Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Політичні новини Введення платних послуг у вищих навчальних закладах України

Введення платних послуг у вищих навчальних закладах України

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Введення платних послуг у вищих навчальних закладах України не принесе жодних позитивних змін у системі освіти. Крім того, це є порушення Конституції.
Так вважає Лілія Гриневич, перший директор Українського центру оцінювання якості освіти і координатор напрямку «Суспільство знань» в УРЯДІ ЗМІН Арсенія Яценюка.
Чи не є платні послуги у вишах порушенням статті 53 Конституції України, яка гарантує право безоплатно здобути вищу освіту?
— Конституція України щодо права на безкоштовне навчання порушується. Постанова Кабміну є способом це легалізувати. Попередній уряд мав підготовлену подібну постанову, але тоді її відкликали під натиском громадськості. Легалізуються побори у навчальних закладах. Ніяк не регламентовано, які саме є пороги для цих оплат і кожен університет встановлює їх так, як вважає за потрібне. По-друге дуже багато норм у цій постанові сформульовані розпливчато. Незрозуміло, як кваліфікувати, коли студент пропустив заняття без поважних причин, а коли ні. Це створює передумови тиску на студентів. Ця постанова показує, які ми ще далекі з нашою системою освіти від інтеграції у європейський освітній простір. Студент має право почувати певну свободу. Він має право працювати і навчатись, має право обирати свою траєкторію навчання. Утверджується стара консервативна система, коли головне — це присутність на лекціях.
Призведе нова постанова Кабміну до зростання корупції у ВНЗ?
— І до цієї постанови у ВНЗ була дуже різна ситуація зі станом прийняття заліків та іспитів. Є виші, які можуть похвалитись прозорістю оцінювання. Є й ті, де продовжується традиція хабарів. Нова постанова не може змінити ситуацію на позитивну. Вона може легалізувати частину видатків студентів, коли будуть платити в касу, а не викладачу. Проте нічого не зміниться у якості знань студентів. Не в такий спосіб треба стимулювати до навчання. Має бути чітка і прозора оцінка на виході — професійні іспити. А ця постанова може створювати сприятливе поле тиску на студентів і необґрунтованого контролю над ними.
На що можуть іти ці додатково зароблені кошти?
— Це робиться для того, щоб дати українським університетам додаткові можливості для надходження до свого бюджету з інших джерел, оскільки держава не в стані виконати свій обов'язок у системі освіти. Замість того, щоб стимулювати дослідницьку діяльність і аналітичну роботу університетів, уряд, як і в інших сферах, пішов шляхом стягування грошей з кожного пересічного громадянина.
Чи існує подібна практика за кордоном?
— Університети є достатньо автономні. Вони встановлюють відповідно до своїх статутів і свою бюджетну політику. Проте при вступі студент чітко знає, скільки він повинен платити. Знає межі своєї свободи, тобто відвідає лекцію чи ні, зобов'язаний показати відповідні знання. Засоби контролю є за результатом того, що знає студент. За кордоном люди з університетів, зазвичай, поєднують навчання і працюю. Це потребує гнучкого графіку роботи. У нас намагаються зберегти ту консервативну систему, коли всіх навчають однаково, студент не має жодного правила вибору. Це влаштовує частину викладачів, які стимулюють студентів, заганяючи їх через страх, а не пропонуючи нові знання й інформацію.
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".