Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства ЯК НАЗВАТИ ДИТИНУ?

ЯК НАЗВАТИ ДИТИНУ?

Рейтинг пользователей: / 3
ХудшийЛучший 
Система імен, що побутує в українського народу, формувалась протягом багатьох століть. Основу її складають імена християнського календаря. Звичайно, були в людей імена і до прийняття християнства. Їх підказували здебільшого різні обставини родинного життя. Наприклад, довгоочікуваного сина називали Ждан, небажаного Неждан, Нечай, перший син діставав ім'я — Одинець, третій син у сім'ї — Третяк і т.д. В іменах відображалися певні риси людей (Буян), пора року, коли дитина з'явилася на світ (Зима), віра в магічну силу імені, спільного із назвою рослини, тварини тощо (Береза, Лев, Орел). Імена з негативним емоційним забарвленням давалися як застережний захід: за уявленням наших пращурів, погані імена (Горе, Захворай) оберігали дітей від дії злих сил.
У складі сучасних імен дослідники виділяють кілька шарів:
- візантійські християнські імена, або імена християнського календаря, запозичені разом із введенням християнства на Русі у Х ст. Ці узаконені церквою і зафіксовані у спеціальних книгах (святцях) імена давалися під час хрещення. До візантійських імен належать популярні в Україні імена Іван, Олексій, Михайло, Григорій, Петро, Федір, Ганна, Олена, Катерина;
- давньоруські — Володимир, Всеволод, Ростислав, Людмила, Богдан, Віра, Надія, Любов, Ігор, Олег, Ольга;
- імена, запозичені із західнослов'янських і південно-слов'янських мов: Ванда, Ружена, Власта, Квітослава;
- нові імена, які почали з'являтися після революції 1917 року, коли церква була відокремлена від держави і батьки здобули право давати дітям імена, що відображали революційну ідеологію — Воля, Свобода, Октябрина, Кіра;
- імена, запозичені із західноєвропейських мов — Альберт, Арнольд, Артур, Вільгельм, Жанна, Елеонора, Джульєта;
- індивідуальні імена-новотвори, які виникають у колі тієї чи іншої родини.
У наші дні переважна більшість імен, якими називають новонароджених, належить до традиційних імен, успадкованої від попередніх поколінь, але естетично відшліфованої.
До складу імен, які функціонують серед корінного українського населення, особливо на межі з іншими етнічними регіонами Закарпаття, увійшли угорські запозичення ( Йовшка, Фері, Тібор, Гіза, Жужа), чеські ( Божена, Власта), польські (Юзик, Кася), німецькі (Вілі, Руді, Герміна, Герта, Йоганка), румунські (Даць, Никора, Ляна).
Імена в залежності від ситуації мовлення можуть виступати у найрізноманітніших видозмінах. Поряд з офіційними повними документальними іменами існують розмовно-побутові (скорочені, пестливі, зневажливі варіанти).
Дослідник імен сучасних говорів Закарпаття П.П.Чучка констатує, що 270 імен, які функціонують серед українського населення нашого краю, реалізуються у 2 200 варіантах. Наприклад 70 варіантів має ім'я Ганна, серед них і місцеві типу Аануца, Анда, Анцина, Аньча... Понад сто розмовно-побутових варіантів імені Іван — Івон, Івануца, Івоніка.....
На здатність імен варіюватися не завжди зважають при оформленні документів, що викликає ряд небажаних явищ: у документи потрапляють повні імена у місцевій звуковій оболонці, замість повних імен фіксуються розмовно-побутові варіанти, у документах тієї самої особи трапляються різні варіанти імені тощо. Це неминуче призводить до юридичних ускладнень.
Лідерство по всій Україні тривалий час тримають імена Андрій, Віктор, Віталій, Володимир, Дмитро, Євген, Ігор, Олег, Олександр, Сергій, Юрій, Ірина, Людмила, Марина, Наталія, Олена, Ольга, Світлана, Тетяна. Останнім часом до імен масового поширення долучилися Максим, Роман, Руслан, Алла, Валентина, Вікторія, Ганна, Анна), Інна, Оксана, Юлія. Не обійдені увагою батьків, хоч використовуються рідше, ніж вищезгадані, імена Анатолій, Антон, Богдан, Вадим, Валерій, Владислав, В'ячеслав, Геннадій, Григорій, Костянтин, Леонід, Назар, Павло, Станіслав, Тарас, Ярослав, Галина, Віра,Лідія, Лілія, Яніна.
Молоді батьки відновили у своїх правах призабуті імена Арсен, Артем, Гліб, Данило, Денис, Єгор, Інокентій, Микита Остап, Платон, Родіон, Тимофій, Антоніна, Дарина, Євдокія, Єлизавета, Соломія, Уляна, Ярина; хоч такі традиційні імена, як Георгій, Клим, Лев (Левко), Марко, Степан, Федір, Яків, Зінаїда, Зіновія, Зоя, Марта, Поліна, Раїса, Таїса, Софія, Таміла, Тамара новонароджені дістають порівняно рідко.
У пошуках свіжих імен, які б відрізнялися на тлі масових, подружні пари звертаються також до імен з виразним поетичним забарвленням Зорина, Зоряна, Калина, Маїна, Раїна, Юнія, Розалія. Рідкими є — Альберт, Еміль, Ернест, Еліна, Елеонора, Ельвіра, Ельза, Емма, Еріка, Іоланта.
Подружні пари досить часто звертаються до жіночих імен, утворених від чоловічих — Адріана, Богдана, Василина, Віталіна, Володимира, Олександра, Іванна, Леоніда, Михайлина, Павла, Романа, Руслана, Ніколетта).
Основними мотивами, які в наш час визначають обрання імені для немовлят є:
родинна традиція, за якою сина чи доньку називають іменем батька, дідуся, матері, бабусі чи когось із близьких родичів.
вшанування іменем дитини видатних осіб, літературних персонажів, кіногероїв, спортсменів... Юрій, Герман, Павло, Валентина...
милозвучність імені, його легкість у вимові. Більшість із популярних жіночих імен, наприклад має "лелійні" звуки — Алла, Аліна, Ганна, Анна, Наталія, Наталя, Олена, Ольга, Світлана, Юлія, Яніна.
Від улюбленої людини хочеш дістати на пам'ять щось таке, щоб завжди нагадувало про неї і тоді новонародженому присвоюється ім'я.
Слід звернути увагу на деякі небажані тенденції, що спостерігаються нині у найменуванні новонароджених. На сторінках вітчизняної преси, часто з'являються публікації, авторів яких бентежить звуження кола сучасних імен, захоплення "модними" іменами, а це породжує численних тезок, забуття традиційних імен, улюблених колись в Україні. Не менше хвилює неувага батьків до естетики імені, що передбачає не лише розмаїття імен, їх красу звучання, багатство похідних варіантів, якими можна висловити ніжність до своїх дітей, а й те, як поєднується обране ім'я з батьківським, як пасує до прізвища.
Даючи ім'я, варто приглядатися, чи не викликає якихось небажаних асоціацій поєднання літер і звичайно ж, слід пильно стежити за тим, щоб під час реєстрації в документах не потрапляли імена, по батькові та прізвища, написані без дотримання правил правопису (Валентіна, Пьотир).
Досить часті прояви батьківського суб'єктивізму, що доходить до бездумної примхливості (запишіть дочку Вікою, Вітою, Крістіною... Моя дитина! Як хочу, так і назву!)
Особове (власне) ім'я — це юридично зафіксоване слово, за допомогою якого здійснюється індивідуалізація, чи як кажуть фахівці легалізація особи. Згідно ст.144 СКУ батьки зобов'язані зареєструвати дитину протягом одного місяця з дня її народження. Порядок присвоєння імені новонародженому визначається законодавством України.
Практика свідчить, що під час реєстрування дітей іноді виникають конфлікти між батьками, коли вони пропонують фіксувати недокументальні небажані варіанти імен (Шура, Жора, Вітя, Надя). Хоч деякі із скорочених імен, стверджені словниками-довідниками, як документальні (Ліля, Неля) особливо дорослі відчувають незручність у багатьох життєвих обставинах. По-перше, їм часто доводиться відповідати на запитання:"А як Ваше повне ім'я?", по-друге, скорочені чоловічі імена не завжди придатні для того, щоб ними називали по батькові. Для маленького хлопчика, наприклад ім'я Алік, яке так подобається нині батькам, цілком годиться, воно на місці у колі сім'ї і серед друзів. Дорослого ж чоловіка називати Алик Володимирович не дуже зручно, а величати його дітей (стане ж він колись батьком) Миколою Аликовичем чи Ольгою Аликівною вже зовсім незвично. На непередбачені ускладнення наражають своїх синів батьки, які вимагають реєстрації імені Жора замість Георгій.
До вибору імені батькам слід ставитися з усією відповідальністю, щоб не довелося їх дітям у майбутньому порушувати питання про зміну імені.
Власні імена, присвоєні при державній реєстрації народження протягом липня 2011 року по Мукачівському району:
чоловічі імена:
-Іштван-Даніел (Дерцен),
- Томаш-Золтан (Жнятино),
- Веніамін (Лалово),
- Назар (Бобовище),
- Жавохир (В.Лучки),
- Юліан (В.Визниця).
жіночі імена:
Анжеліка, Сабріна, Альбіна, Аміна, Віолета ( Обава),
Віола (Павшино),
Рамона (Серне),
Еліна, Кіра (Кольчино),
Аріна (Чинадійово),
Данієла (Бобовище),
Емілія (Горонда).
У 2010 році проведено 1 403 державних реєстрацій народження, з них:
по сільській місцевості - 1 201 народжень,
по селищним радам — 202 народження.
3 мертвонароджені по р-ну.
За І півріччя 2011 року - 639 народжень, з них:
- по сільській місцевості — 556 народжень,
по селищним радам - ,
3 мертвонароджені по р-ну.
Світлана Пелюховська, начальник відділу ДРАЦС по Мукачівському району
{linkr:related;keywords:%C3%90%C2%92%C3%90%C2%B8%C3%90%C2%B7%C3%90%C2%BD%C3%90%C2%B0%C3%91%C2%87%C3%90%C2%B5%C3%90%C2%BD%C3%90%C2%BD%C3%91%C2%8F+%C3%90%C2%BF%C3%91%C2%80%C3%91%C2%96%C3%90%C2%B7%C3%90%C2%B2%C3%90%C2%B8%C3%91%C2%89%C3%90%C2%B0+%C3%90%C2%B4%C3%90%C2%B8%C3%91%C2%82%C3%90%C2%B8%C3%90%C2%BD%C3%90%C2%B8;limit:5;title:%C3%90%C2%A1%C3%90%C2%B2%C3%91%C2%8F%C3%90%C2%B7%C3%90%C2%B0%C3%90%C2%BD%C3%90%C2%BD%C3%91%C2%8B%C3%90%C2%B5+%C3%91%C2%81%C3%91%C2%82%C3%90%C2%B0%C3%91%C2%82%C3%91%C2%8C%C3%90%C2%B8}
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".