Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства Нелегали в Мукачеві

Нелегали в Мукачеві

Рейтинг пользователей: / 2
ХудшийЛучший 
Сьогодні непереборна цікавість завела мене за паркан Мукачівського пункту тимчасового перебування нелегальних мігрантів. В першу чергу дивує  невеликий двоповерховий будинок з “євроремонтом”, охайне, чисте подвір’я, клумба з розкішними кущами троянд, дитячий майданчик та сітка для волейболу, кидається в очі тепличка, в якій ростуть огірки, зеленина, цибулька. Зустрічаюсь з начальником пункту Петром Росолою: — “Наші двері завжди відкриті, таємниць у нас нема, хочеться щоб всі наші проблеми та негаразди було видно”. Питань в мене було багато, тому мене провели в маленький охайний кабінет, де я змогла запитати про все, що цікавить.
Біженці, проживаючи в пункті, мають вільний вихід в місто, але на території центру дуже суворо відносяться до правил внутрішнього розпорядку, мешканці повинні самостійно підтримувати чистоту та порядок у своїх кімнатах, місцях спільного користування — коридори, кухні, так само самостійно прибирають територію, вирощують огородину в теплиці. Тих, хто не дотримується правил, спочатку попереджають, проводять виховну бесіду, але при повторних порушеннях — виселяють, не цікавлячись подальшою долею. Як кажуть працівники пункту — це дуже дієвий спосіб, мало знаходиться бажаючих опинитися на вулиці зовсім без підтримки, такі заходи вгамовують навіть чоловіків-розбишак.
На першому поверсі кімнати для чоловіків, у яких проживають по троє-четверо, на другому — самотні жінки та сім’ї. Одиноких розміщають за віруванням, щоб не було суперечок та непорозумінь, сім’ям виділяють окрему кімнату. Саме зараз в одній з кімнат проживає сім’я з шести осіб.  
Виникає запитання — що біженці роблять в Україні, невже вони прагнуть саме до нас? Також цікаво, від чого тікають ці люди, чому йдуть на такий ризик.  Виявляється, більшість з них обдурено перевізниками, люди оплачують нелегальний перехід в Європу маючи на увазі Німеччину, Словаччину, Польщу (за неперевіреними даними вартість нелегального перетину кордонів коливається від $5 до 15 тисяч), а перевізники висаджують людей в Україні і говорять їм що це вже Європа (хоча, в принципі, це не є неправдою, на жаль, тільки територіально). Був навіть випадок, коли двох молодих жінок привезли прямо під паркан Мукачівського пункту і залишили, сказавши що вони вже на місці і їх тут чекають. Проїзд був оплачений до Німеччини! Частину таких біженців затримують при нелегальному перетині кордону і доправляють в місця тимчасового утримання. Більшість з них тікають від війни, політичних репресій, але є і так звані трудові мігранти — сподіваються краще себе реалізувати в іншій країні, можливо краще заробляти (в мене відразу виникає асоціація з нашими заробітчанами, але не все так просто).
Намагаючись покращити життя мігрантів в Україні, в Мукачеві був підписаний договір з «Точприладом» про надання робочих місць для біженців та людей, що отримали додатковий захист. Було проведено широкомаштабне навчання... Але не склалося — не хочуть нелегальні мігранти працювати з такою зарплатнею, на таких умовах. Звичайно, постає питання, як тут живеться нелегалам, що вони не хочуть працювати хоч десь? З боку фінансування — держава виділяє продуктові набори з розрахунку вартості 15 грн. на людину, але є ще допомога від благодійної організації “Ніка”, до кінця минулого року діяла угода з Данською радою, яка допомагала з утриманням дітей, дітей без супроводу — виділялися кошти на вихователів, додаткове дитяче харчування, навчання, проводились музичні заняття — невеличкий хор навіть виступав в Ужгороді. Допомогу з навчанням та дозвіллям дітей-біженців і навчання дорослих мові, устрою держави надає клуб “Civic”. На даний час допомагає Управління верховного комісара в справах біженців (УВКБ ООН) — це теж дає можливості “цивілізованого” утримання нелегалів. Діти біженців мають можливість навчатись у ЗОШ№16, і дуже задоволені цим — кажуть, що з боку вчителів, керівництва школи бачать тільки співчуття та підтримку, школярі не ображають, навпаки, намагаються підтримати, дружити.
Більшість “шукачів кращої долі” для оплати послуг перевізників розпродують все своє майно і попадають до нас, як то кажуть, “голі й босі”, але є й інші — їх відразу можна виділити з натовпу на міському ринку — вони, не дивлячись на ціну, скуповують екзотичні для нас овочі та фрукти, та й інші продукти купують найвищого ґатунку, а відповідно найдорожчі. Тим не менше і вони не гребують користуватись допомогою та безкоштовним проживанням у пункті тимчасового перебування.
Нелегальні мігранти можуть проживати в центрі від шести місяців до року і більше — якщо очікують рішення за поданими заявами на статус біженця, або якщо суд розглядає їх позови, що до отримання статусу біженця або додаткового захисту, тоді проживають до повного вирішення всіх справ.
За останні два роки контингент мігрантів не змінюється — Афганістан, Сомалі, Сирія, Ірак, Палестина, Шрі-Ланка, Бангладеш та деякі інші країни в значно меншій кількості. Зараз у центрі проживає 53 особи, з них 21 дитина, четверо з яких без супроводу дорослих. До речі, останнім часом у пологовому відділенні Мукачівської ЦРЛ народилося 17 дітей від жінок-нелегалок. На даний час статус біженця мають 12 чоловік — семеро з Сомалі, п’ятеро з Афганістану, додатковий захист мають 17 осіб.
Дуже мене зацікавило, як справи з медичної точки зору, адже нелегали мають вільний вихід у місто, а так як вони з досить екзотичних країн, хвороби, носіями яких вони можуть бути, небезпечні для городян. Але Петро Петрович запевнив мене, що всі біженці проходять повне медичне обстеження, тому їх “заразність” практично виключена, тим більше, що практично всі вони направляються в Мукачево вже після досить тривалого перебування у пунктах тимчасового утримання в Чернігові, Луцьку, Журавичах, де їх також обстежують. На території пункту є медичний кабінет, в якому можна отримати першу допомогу та проконсультуватися.
Взагалі, складається враження, що не так вже й погано живеться в Мукачеві нелегалам, не всі місцеві жителі мають такі умови та можливості, але тут же згадуєш скільки біженців гине в дорозі, не витримавши жахливих умов перевезення, перед очима постають картини війни, від якої тікають цілими сім’ями без копійки в кишені, та й думаєш — не все в нас так погано, та необхідно прагнути більшого, тоді притулок для біженців не буде здаватись “європою”.
Каріна Корольова
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".