. Ніредьгаза, які приїхали до міста в рамках виконання проекту “Розвиток захисту навколишнього середовища через аналіз стану водоканалів міст Мукачево та Ужгород, а також розробка програми розвитку наявних послуг водопостачання”. Спільно з Закарпатським агенством інвестицій, інновацій та розвитку, представники водоканалу Ніредьгази та Мукачева провели ряд інформаційних форумів з метою презентації проекту громадськості.
Цей проект почався ще в 2011 році, коли голови Ужгорода та Мукачева відвідали водоканал в Ніредьгазі та дійшли висновку, що нашу систему водогону та водовідведення потрібно модернізувати та вдосконалювати. Деякий час проект існував лише у вигляді задумки, “на папері”, та у 2012 році з допомогою угорських колег був розроблений план дій, поданий на розгляд і саме він отримав грант від Євросоюзу на втілення в життя першої і чи не самої важливої частини проекту — дослідження стану водоканалів Мукачева та Ужгорода.  Закарпатське агенство інвестицій, інновацій та розвитку розробило план дій в межах проекту, який включає в себе інформаційні форуми для громад Мукачева та Ужгорода.
І саме з цією метою минулого тижня Мукачево відвідали Іштван Моріц (директор водоканалу м. Ніредьгаза), Іштван Гал (інженер, технічний менеджер проекту). Зустрічі були проведені з учнями та педколективами гімназії, ЗОШ № 20, МДУ та заключна зустріч — з виконавчим комітетом Мукачівської міської ради. Разом з угорськими колегами презентацію проекту та результати роботи проводили представники Мукачівського водоканалу — начальник виробничо-технічного відділу Любов Міклі та інженер виробничо-технічного відділу Тетяна Гісем. Долучилися також працівники відділу зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій і туризму міськвиконкому та  Закарпатського агенства інвестицій, інновацій та розвитку.
Виступаючи перед школярами, студентами, педагогами  Любов Міклі розповідала про величезний обсяг проведених робіт по оцінці стану водопостачання та водовідведення, таку роботу необхідно було провести вже давно — адже без бачення реального стану споруд неможливо правильно та обгрунтовано планувати роботи, а головне витрати  на ремонт та модернізацію. Раніше на це не вистачало коштів, часу, людей тощо. В Мукачеві діє 9 водозаборів, на 5 з яких вже встановлено сучасні енергозберігаючі насоси, які включаються автоматично, “відкрутив кран — включився насос”, що дозволяє суттєво скоротити витрати на електроенергію та дозволяє більшості мікрорайонів Мукачева отримувати воду цілодобово або ж більшу частину доби.
Великих витрат потребує ремонт та заміна системи водогону, адже через пошкоджені труби відбувається велика втрата питної води, яка просто витікає в ґрунт. Як розповіла Любов Миколаївна, заміна старої частини водогону покращить і якість питної води, адже не зважаючи на те, що вся наша вода артезіанська, яка фактично не потребує очищення на відміну від поверхневих вод, під час проходження водогоном на шляху до споживача вона контактує з іржею, ґрунтом та іншими забрудненнями металевих труб, що істотно знижує її якість. Також потребує переробки система очищення стічних вод, яка на даний час переванжена більше ніж вдвічі від запланованої пропускної здатності.
Іштван Моріц в своїй презентації для школярів зауважив “дуже важливо те, що ми проводимо ці зустрічі з молоддю — адже ви є підростаючим поколінням, яке наступним буде піклуватись про добробут міста та мешканців, і нам важливо почути вашу думку та бачення кроків для вирішення цього питання”. Також директор водоканалу Ніредьгази розповів про проблеми питної води в їхньому місті — Ніредьгаза забеспечується водою лише з 4 водозаборів, ні один з яких не розташований на території міста, тому воду необхідно доставляти через величезні відстані, що загострює питання збереження кількості та якості питної води. Не менш важливим пан Іштван вважає якісне очищення стічних вод, які не повинні забруднювати навколишнє середовище та шкодити екології краю.
На зустрічі з виконавчим комітетом та представниками різних галузей міста Іштван Моріц відмітив, що співпрацюючи з першим заступником міського голови Мукачева Ернестом Нусером від самого початку проекту він бачить, мерія і всі залучені спеціалісти роблять все можливе для втілення проекту в життя, “нас радує натхнення та зацікавленість міської влади в цих послугах, бажання зробити перший крок, що мер міста не тільки говорить про необхідність покращення роботи водоканалу, а й вживає конкретні дії для цього.
Для отримання результату необхідна наявність трьох складових. Перша — бажання і натхнення, яке ми у вас спостерігаємо, і це дуже добре. Друге — професіоналізм команди, що займається  цим питанням, і це ми також у вас бачимо, адже роботи, проведенні вже зараз є просто титанічними і виконані вони якісно, без уникань складностей. Потрібна ще й третя складова — фінанси, інвестиції. У Євросоюза є багато грантів, закладених саме для покращення життєвих умов на перефирії, прикордонних територіях, і отримають ці кошти ті, хто першими подадуть готові розробки дій, плани розвитку.  Результатом нашої співпраці стане пакет документів з планом розвитку, конкретними кроками втілення та розрахунками фінансових витрат на покращення. Нашими спільними зусиллями Мукачево та Ужгород отримують великі шанси стати першими, а отже майже гарантовано отримати грант на реконструкцію системи водоканалів. Але бажаю вам не втрачати терпіння та натхнення, адже процедура розгляду заявок є досить довготривалою — бюрократія є всюди і завжди, та це не привід зневірюватись».
Каріна Корольова
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".