Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Політичні новини Новий Трудовий кодекс: звільнити працівника стане легше, за роботу понаднормово - вихідний

Новий Трудовий кодекс: звільнити працівника стане легше, за роботу понаднормово - вихідний

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
До кінця року Верховна Рада збирається розглянути в другому читанні проект нового Трудового кодексу (ТК). Він повинен замінити чинний нині ще радянський Кодекс законів про працю (КЗпП), який, як часто заявляли роботодавці, дає аж надто багато прав працівникам.
Звільнити працівника тепер буде простіше. Як розповів один з авторів проекту Трудового кодексу, народний депутат від Партії регіонів, Василь Хара, у новому документі досягнуто рівноваги між правами і обов'язками обох сторін - роботодавця і працівника. При цьому права працівників не зменшені, але збільшена їхня відповідальність за недобросовісну роботу: звільнити злісного порушника трудової дисципліни, «сачка», бракороба, бухгалтера-злодюжку стане легше.
Впроваджується відповідальність за розголошення комерційної таємниці. У той же час законодавчо прописана заборона звільняти працівника, який досяг пенсійного віку, впроваджується підвищена оплата понаднормової і нічної праці, заборона працювати більше норми, а якщо таке неможливо, людині зобов'язані надати додатковий відпочинок під час наступного тижня або оплатити переробку.
Новий ТК не передбачає автоматичного збільшення робочого тижня з нинішніх 40 годин до 48 (про що ходили чутки). «Такої норми в ТК взагалі немає, вона суперечить Конституції, - роз'яснює Хара. - У статті 143 зазначено, що в окремих випадках працівник може працювати 12 годин на день, але не більше (наприклад, машиніст, який веде потяг, або водій-далекобійник), і 48 годин на тиждень, а зараз такого обмеження взагалі немає. Але загальний відпрацьований час за місяць не може перевищувати нормативного (виходячи з 8 годин на день). При 20 робочих днях це 160 годин, при 21 - 168 і т. д. Якщо людина відпрацювала в один тиждень 48 годин, то на наступному тижні має бути 32 робочих години (додатковий вихідний)».
Новий ТК через Раду буде проходити непросто. Опозиція заявила, що він різко зменшує захищеність працівників перед роботодавцями. «У СРСР КЗпП захищав працівника, зараз перекіс у бік прав роботодавців, які можуть недобросовісно ними користуватися, наприклад, звільняти з надуманих причин (мовляв, погано став працювати) і змушувати більше гарувати, прикриваючи законом свої прорахунки: не привезли цеглу, значить муляр безкоштовно «перебував в очікуванні роботи», зволь тепер надолужувати», - заявляє нардеп від НУ-НС Ксенія Ляпіна.
Цікаво, що самі роботодавці особливого полегшення від проекту ТК не відчули. «Так, він дещо спрощує звільнення людини з очевидних причин - хвороба, позбавлення водійських прав, розголошення комерційної таємниці, - говорить директор з управління персоналом великої компанії. - Але за це і зараз знаходять можливість звільнити. В іншому зміни «косметичні». Вигнати недбайливого працівника, який погано робить свою роботу або нелояльний щодо компанії, як і раніше буде нереально. Наприклад, прописано, що звільнити можна через недостатню кваліфікацію, якщо це буде доведено шляхом проведення атестації. Але така можливість є і зараз. І там настільки складна процедура, що витримати її і потім довести в суді, що звільнив працівника обґрунтовано, практично неможливо».
Що можна і чого не можна працівникові. Працівника можуть звільнити за розголошення комерційної таємниці та грубе порушення техніки безпеки. Зате він отримає право на додаткову відпустку, гарантований півгодинний обід і страйк.
Прийом на роботу. Випробувальний термін для інвалідів та молодих фахівців вузів (зараз немає). Немає випробувального терміну (зараз є) для вагітних і обраних на посаду переможців конкурсного відбору на заміщення вакантної посади (коли на одне місце є кілька претендентів).
Робочий час. Вводиться обмеження робочого часу не більше 12 годин на день (зараз такого обмеження немає взагалі). Більше працювати можна тільки за умови письмової згоди працівника і якщо він частину часу перебуває в режимі очікування (наприклад, чекає, поки застигне бетон) і при цьому може відпочивати протягом зміни. Працювати можна буде не більше 48 годин на тиждень, але загалом робочий час за місяць не може перевищувати норми (з розрахунку 8 годин за 1 робочий день). За перепрацювання, як і зараз, повинен бути додатковий відпочинок або оплата в подвійному розмірі (за бажанням працівника).
Впроваджується можливість працювати вдома і гнучкий графік робочого часу на розсуд працівника протягом дня (але за місяць він зобов'язаний відпрацювати норму з розрахунку 8 годин на день помножити на кількість робочих днів).
Працівники можуть страйкувати в установленому законом порядку (зараз немає). Виняток становлять міліціонери, військові, судді та співробітники прокуратури, а також інші, якщо це загрожує безпеці країни (наприклад, лікарі під час епідемії).
Час відпочинку і відпустки. Впроваджується не менше 30 хвилин перерви на обід (зараз мінімальний час не регламентується, тільки максимальний - 2 години). Роботодавець отримує право надати працівникові додаткову відпустку з частковою або повною оплатою за сумлінну довголітню працю, виконання державних і громадських обов'язків. Відпустка без збереження зарплати може бути продовжена за погодженням сторін на строк до 3-х місяців (зараз 2 тижні).
Оплата праці. За роботу вночі тариф буде вище не менш ніж на 30% (зараз на 20%). Якщо робочий день поділений на частини, погодинна та (або) тарифна оплата на 20% вище. Якщо виявлено брак не з вини працівника (прихований дефект матеріалу), то роботу оплатять повністю (зараз 23%).
Звільнення. На додаток до діючих причин звільнення працівника працедавець зможе звільнити його за: - Грубе порушення правил техніки безпеки, якщо це призвело або могло призвести до нещасних випадків (у т. ч. на транспорті); - За розкрадання (навіть дрібне), втрату довіри та розтрату (в основному стосується керівників підрозділів і вище і матеріально відповідальних осіб); - Розголошення державної або комерційної таємниці (в тому числі - назвав розмір своєї зарплати чи заробітки на підприємстві), але за умови, якщо працівник давав підписку про нерозголошення; - Неможливість виконувати роботу за станом здоров'я (наприклад, кухар або продавець захворів на туберкульоз); - Недостатню кваліфікацію, що підтверджується результатами атестації та іншими доказами; - Втрату права на керування автомобілем чи іншого дозволу, необхідного для виконання роботи (керувати баштовим краном, готувати їжу, стояти за прилавком). При цьому працівникові зобов'язані спершу запропонувати перекваліфікуватися (наприклад, з водія в автослюсаря). Він також має право довести рівень колишньої кваліфікації і свою невинність. - Ухилення від медогляду або профілактичних щеплень, якщо вони передбачені (для медперсоналу, лікарів, кухарів).
Впроваджується заборона роботодавцю вимагати звільнення за власним бажанням, шляхом погроз, насильства, обману, але механізм контролю не передбачений. Забороняється звільняти у зв'язку з досягненням пенсійного віку (зараз про це в КЗпП не сказано). Слід зазначити, у Конфедерації незалежних профспілок України кажуть, що в разі ухвалення Трудового кодексу, запропонованого ПР, наймані працівники будуть позбавлені захисту у відносинах з роботодавцем.
Тому Конфедерація робитиме все, щоб не дозволити парламентській більшості ухвалити згаданий документ, заявив голова Конфедерації, народний депутат від БЮТ Михайло Волинець. На його думку, новий Трудовий кодекс змусить українців працювати більше за ті ж гроші. Вже наприкінці листопада бюро Міжнародної організації праці планує винести оцінку документа, тому «регіонали» поспішають ухвалити новий трудовий кодекс до оприлюднення цього рішення, каже Волинець.
{linkr:related;keywords:%C3%91%C2%81%C3%90%C2%BF%C3%90%C2%BB%C3%90%C2%B0%C3%91%C2%82%C3%90%C2%B8+%C3%91%C2%81%C3%91%C2%82%C3%91%C2%80%C3%90%C2%B0%C3%91%C2%85%C3%90%C2%BE%C3%90%C2%B2%C3%90%C2%B8%C3%91%C2%85+%C3%90%C2%B2%C3%90%C2%BD%C3%90%C2%B5%C3%91%C2%81%C3%90%C2%BA%C3%91%C2%96%C3%90%C2%B2;limit:5;title:%C3%90%C2%A1%C3%90%C2%B2%C3%91%C2%8F%C3%90%C2%B7%C3%90%C2%B0%C3%90%C2%BD%C3%90%C2%BD%C3%91%C2%8B%C3%90%C2%B5+%C3%91%C2%81%C3%91%C2%82%C3%90%C2%B0%C3%91%C2%82%C3%91%C2%8C%C3%90%C2%B8}

Настіпні новини:
Попередні новини:

 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".