Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства ТРИ СВЯТА В ОДИН ДЕНЬ

ТРИ СВЯТА В ОДИН ДЕНЬ

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Наступна субота, 14 січня – багатий на свята день. Православні й греко-католицькі вірники відзначають Обрізання Господнє, або Наречення Господа нашого. Християнська церква у цей день вшановує пам'ять про архієпископа Кесарії Кападокійської, розташованої на території Малої Азії Василія Великого ( 329 – 379 р.р.). І вже традиційно в народі святкують Старий Новий рік.
Як відомо з святого письма, на восьмий день від Народження Немовлятко-Христа віднесли в храм, де над Ним, у відповідності із старозавітним законом, що стосувався усіх немовлят чоловічої статі та іудейськими традиціями, вчинили обряд обрізання. При цьому немовлят нарікали. Як відомо, Матері Господа нашого Приснодіві Марії, ще в день Благовіщення архангел Гавриїл повідомив, що народжений нею буде йменуватися Іісус. Тож після церковного обряду Спаситель світу одержав ім'я Іісус Христос. Тому й свято називається Обрізання й наречення (найменування) Господа нашого, Спасителя світу Ісуса Христа.
Про святителя, архієпископа Кесарії Кападокійської із святого письма взнаємо, що був цей чоловік пристрасним проповідником вчення Христового. З його волі та участі було засновано чернецтво. Архієпископ заснував перші два монастирі – чоловічий та жіночий. А ще він допомагав нужденним, хворим, немічним, інвалідам. У кожному окрузі своєї митрополії він заснував будинки для прочан, що йшли молитися у храми Господні, організував перші будинки-приюти для одиноких, хворих, бідних людей. А ще Василій Великий зажив слави й визнання як ревний проповідник і захисник віри Христової. Він допомагав тим, хто хотів пізнати віру християнську, закликав вірників до терпіння, смирення і мужності.
У нас на Україні 14 січня, у день Василія Великого, який вважався покровителем землеробства, колядники (вінчувальники, посівальники) бажали господарям усіляких благ. Оскільки в народі відзначали в цей день і третє свято – Старий Новий рік, то супроводжувалися дії щедрувальників магічними діями – посіванням дому зернами жита, пшениці, ячменю, вівса:
Сію, вію, посіваю,
з Старим Новим роком вас вітаю!
Щоб усі були здорові. Щоб доїлися корови.
Щоб в хліві були телята.
Свині, гуси, сало, м'ясо,
Сир, сметана, шинка і копченії ковбаси.
Щоб господар був дбайливий,
не пиячив здуру!
Щоби діти не хворіли, добре неслись кури.
Щоб онуки щебетали, милі та хороші,
Щоб у жінки і в гаманці водилися гроші.
Щоб ні в кого і ніколи не боліла спина,
Ну, а нам за цю колядку
дайте щось в торбину.
Будьте завжди при здоров'ї, веселі, завзяті!
Щоб вареники в сметані завжди були в хаті!

В народі було повір'я, що в цей день дівчата не мали права першими заходити до чужої хати. І тому дуже раділи, коли перши щедрувальником був хлопець. А ще в миску (тазик) в якому споліскували обличчя холодною водою з криниці клали копійки, щоб бути при грошах цілий рік.
Того й вам бажаємо, дорогі читачі «Мукачівської Ратуші»!
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".