Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Консультації Порядок видачі свідоцтва про право власності на спадщину

Порядок видачі свідоцтва про право власності на спадщину

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Шановні читачі! Дуже б хотілося довести до вашого відома корисну інформацію щодо порядку видачі свідоцтва про право на спадщину. Законодавством передбачено, що оформлення спадкових прав здійснюється в нотаріальному порядку. При цьому видачу свідоцтва про право на спадщину покладено лише на державні нотаріальні контори. Свідоцтво про право на спадщину є свідченням законності переходу права власності на майно від померлого до його спадкоємців.
Видача свідоцтва про право на спадщину містить у собі декілька етапів:
Відкриття спадщини та заведення спадкової справи, при цьому заява про прийняття або відмову від спадщини має подаватися особисто заінтересованими особами у письмовій формі та бути нотаріально засвідченою. В разі знаходження особи за кордоном, вона в праві переслати посвідчену Консулом України заяву до державної нотаріальної контори. Обов'язковим додатком до заяви є оригінал свідоцтва про смерть спадкодавця. Другим способом прийняття спадщини є – фактичне прийняття (вступ у володіння або управління спадковим майном, що підтверджується довідкою ЖЕО (ЖРЕПу) та сільських, селищних рад, будинковою книгою, запису у паспорті, які свідчать про те що спадкоємець був постійно прописаний та проживав у спадковому будинку, квартирі).
Визначення кола спадкоємців, кредиторів спадкодавця, визначення спадкового майна та виділ його частки, яка належить спадкоємцям при спадкуванні з урахуванням заповіту, звернення другого з подружжя про виділ частки у спільному майні подружжя, та осіб, що мають право на обов'язкову частку у спадщині (малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка б належала кожному з них у разі спадкування за законом).
Сплата державного мита та видача свідоцтва про право на спадщину. Для видачі свідоцтва нотаріусу має бути подано певний перелік документів, які підтверджують факт смерті (гербове свідоцтво про смерть), в разі відсутності заповіту - документи, які встановлюють родинний зв'язок між померлим і спадкоємцями, а також документи, які підтверджую право власності спадкодавця на спадкове майно.
І нарешті, лише після проходження всіх цих етапів, державним нотаріусом видається свідоцтво про право на спадщину.
Наталія Лешко, головний спеціаліст Мукачівського міськрайонного управління юстиції
 

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval