Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства Наш видатний земляк Тиберій Сільваші

Наш видатний земляк Тиберій Сільваші

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Ми зустрілися з Тіберієм Сільваші у його київській майстерні і розпитали про дитинство в Мукачеві, переїзд до Києва, студентські роки, і, звісно, про мистецтво.
Картини художника-абстракціоніста сьогодні зберігаються у музеях та приватних колекціях Мюнхена, Відня, Парижа, багатьох інших міст Європи, а також у Сполучених Штатах та в Україні. Митець живе та працює у Києві вже більше сорока років, утім досі любить Мукачево та Закарпаття. А його спогади та розповіді такі живі і свіжі, наче, він нікуди й не їхав.
Я не переймався сімейною генеологією, але знаю, що родина батька завжди жила в Мукачеві. Тут наш будинок, де народжувались, жили і помирали декілька поколінь Сільваші. І зараз родинний вогонь підтримує моя сестра Боріца. Родина мами з Іршави. Там великий дідів дім, куди з радістю приїздили гостювати, бігали на річку, яка протікала в кінці саду, а потім до шлагбаума, дивитись на маленькі поїзди іршавської “Анці”, не знаю, чи існує ще ця унікальна вузькоколійка. Але є дім вчителя діда Мікловша і продовжувалася велика сімейна династія вчителів.
А батько до війни був помітною фігурою у спортивному житті Мукачева. Був воротарем у футбольній команді MSE. Скільки я наслухався історій про довоєнний футбол. Про воротарську техніку, яка була зовсім іншою ніж нині. Про легендарних воротарів Замару, Планічку. А ще дома завжди співали гімн  MSE. Уже набагато пізніше, коли ми йшли з батьком по місту, нас постійно зупиняли вболівальники зі стажем, згадували старий футбол, як бралися пенальті і як забивалися м’ячі. Ясно, що ми з братом теж ставали на ворота. Мій брат Йосип (Йосья) був професіоналом, грав у різних командах в Україні і закінчував кар’єру футболіста в Мукачівському “Приборі”. До речі, стадіон “Приборист” (не знаю, чи залишилась ця назва до сих пір) починав будуватися при батькові і він брав активну участь у будівництві. Ну і продовжує сімейну воротарську традицію син брата — Золі Сільваші. Зараз він тренує дитячі команди і кажуть успішно.
У роки дитинства, пригадую, по місту брички їздили. Потім я зустрічав їх у Відні, ці осколки великої, зниклої імперії. Тому одні з найперших і найбільш ранніх спогадів – це недільні ранки, запах кави, дорослі вже ходять по будинку і цокання копит, що доноситься з вулиці в купі з нечастими сигналами автомобілів. Тоді ще можна було сигналити і цим користалися безмежно. (ред. – посміхається)
Звичайно, це і спогади про наш величезний сад, \тоді так здавалося\ прогулянки центром міста у суботу та неділю – обов’язково до обіду. Усе місто можна було зустріти на "Корзові". У перукарнях тоді були ще австро-угорські та чеські звичаї – збиралася компанія літніх чоловіків, які читали газети і в цей час їх стригли.
Батьки побралися перед війною, а після війни переїхали до Страбичева і учителювали там до пенсії. Я провчився в Страбичеві до восьмого класу. Там почав малювати. Дуже рано. Здається завжди це робив, але в якийсь момент стало ясно, що це серйозно. Батько був моїм першим учителем. Вдумливим і методичним. Взагалі, вони обидва з мамою і тітка Ілона дуже заохочували мої заняття. І коли стало ясно, що це уже доля, було вирішено, що треба їхати в Київ в спеціалізовану середню школу. Уявляю, як вони переживали, відпускаючи мене. До речі, хочу згадати Золтана Степановича Боконі, який вів художню студію в Ужгородському палаці піонерів. Думаю, багато сьогоднішніх художників, які мали щастя відвідувати його заняття, з вдячністю згадують це ім’я.
Кожну суботу чи неділю, рано вранці їхав до Ужгорода, до Боконі, малювати гіпси. Малюнок гіпсової голови був єдиним з обов’язкових екзаменів при вступі до художньої школи. Словом, іспити я склав добре і десь серед літа отримав листа, що зарахований у дев’ятий клас Київської художньої середньої школи. Так я став киянином. Потім були щасливі роки навчання. Спочатку школа, потім інститут і майстерня великої Тетяни Нилівни Яблонської. До неї мріяли попасти всі, і як нам заздрили. Нам п’ятьом щасливчикам, яких вона сама відібрала.
Взагалі, мені везло в житті на добре відношення і навіть дружбу з видатними людьми. Георгій В’ячеславович Якутевич, Данило Данилович Лідер, фантастичні художники, яких я теж вважаю своїми вчителями. А після другого курсу я був на практиці в Краківській художній академії і моїм керівником був один з найбільших польських художників Єжи Новосельський. З ним, за кружкою пива, говорили про сучасне мистецтво, про кабалу і алхімію, про ікону і абстракцію.
Щодо армії, то я служив у нашому мукачівському піхотному полку, що на вулиці Ілони Зріні. На другий день, як я прописався у батьків, за мною приїхала машина з військомату, я думаю: ну, все, почалося. Мене повезли до начальника політвідділу. Він познайомився зі мною і сказав: "Ты будешь служить у нас в полку, нам нужны художники". І от до осені я чекав, поки почнеться призив і треба буде поголити голову. А я тоді ще хіпував. (ред. – посміхається)
У клубі, у нас, зібралася хороша компанія. Художники, столярі, всі – закарпатці. Я, до речі, часто ходив додому спати, бо батьки недалеко жили. На набережній. Кілька разів було таке, що під час нічної перевірки за мною прибігали додому. (ред. – сміється) Офіцери теж знали, тому усі спокійно до цього ставилися.
А я любив Мукачево! Дружив з музикантами з легендарної групи "Аеліта". Можливо в це зараз важко повірити, але на їх концерти треба було прориватися. Вони збирали повний Палац Спорту в Києві. Не знаю, де вони зараз. Чи в Мукачеві? Чи живі? Багато років ні з ким із них не бачився… Ну от, багато часу проводили разом.
Звичайно їхні концерти і суботні танці у будинку культури. У них був клавішник Кандиба. Він грав і знався в джазі. А я Майлса Девіса, Брубека, Паркера, слухав більше, ніж Бітлів. Окрім того, ще й працював – живопис, рисунок. Ну і грав у футбол за Страбичово.
Ну а дальше життя художника. Праця в майстерні, виставки і знову праця.
В дев’яностих почалися зарубіжні виставки, праця з галереями в Німеччині, Франції, Швейцарії. Декілька років тому прийняв участь у великому проекті “АРТ СЕНАТ” у Парижі. Сенат Франції вибирає вісім художників, які в свою чергу вибирають з цілого світу вісім художників для діалогу. Тоні Сульє запросив мене. До речі, як мені сказали, я був першим, кого запросили зі Східної Європи.
Ну тут уже про іншу сімейну традицію. ЇЇ продовжує моя дочка Ілона, яка по моїм слідам закінчила нашу Київську художню школу і академію. Закінчувала вона театральний факультет у геніального Данила Даниловича Лідера. Зараз працюємо поряд у одній майстерні, я внизу, а вона на другому поверсі. Здається, один одному не мішаємо та і виставляємося в одній галереї в “БОТТЕГА”
Чи хотів би я показати свої роботи в Мукачеві. Так, звичайно для мене це честь. Можливо, колись станеться...Зазвичай, мої роботи є у колекціонерів у різних країнах світу. Але є і на Закарпатті. В Ужгородського колекціонера Юрія Небесника і Василя Симочко з Великого Березного. Звичайно, я знайомий з Мукачівськими художниками. Пам’ятаю, що сусідом мого брата був Герц. Дружу з  чудовими мукачівськими художниками Золтаном Мичко, Петером Фелдеши, але здається він уже живе в Будапешті. Ще Отила Коприва, ну і молодих, не мукачівських, але не можу їх не назвати — дуже талановитий Руслан Гремба, Іван Небесник (молодший), Мирослав Вайда з Березнова. Ну і мукачівські художники, молоді й старші, щоб випадково когось не забув, не буду перераховувати прізвищ. Завжди з ніжністю згадую наші зустрічі. Так, нас розкидало по цілому світу, але всі ми залишаємося мукачівцями. Пам’ятаємо недільні прогулянки по “Корзо” і запах кави, наші платани на набережній Латориці і червону Горку. І вино. Смак домашнього вина!...
Бесіду провів виконавчий директор Товариства “Закарпатці в Києві” Христо Роглєв
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".