Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства ВИНОГРАД – ВІЗИТНА КАРТКА ЗАКАРПАТТЯ

ВИНОГРАД – ВІЗИТНА КАРТКА ЗАКАРПАТТЯ

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Без найменшої спроби зрозуміти, з болем у серці сприйняла горезвісний указ Горбачова про винищення, в рамках вседержавної боротьби з пияцтвом, дорідних плантацій виноградників. І не тільки я. Хіба можна йти на плантації вирощеного, викоханого тобою винограду з сокирою, бульдозером, нищити все вогнем? Жодного кущика не вирубали у нашому радгоспі-заводі «Мукачівський». Зайнялися садівництвом.
З виноградарством пов'язане усе моє життя. І батька мого, діда й прадіда... Секрети вирощення плодовитих кущів передавалося з покоління в покоління. А як любив вирощувати виноградні кущі мій шкільний учитель. Він і розповів нам, школярам легенду про те, як ця благородна рослина потрапила на Закарпаття.
... Ще в часи коли на Олімпі грецькі боги смакували з келихів нектар, громовержцю Зевсу та його оточенню дуже дошкуляв молодий Вакх – невиправний п'яниця і гульвіса. Щоб відучити його від пагубної пристрасті розпорядився Зевс вислати Вакха в краї, де люди не знають виноградарства. Таким виявився наші землі. Північно-східна частина Карпат була густо вкрита кущами терну й шипшини. Відправляючись на заслання Вакх потай прихопив із собою виноградну лозу і став місцеве населення навчати виноградарству.
В часи, коли племена гунів рушили через історичне Закарпаття в Панонську низовину, місцеве слов'янське населення вже добре зналося на виноробстві. Вчені-археологи стверджують, що за їх даними виноробство на території краю було відоме у УІІІ – УІ століттях до н.е. А найперша письмова згадка про виноград датується 1093 роком. Тоді угорський король Ласло І «село Севлюш (нинішнє місто Виноградів) передавав з людьми, землею, рухомим і нерухомим майном у власність місцевих монахів». Через 150 літ, інший угорський король Бейла ІУ у 1247 році видав грамоту, за якою жителі Берегова були зобов'язані віддавати десятину врожаю винограду церкві й монастирям. Як засвідчують писемні джерела в той час виноградарством займалися у Севлюші, Мукачеві, Середньому, Берегові, Ужгороді, Мужієві, Варієві, Косині...
У 1376 році угорська королева Ержебет дозволила жителям Мукачева вирізати печатку і скріплювати нею документи при продажу виноградних плантацій. З ХІУ століття на торгах міст краю була посилена продажа вина. І в 1446 році мукачівські торгівці одержали дозвіл від правителя Яноша Хуняді «право продажу вина на розлив».А з 1482 року мукачівцям заборонялося ввозити в місто над Латорицею «чужі вина до тих пір, поки в місті були свої». До речі, мукачівські й берегівські вина мали такий вишуканий смак, що подавалися на королівський стіл. І правителі по той бік Карпат охоче купували вина в нашому місті.
Великої шкоди виноградарству в нашому краї завдали Перша й Друга світові війни. На час визволення Закарпаття Червоною Армією в краї залишалося всього 3,5 тисячі гектарів виноградників. У стислі строки, на базі старих господарств, були організовані Мукачівський, Берегівський, Виноградівський, Ужгородський, Середнянський, Мужіївський винрадгоспи. І вже в 1953 році площа під виноградниками досягла 5,4 тисяча гектарів. А про те велике значення яке покладалося на виноробство в нашому краї говорить той факт, що із 47 Героїв Соціалістичної Праці 11 були виноградарями. В Мукачівському радгоспі-заводі таких було троє: делегат Першого з'їзду Народних Комітетів Закарпатської України Василь Долинський, я та в 1958 році цієї найвищої трудової відзнаки удостоївся ланковий з моєї бригади Андрій Ковач.
Високій якості закарпатські вина зобов'язані не лише добрим природним умовам, але й знаючим виноградарям. Бо поки сік ягід винограду перетвориться в іскристий у бокалі золотий або рубіново-червоний напій проходить чимало часу. Не випадково кажуть, що виноградар і винороб мають мати не тільки талант, але й ту чуттєвість, яку не одержиш разом з дипломом, бо здобувається тільки на плантації, у винному підвалі...
Марія РУСИНКО, Герой Соціалістичної праці
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".