Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини культури СТУДЕНТСЬКЕ СВЯТО – ВЕСЕЛЕ Й НЕПОВТОРНЕ

СТУДЕНТСЬКЕ СВЯТО – ВЕСЕЛЕ Й НЕПОВТОРНЕ

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Великий угорський поет Шандор Петефі сказав, що «Студент – це ще нічого, з якого може вийти все». А в енциклопедичному словнику дано таке визначення: «Студент – той, хто наполегливо працює, займається, учень вищого, у деяких країнах і середнього навчального закладу». Щодо наполегливості, то ця риса притаманна далеко не кожному представникові студентської братії. А от щодо кмітливості й винахідливості, то ці риси, напевно, є у всіх. Достатньо згадати екзаменаційну пору з кінофільму «Операция Ы и другие приключения Шурика». Кажуть, що справжній студент, навіть якщо не знає відповіді на запитання, з гідністю може вийти з будь-якої ситуації, а на мізерну стипендію примудряється жити не бідно. А ще студенту завжди не вистачає однієї ночі, щоб добре підготуватися до екзамену. І тому він відпочиває, коли всі працюють, і працює, коли всі сплять.
Три «З» (зазубрив – здав – забув) відходить у минуле, бо рейтингова система, яка дає змогу вільно і практично на власний розсуд опановувати матеріал протягом семестру, зробила студентське життя майже безхмарним. Коли відвідуєш усі пари, виявляєш активність на семінарських заняттях, то легко заробиш «автомат» не тільки на мінімальну трієчку, але й на відмінну оцінку. Кажуть, що який то студент, якщо жодного разу не завалив сесію? Ось і тепер, за нинішньої лояльної і демократичної системи навчання, є студенти які примудряються «завалити» чи то зимову, чи літню сесії. Ця обставина дещо псує настрій, бо «від сесії до сесії живуть студенти весело».
Сесія – знакове явище в житті студентів. І його кожен переживає по-своєму. Одні сприймають її спокійно, без паніки, інші впадають у період довгих безсонних ночей. Немає тільки байдужих. Бо кожна сесія спонукає різні покоління студентів до вироблення, систематизації певних правил поведінки, щоб успішно здати найважчий предмет. Так виникли студентські забобони. Ще й досі, якщо навіть приляже студент на годинку – дві, то неодмінно під подушку кладе той підручник, де містяться відповіді на екзаменаційні білети, і який він не встиг прочитати хоч разок. Вважається, що коли поспиш хоч годинку на книжці, то все зазубрене краще «триматиметься» у голові, а те чого не встиг прочитати – «запам'ятається».
Мій однокурсник Микола вирішує проблеми з екзаменами досить просто. По дорозі на екзамен шукає вагітну жінку. Підбігає до неї і питає номер білета, який сьогодні витягне. Каже, що допомагає. А Леся з нашої групи, ще звечора, перед екзаменом посипає сторінки у заліковій книжці цукром. І теж допомагає. Вадим нізащо не поголиться перед іспитом, а в аудиторію обов'язково ступить правою ногою. Марійка нікому не позичить своїх речей. Галина перед екзаменом не миє голову, щоб не «вимити» знання... Ірина перед тим, як зайти в аудиторію на іспит, всовує в ліву туфлю п'ятак. Обов'язково гербом донизу.
Вважається доброю ознакою по дорозі на екзамен першим зустріти чоловіка. Не згадати про «Шару» – просто гріх. Щоб вона прийшла до студента, треба о дванадцятій ночі відкрити залікову книжку і проказати: «Шаро, увійди!». А щоб студентська сесійна подруга не втекла, то жоден віруючий у цю покровительку, нізащо не відкриє свою залікову книжку протягом семестру.
Коли б хтось зібрав усі студентські добрі прикмети, а точніше забобони, то вийшло б кілька томів. Чи допомагають вони успішно долати екзаменаційні сесії, то вже питання інше. Але завжди знайдуться в студентській братії ті, кому допомогло. Уже, після того, як одержав диплом, починаєш розуміти, що студентські прикмети і повір'я знань точно що не додали, хоч впевненості у тремтячу студентську душу таки вселили і не раз.
У нашого українського студентства є два свята – 17 листопада – Міжнародний день студента і 25 січня – Тетянин день. Листопадове студентське свято передує зимовій екзаменаційно-заліковій сесії, а січневе святкування відбувається по закінченні митарств на попередній сесії, коли й до весни «рукою подати». 25 січня за православним календарем присвячене пам'яті святої мучениці Тетяни, яка загинула за віру Христову. А покровителькою студентства вона стала понад 250 років тому. Свята Тетяна – покровителька і заступниця всіх студентів без винятку навіть тих, хто з незадовільних оцінок не вилазить.
І студенти не забувають своєї покровительки. Тетянин день відзначають красиво, пам'ятно, інколи театралізовано. Та справжні студенти ніколи не дозволяють собі в цей день вживати міцні напої. Доводиться проявляти повагу святій мучениці раз на рік – у Тетянин день.
Не бувають осторонь і викладачі. У більшості вузів у цей день разом з студентами вони збираються у актовій залі, вислуховують традиційну промову, запрошують на свято священнослужителів. Після молебню святій покровительці студентів – Тетяні, ректор чи його заступники вручають відзнаки та заохочувальні нагороди найкращим студентам. А потім, по закінченні урочистостей, студенти поринали у атмосферу свята. Жодних порушень закону й громадського порядку не допускається. Студентські гуляння, за звичай, вирізняються своєю демократичністю, скромними «бенкетами».
Сьогодні у нашій країні «зимове» студентське свято відзначають колективи все більшої частини навчальних закладів, де є студенти. І це не диво. Бо у морозний січневий день, як з найвищої вершини, «видно» весну-чарівницю. А в такий день у кожного учасника свята не може настрій не бути позначений радістю від швидкого наближення весни красної. І літня екзаменаційна сесія ще далеченько!
Артур КОВАЧ, студент факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".