Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства Заява учасників науково-теоретичної конференції (+ відео)

Заява учасників науково-теоретичної конференції (+ відео)

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 

Заява

учасників науково-теоретичної конференції «Українська  писемність і мова – основа розвитку й утвердження української державності, нації», яка відбулася в День української писемності і мови в місті Мукачеві Закарпатської області

Шановні українці! Шановні громадяни України!

Дорогі мукачівці!

У Верховній Раді зареєстрований законопроект «Про мови в Україні». Зберігаючи за українською лише епітет «державна», автори цього законопроекту – регіонал Єфремов, комуніст Симоненко, литвинівець Гриневецький мають реальну мету: створити інструмент витіснення української мови з усіх сфер суспільного життя всупереч основному Закону держави, рішенню Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року, яке є  обов’язковим до виконання на всій території України, остаточним і не може бути оскарженим.

Автори указаного законопроекту не розібрались з Європейською хартією регіональних або міноритарних мов і використовують її для розпалювання конфлікту всередині українського суспільства.

Хартія – це міжнародно-правовий акт має на меті захистити малопоширені місцеві мови, насамперед ті, яким у близькому чи віддаленому майбутньому загрожує зникнення. У тексті Хартії є неодноразові нагадування про те, що «підтримка регіональних або міноритарних мов не повинна здійснюватися на шкоду офіційним мовам» і  не має ні слова про можливість надання будь-якій з мов, що потребують захисту та підтримки, якогось спеціального статусу на місцевому чи загальнонаціональному рівні.

Кон’юнктурному маніпулюванню міжнародними угодами, підписаними Україною, слід покласти край. Українська влада повинна рішуче відстоювати українські пріоритети як в економіці, так і в духовній галузі і передусім – пріоритет рідної для переважної більшості населення української мови.

Мова – не просто знаряддя передавання інформації. Це – один із фундаментальних націєтворчих та державницьких чинників, вона визначає впізнаваність культурного обличчя нації, її ідентичність, захищає від поглинання іншими націями  і культурами. Витіснення мови з різних сфер державного й громадського життя, масової культури, ЗМІ, всілякі утиски, яких вона зазнавала в минулому й зазнає досі на своїх одвічних і природних теренах, загрожують не лише її існуванню і розвитку однієї з найбільших держав Європи, а і самої української нації.

Ми констатуємо, що за 337 років колоніального російського панування над Україною, було видано 479 циркулярів, указів, розпоряджень спрямованих не на захист, а на знищення української мови. Саме на це і спрямований і законопроект 3-х „Про мови в Україні ”.

В незалежній Україні дуже багато роботи по мовному питанню. І якби влада з 1991 по 2010 р.р. більш відповідально ставилася до виконання своїх обов’язків, то і нинішній Прем’єр-міністр вільно володів би державною мовою. А його заява про те, що „с принятием законопроекта будут ликвидированы факты дискриминации русского языка”, нас просто обурює. Якщо розробники законопроекту „Про мови в Україні”  хочуть допомогти всім лінивим і не здатним вивчити українську шляхом її фактичного знищення, то це справа безперспективна.

І якщо ті же розробники терпіти не можуть української мови, то хай буде відомо таке. По перше, вона лексично багатша від російської і логічніше побудована. По друге, хто знає українську мову, той легко розуміє не лише російську, а й польську, сербську, хорватську, словацьку, трохи важче – болгарську, македонську, чеську, словенську. А хто знає російську, той навіть української не годен втямити.

Шановні співвітчизники!

Сьогодні від кожного з нас залежить, чи будемо ми українцями в своїй державі.  Не зрадьмо пам'ять поколінь наших предків, які виплекали і зберегли українську мову. Не відступаймо від демократичного вибору українського народу. Збережімо свою душу, свою неповторність, своє рідне слово.

Ми нагадуємо керівництву держави, що всі режими, які зазіхали на життя української мови, знайшли свій безславний кінець, бо в світі нема іншої країни, очільники якої самочинно розтоптували б мову власного народу.

Ми віримо, що громадяни України, які послуговуються російською мовою та іншими мовами національних меншин, зрозуміють українськомовних співвітчизників і стануть на захист мови держави, яка є їхньою доброю матір’ю, захисницею їхніх громадських прав і свобод.

Оборонимо мову – врятуємо Україну!

Голосували:

Одностайно (153 особи)

9 листопада 2010 року

Голова мукачівської міськрайонної організації "Просвіта" ім. Т.Шевченка,
почесний громадянин міста Мукачева  Василь Софілканич

  {linkr:related;keywords:%C3%90%C2%BF%C3%90%C2%B8%C3%91%C2%81%C3%90%C2%B5%C3%90%C2%BC%C3%90%C2%BD%C3%90%C2%BE%C3%91%C2%81%C3%91%C2%82%C3%91%C2%96;limit:5;title:%C3%90%C2%A1%C3%90%C2%B2%C3%91%C2%8F%C3%90%C2%B7%C3%90%C2%B0%C3%90%C2%BD%C3%90%C2%BD%C3%91%C2%8B%C3%90%C2%B5+%C3%91%C2%81%C3%91%C2%82%C3%90%C2%B0%C3%91%C2%82%C3%91%C2%8C%C3%90%C2%B8}
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".