Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини культури Євген Станкович про друзів і Мукачево

Євген Станкович про друзів і Мукачево

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Наш знаменитий земляк всесвітньо відомий композитор Євген Станкович цими днями відзначив 70-річний ювілей від Дня народження. Напередодні ми зустрілись з Євгеном Федоровичем в його київській квартирі. Коротко про нього, Він центральна фігура в сучасній музиці України і світу. Написав шість симфоній, дев'ять камерних симфоній, оперу «Квіт папороті», п'ять балетів, музику до шести спектаклів і понад 100 фільмів. Плідна праця композитора відзначена багатьма почесними званнями і нагородами, в тому числі Шевченківською премією. Його Третя камерна симфонія в 1985 році увійшла в десятку кращих творів світу за оцінкою ЮНЕСКО. Він – народний артист України, академік Академії мистецтв України, єдиний із закарпатців Герой України. Розмову з Євгеном Федоровичем починаємо із спогадів про дитинство.
– Своє дитинство вважаю попри все щасливим. Пам'ятаю все, що спроможний згадати, що вдалося не забути. Це теплий сум, щшо залишився в моїй душі.
– Певний час Ви студіювали ази музики в першій Мукачівській музичній школі. З цим із мукачівців підтримуєте стосунки?
– на жаль, останнім часом зустрічаємось із друзями все рідше. Оце кілька років тому навідався в школу, враження від зустрічей незабутні. Приймали надзвичайно тепло. Шкода, що багато моїх мукачівських друзів роз'їхалися по світах. Дорогими для мене є Нестор Мальчицький, Руди Герц, який тепер живе в Німеччині, Павло Шіц – з ними вчився в Ужгородському музичному училищі, а з Нестором служив у армії три роки. А ще є талановитий Віктор Янцо, який вчився в мене в Київській державній консерваторії ім. Чайковського. Він перспективний композитор, керує тепер гуртом «Рокаш», розповідали мені про напрочуд гарну пісню, написану ним, «Вінце моє вінце». Я бажаю Віктору успіхів у житті і творчості.
– Чи пишете музику до пісень?
– Дуже рідко. Думає, що для мене це вже закрита книга. До прем'єри вистави «Володар Борисфену», які відбулася два роки тому в Національній опері України, я написав музику. До речі, художник-постановник вистави є самородком Карпатських гір, наш земляк Олександр Цугерка родом з села Малий Раковець Іршавського району, викладає в Національній академії мистецтв України.
– Кого із українських композиторів можете виокремити, чи бачите перспективних, чи є серед них закарпатці?
– Нині в України досить багато цікавих і обдарованих композиторів різних поколінь. Я не можу і не маю права давати оцінку нинішнім колегам. Діяльність кожного і цінність творчих здобутків визначить тільки час. У Закарпатті (так само і в Мукачеві) на мій погляд дуже виділяються яскраві Віктор Теличко, Йосип Базел з Ужгорода, а в Мукачеві – Володимир Волонтир і молодий Віктор Янцо.
– Ваші побажання землякам.
– Усім здоров'я і спокою, щоб більшість сподівань у кожного збувались, віра в те, що світлих днів буде більше. Щиро вам Євген Станкович.
Розмову вів виконавчий директор Товариства закарпатців у Києві – Хрісто Роглєв
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".