Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства МИНУЛЕ ПІЗНАЄМО, ГЕРОЇВ ВШАНОВУЄМО

МИНУЛЕ ПІЗНАЄМО, ГЕРОЇВ ВШАНОВУЄМО

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Про останній бій із залишками 12-ї Дебреценської дивізії, який стався 25 жовтня 1944 року, колишній командир партизанського з'єднання уродженець Лецовиці, що на Мукачівщині Василь Русин у своїй книзі «На крутих перевалах зорі назустріч» написав і таке: «Не одним боєм випробовувалася сміливість колишнього студента учительської семінарії Івана Сабова з Чинадієва. І тільки у цьому, останньому, ворожі кулі не поминули його... З нашого боку, крім Миколи Глушка та Івана Сабова, загинули смертю хоробрих партизани Ілля Коневич з Чинадієва і Василь Русин з Пасіки... Ми поховали їх у той вікопомний день, коли над Закарпаттям замайорів прапор свободи. Рідна земля приймала полеглих воїнів, сама уже навіки вільна...». Партизани розгромили у тому бою фашистів, взяли в полон солдат і офіцерів, рештки гонведів, кидаючи зброю, втекли в Мукачево...
Як найбільшу святиню оберігають жителі Чинадієва могилу героїв-партизан Івана Сабова та Іллі Коновича. Золотими літерами на ній викарбувано напис: «Тут похоронені партизани Ілля Коневич та Іван Сабов, які у 1944 році загинули в боях проти фашистських загарбників». Тут ніколи не в'януть квіти. Сюди приходять дорослі і діти, літні й молоді, робітники, вчителі, школярі. Дорогою героїв ось уже 69-й рік крокують – хто по-юнацьки бадьоро і енергійно, а хто і по–старечому, розмірено, без поспіху. Вклонитися нетлінній пам'яті полеглих приїжджають гості з області, Мукачева, інших населених пунктів краю... Недавно, під час екскурсії в партизанський музей у Бабичі-Покуття, сюди, у сквер розташований у центрі Чинадієва, завітала група ветеранів Великої Вітчизняної війни і молодь – студенти й школярі. Серед них були учасники Великої Вітчизняної війни: воїн-фронтовик Володимир Чех, колишня партизанка, відмінник освіти України Галина Плахотник-Головко, полковник у відставці, відомий в нашому краї поет Михайло Шушкевич та інші.
Коли автобус із гостями зупинився, у сквері стало людно. Сюди прийшли жителі Чинадієва: ветерани, які ще пам'ятають день визволення краю від фашистської окупації, вчителі, школярі, працівники селищної ради, робітники найближчих підприємств... Девізом учасників походу по місцях бойової слави були слова: «Пам'ять – відновимо, минуле – пізнаємо, історію – дослідимо, совість – пробудимо, героїв – вшануємо, могили – впорядкуємо, віру – воскресимо, традиції – відтворимо, Україну – прославимо». Свята для нас, чинадіївців, могила завжди доглянута, заквітчана. Тож до неї наші гості з Мукачева поклали вінки й квіти. Відтак вчорашні-воїни захисники Вітчизни, а сьогодні ветерани, розуміючи, що тільки вони можуть донести до молоді усю правду – і героїчну і трагічну – про рокові-сорокові, звернулися до присутніх. Зокрема Галина Юріївна сказала:
Пам'ять народна, наче жива вода, воскрешає імена загиблих за рідну Вітчизну, свій народ. Як не можна долонею затулити сонця, так неможна погасити пам'ять у серці народному...
Володимир Лаврентійович послався на Костянтина Симонова й нагадав його слова про те, що про Велику Вітчизняну війну треба ще сто років говорити й писати, щоб молодь знала, що таке фашизм і якою ціною їх дідусям і прадідам дісталася Велика Перемога. А Михайло Якович прочитав кілька своїх поезій присвячених Великій Вітчизняній війні, героїчному подвигу нашого народу.
...Пам'ять нетлінна. Пройшло майже 69 років з часу визволення Закарпаття від фашистської окупації і визволення всієї української землі від загарбників. На жаль, із кожним днем все менше залишається серед нас тих, хто зі зброєю в руках виборював Перемогу. Тож нам, живим, треба поспішати. Негайно маємо у кожному населеному пункті, місті й селі записати спогади, відзняти на відео ще нині живущих ветеранів Великої Вітчизняної війни. Треба запросити до тої священної місії вчителів, учнів старших класів, сільську інтелігенцію. Таке знайомство з простими людьми – ветеранами війни і праці – стане неабияким кроком у напрямку виховання дітей та юнацтва у дусі справжнього патріотизму.
Михайло ТОВТИН, краєзнавець
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Loading...

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".