Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства МУКАЧІВСЬКІ КУРАНТИ

МУКАЧІВСЬКІ КУРАНТИ

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 
У 30-ті роки минулого століття Мукачево сколихнув цікавий судовий процес. Один чеський бізнесмен, який не любив носити із собою годинника, поспішаючи на потяг до Кошиць, глянув на годинника на міській Ратуші. Часу ще ніби було достатньо, однак бізнесмен на потяг запізнився.
Це, звісно, стало катастрофою для його нагальної справи. Виявляється, головний годинник міста відставав на 30 хвилин – не велику стрілку годинника сіла ворона. Таким чином через злощасну птаху міська казна втратила чималеньку суму моральної компенсації бізнесмену, яку він відсудив.
Той прикрий випадок підірвав авторитет мукачівських курантів, як одних із найточніших у той час у Чехословаччині. Такими вони вважалися із 1904 року, коли майстер-годинникар Йосиф Шовинський встановив їх там, де вони й сьогодні відбивають час. Виготовили їх у Будапешті, в майстерні Ф.Лойтвілера. Тоді вони дзвонили лише кожну годину, та в роки першої світової війни дзвін пошкодили. За часів Чехословаччини майстри часто змінювались і полагодити дзвін не було кому.
З приходом радянської влади куранти Мукачева зазнали нових потрясінь: троси, що з'єднували годинник із дзвоном, використовували, щоб тягнути вантажівки. Доля годинників на верхній вежі замку Паланок, римо-католицькій та греко-католицькій церквах була ще гіршою – їх зламали зовсім. З 1950 року за годинником на Ратуші почав доглядати 17-річний Василь Дуфинець. Годинникарство передалося йому від батька – доробратівського майстра на всі руки. А догляд за головним годинником міста юнак «успадкував» від годинникаря Керестешія, який мав колись майстерню на вул. Пушкіна. Юний і дужий Василь допомагав шефові-інваліду накручувати міську «машину часу», а коли нарешті зрозумів усі її «секрети», отримав документ-посвідчення на обслуговування міських курантів.
Невдовзі Василя забрали до війська і годинник знову на чотири роки залишився без догляду. Міська влада запропонувала чималу суму тому мукачівському годинникареві, який зрушить годинниковий маятник. Ці гроші привабили багатьох колег Василя, та розкрити секрети курантів їм так і не вдалося. Повернувшись з армії, Василь перемонтував годинник і він задзвонив. А коли з Пістрялівської церкви зняли п'ять дзвонів, Дуфинець попросив один із них для Ратуші і саме цей дзвін сьогодні мелодійно дзвенить кожні 15 хвилин.
Василь Євгенович Дуфинець майже 50 років живе цим годинником, кожен четвертий день накручуючи гирі через систему шестерінок, щокварталу змазує деталі, пестить своє дітище, немов дитину. Майстрові, якому іде вже сьомий десяток, нелегко підніматися сходами, дихати пилюкою горища, а весь шлях вгору сходами – це майже тридцять метрів.
Донедавна куранти на мукачівській Ратуші були єдиними в місті і районі. Аж поки керівництво санаторію «Карпати» не згадало і про свій 200-літньої давності великий годинник, але несправний ще з тих часів, коли тут мешкав граф Шенборн. Запросили Дуфинця і в 1990 році куранти здравниці запрацювали. Та опікуватись ними Василь Євгенович доручив своєму учневі і зятеві Іванові Ониську. Він же стежитиме і за Головним годинником міста, коли літній батько буде чи у від'їзді, чи не дай Бог занедужає.
Кілька років тому було відновлено куранти у замку Паланок, а зовсім недавно – і на кафедральному греко-католицькому храмі Мукачева.
{linkr:related;keywords:%C3%90%C2%BC%C3%91%C2%83%C3%90%C2%BA%C3%90%C2%B0%C3%91%C2%87%C3%91%C2%96%C3%90%C2%B2%C3%91%C2%81%C3%91%C2%8C%C3%90%C2%BA%C3%90%C2%B8%C3%90%C2%B9+%C3%90%C2%B7%C3%90%C2%B0%C3%90%C2%BC%C3%90%C2%BE%C3%90%C2%BA;limit:5;title:%C3%90%C2%A1%C3%90%C2%B2%C3%91%C2%8F%C3%90%C2%B7%C3%90%C2%B0%C3%90%C2%BD%C3%90%C2%BD%C3%91%C2%8B%C3%90%C2%B5+%C3%91%C2%81%C3%91%C2%82%C3%90%C2%B0%C3%91%C2%82%C3%91%C2%8C%C3%90%C2%B8}
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".