Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини культури СВІТЛІЙ ПАМ'ЯТІ ВАСИЛЯ ЦІБЕРЕ

СВІТЛІЙ ПАМ'ЯТІ ВАСИЛЯ ЦІБЕРЕ

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Василь Михайлович Цібере – відома постать не тільки серед художників Закарпаття. Це була неординарна особистість: енергійний, вольовий, а водночас – людина доброго серця, яка завжди готова прийти на допомогу. Почесний громадянин міста, заступник голови товариства «Старійшини Мукачева», голова мистецького об'єднання «Райдуга», голова мукачівської організації Спілки народних майстрів і самодіяльних художників, директор першої в області дитячої художньої школи. Створив на базі ДХШ два музеї – «Музей дитячої творчості» та «Музей ім. Мункачі». Дбайливий чоловік, люблячий батько і дідусь. Пружна хода, чіпкі, але водночас добрі очі, принциповий, «Вічний борець за справедливість». Таким був Василь Михайлович Цібере.
З багатьма художниками, як самодіяльними, так і членами Спілки художників був знайомий Василь Цібере, ходив на етюди, виїжджав на пленери, але ніколи не копіював і не запозичував у інших. Зажди і у всьому був самим собою, йшов своєю стежкою до високого мистецтва. Адже філософія Василя Михайловича Цібере – бути самим собою.
В центрі Мукачева на центральній його площі, розташована старовинна будова, яку називають «Білий Палац» - архітектурно-історична пам'ятка XVII-XVIII ст. Колись це був одноповерховий, в стилі Ренесансу, палац, який належав Трансільванським князям Ракоці і був їх міською резиденцією. Пізніше відомим архітектором Балтазаром Нейманом було добудовано другий поверх з порталом в стилі раннього бароко в центрі фасаду для графа Шенборна. А тепер володарі цього палацу не просто діти, а наділені Божою іскрою молоді громадяни молодої країни. І довгі роки, з серпня 1979 року, очолював школу своєї мрії В.М.Цібере (до лютого 2005 року).
Наступним кроком на шляху відродження духовності у В.М. Цібере стає організація пленерів у Свалявському, Воловецькому, Міжгірському, Хустському, Великоберезнянському районах. Він очолює етнографічні подорожі «Дерев'яні церкви Закарпаття», на які виїжджає разом з художниками міста і викладачами школи, щоб відобразити поезію архітектурних пам'яток XVII-XIХ ст..
До 75-річчя В.Цібере було влалаштовано персональну виставку - понад 300 робіт. Він щедро роздаровує свої картини – мовляв, нехай скрізь у світі бачать красу нашого краю. Його картини помандрували у Чехію, Словаччину, Сербію, Хорватію, Америку, Канаду. Їх можна побачити в усіх організаціях і установах Мукачева, області, в столиці та інших містах України, в Росії...
Авторка цих рядків також має щастя милуватися його картинами. Як голові міськкому профспілки працівників культури мені часто доводилося приймати профактив з усієї України на навчання, семінари чи відпочинок. Звісно, художня школа і як один із туристичних об'єктів, завжди цікавила наших гостей. Василь Михайлович ніколи не відмовляв – радо всіх приймав, сам проводив екскурсії і частенько гості йшли з «художки» не з порожніми руками.
Він був щедрим на любов і добро і щедро та безвідмовно роздавав їх. Надзвичайно гостинний, доброзичливий та дружелюбний в одних ситуаціях і різкий, нещадний до бездіяльних людей та оманливих обіцянок – на нарадах та в робочій обстановці. Таким пам'ятаємо Василя Михайловича ми, його колеги. 17 грудня йому б виповнилося «80». Ми часто згадуємо його і вклоняємося світлій пам'яті цієї прекрасної людини.
Ольга Стадник, директор ЦБС, кавалер ордену княгині Ольги ІІІ ступеня, голова міськкому профспілки працівників культури
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".