Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства ТУБЕРКУЛЬОЗ - ПРИХОВАНА НЕБЕЗПЕКА!

ТУБЕРКУЛЬОЗ - ПРИХОВАНА НЕБЕЗПЕКА!

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
24 березня, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом. Близько 130 років тому, саме в цей день, німецький лікар і бактеріолог Роберт Кох повідомив про відкриття збудника туберкульозу, що дало вченим можливість розпочати пошуки способів боротьби з невиліковним захворюванням. З того часу медицина досягла серйозних успіхів у профілактиці та лікуванні туберкульозу, але, на жаль, побороти цю недугу так і не змогли. Більше того,в останнє десятиліття туберкульоз став серйозною проблемою для всього світу. По даним ВООЗ, щорічно у світі на туберкульоз захворіває більше 20 млн. чоловік. Україна займає 2-е місце у Європі по рівню захворюваності на туберкульоз.
Туберкульоз - дуже заразне інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу (паличка Коха). На відміну від інших мікробів, вона надзвичайно живуча, прекрасно себе почуває в теплі і на холоді, стійка до дії спирту та різних кислот. Ультрафіолетове проміння вбиває його через 2-3 хв., кип’ятіння – протягом декількох хвилин, а також хлоровмісні речовини. Основним шляхом передачі інфекції є повітряно-крапельний. Хворі на відкриту форму туберкульозу при кашлі, чханні або розмові виділяють збудника у навколишнє середовище у вигляді мікрокрапель. При висиханні мікрокрапель залишаються частинки, що складаються з 1-2 мікробних клітин, які тривалий час знаходяться в повітрі в підвішеному стані. Звідти вони і попадають в легені здорової людини. Вважають, що за рік хворий на відкриту форму туберкульозу заражає 10-15 осіб. Інфікування можливе також через слину (при поцілунках) і опосередковано (через забруднені предмети вжитку – книги, рушники, посуд, продукти, особливо молочні). За добу хворий з легеневою формою туберкульозу виділяє 15-20 млн. бактерій туберкульозу. При попаданні в організм людини туберкульозна паличка може тривалий час залишатися в блокованому стані завдяки захисту імунної системи. Але, як тільки захисні сили організму слабнуть і для бактерій створені сприятливі умови, то мікобактерія туберкульозу починає дуже швидко розмножуватися… Туберкульоз може вражати практично всі органи і системи - кістки, нирки, кишечник, очі. Однак найбільш розповсюдженою формою є туберкульоз легень. Це захворювання підступне тим, що тривалий час може протікати безсимптомно, практично нічим не видаючи своєї присутності. Нерідко його виявляють випадково при черговому профілактичному огляді. Людину може тільки турбувати лише загальна слабість, підвищена втомлюваність, зниження апетиту, тобто симптоми, які виникають при багатьох інших захворюваннях. Тому в минулому туберкульоз називали мавпою всіх захворювань. Щоби вчасно розпізнати захворювання необхідно серйозно відноситись до любих змін власного самопочуття. Насторожити повинен кашель, тривалістю більше двох тижнів, біль у грудній клітці, незначне підвищення температури тіла, нічна пітливість, зниження апетиту, слабість, втомлюваність. Якщо хоча б один з перечислених симптомів зберігається на протязі двох тижнів, потрібно звернутися до терапевта або фтизіатра.
При підозрі на туберкульоз пацієнту рекомендують зробити флюорографію та аналіз харкотиння. Потім при необхідності направляють в протитуберкульозний диспансер для додаткової діагностики. Для виявлення туберкульозу у дітей щорічно проводиться проба Манту. Це специфічна реакція на внутрішньошкірне введення туберкуліну (речовина, що є продуктом життєдіяльності мікобактерій). Туберкульоз вже давно не є вироком. На сьогоднішній день існують препарати, що дозволяють досягти вилікування. Однак лікування дуже тривале (не менше 6-10 місяців) і потребує відповідальності та мужності від хворого. Самовільне переривання прийому ліків часто призводить до розвитку стійкості збудника до ліків. В таких випадках хвороба може повернутися в більш важкій формі, і вилікувати її буде значно складніше, а іноді і неможливо. Після проведення повного курсу протитуберкульозної терапії пацієнт ставиться на диспансерний облік (мінімум 3 роки).
Оголошення 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом є визнання необхідності боротися проти цієї недуги глобально. ВООЗ сподівається до 2050 року зупинити в більшості країн світу цю епідемію. Чи впорається з цим завданням Україна? Усе залежатиме від систематичної уваги до цієї проблеми з боку держави. Протидія туберкульозу в Україні: contra spen spero, або без надії сподіваюсь.    
Клара Чернявська, лікар, дитячий фтизіатр Мукачівської ЦРЛ
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".