Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства Незабутня розмова з моїм дідусем

Незабутня розмова з моїм дідусем

Рейтинг пользователей: / 4
ХудшийЛучший 
Велика Вітчизняна війна – це світова війна, яка внесла глобальні зміни в історію людства. Події, які розгорталися з 1939 до 1945 року, забрали з собою життя 55 мільйонів людей. На сьогоднішній день залишилося дуже мало свідків цієї катастрофи. Один з них – мій дідусь Шаламай Володимир Іванович, дитина війни. Як говорить він сам:
- З воєнних дій  я мало що пам’ятаю. Але мій батько, Шаламай Іван Григорович, брав участь у військових діях. Можу повідати тобі кілька історій з його життя. - Так, дідусю, я залюбки послухаю. Скільки років було моєму прадідусеві, коли розпочалася війна?
- На той час йому було 26 років.
- В яких воєнних діях він брав участь?
- Перед війною він служив в армії на Північному Кавказі в місті Нальчик. У травні 1941 року дивізію дідуся перевели в район міста Перемишль (нині територія Польщі) біля річки Сян. 22 червня 1941 року розпочалась війна, в якій дідусь брав участь з першого дня. Він був артилерист-навідник далекобійної артилерії. З важкими боями його частина відступала на схід України. При обороні Києва в районі Дарниці Іван Григорович був поранений  в ногу. Знаходився в госпіталі Донецька, потім Жданова. На фронт повернувся в районі міста Синельниково. Там же потрапив в оточення, а згодом у полон. По дорозі втік з ешелону, в якому фашисти везли полонених у концтабір. Згодом в українському селі його прихистила жінка, яка допомогла йому зробити документи на окупованій території, з якими дідусь з великими труднощами дістався додому. На початку весни 1944 року Радянська Армія звільнила село. Іван Григорович знову воював. Брав участь у Ясько-Кишинівській військовій операції. В розвідці взяв у полон німецького солдата, за що був нагороджений. Брав участь у звільненні Румунії та Болгарії. У Балатонській операції знову був поранений. Війну закінчив у Австрії, а точніше у місті Відень. Нагороджений двома медалями і орденом Червоної Зірки. Всі нагороди, на превеликий жаль, зникли.
- А в якому селі на той час жив прадідусь?
- У селі Царедарівка Доманівського району Миколаївської області. Після поранення правої руки навчився писати лівою.
- Дідусю, дуже вам дякую за цікаву розповідь про мого прадіда Івана Григоровича.
Такі люди насправді гідні поваги. Я пишаюся тим, що в моїх жилах тече кров справжнього героя-визволителя! Адже тільки завдяки таким воїнам, як мій прадід, наше покоління може жити вільно і щасливо! Тож пам’ятаймо їхні подвиги й вклонімося їм з великою вдячністю!
Олександра Шаламай, гурток «Юні журналісти» Мукачівський Будинок школярів
 

Коментарі  

 
+2 #1 VladimircorrespondingMukachevotownhall 12.05.2013 00:41
Молодчина дівчина, гарна і цікава стаття.
Цитировать
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Loading...

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".