Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства ЩО НАСПРАВДІ ВІДБУВАЄТЬСЯ «ЗА КУЛІСАМИ»

ЩО НАСПРАВДІ ВІДБУВАЄТЬСЯ «ЗА КУЛІСАМИ»

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Півроку тому назад у м. Мукачеве відкрився центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (ЦСССДМ). Так сталося, що мало хто може точно уявити для чого можна звертатися в такі центри. Дуже часто в уяві громадян при слові «соціальний» постає щось пов’язане з грошима чи іншою матеріальною допомогою. А якщо відповідна структура не в стані «забезпечити міх цементу на ремонтні роботи», то і потреби як такої в ній не має. А значить, держава просто дарма витрачає кошти на утримання фахівців із соціальної роботи.
Що насправді відбувається «за кулісами»? Хто має право звертатися в  ЦСССДМ, і на що сподіватися? На ці та інші питання спробуємо дати відповідь нижче.
Мукачівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (далі-центр) – спеціальний заклад, що проводить соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю (до 35 років), які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Серед основних отримувачів соціальних послуг - сім'ї з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, випускники інтернатних закладів.  Які життєві обставини можна віднести до складних? Це – алкогольна, наркотична залежність одного чи обох батьків, неналежне виконання батьківських обов'язків, втрата житла, соціальне сирітство (коли двоє батьків перебувають за кордоном і діти залишилися без належного догляду), інвалідність дітей чи батьків, перебування одного з членів сім’ї в місцях позбавлення волі, ВІЛ-інфекція, насильство у сім’ї, безробіття, те, з чим не можна впоратися самотужки. Основою визначення типу сім’ї, яка перебуває у складних життєвих обставинах, є діагностика виконання сім’єю своїх функцій (економічної, репродуктивної, рекреативної, господарської, соціалізуючої, терапевтичної). Виконуючи певні функції, сім’я забезпечує свою життєдіяльність. Порушення або відсутність будь-якої конкретної функції, що перешкоджає життєдіяльності, свідчить про дисфункціональність сім’ї, тобто наявність складної життєвої ситуації. Як правило, кризова, а точніше, сім’я, яка відноситься до групи ризику, сама вибирає послугу, з нею проводиться профілактична робота з метою попередження виникнення проблеми.
Проблемна сім’я, яка  не в змозі самостійно визначити необхідну послугу або допомогу, потребує втручання соціального працівника. Їй надаються захисні послуги, як то допомога у працевлаштуванні, отриманні соціальних допомог і пенсій, оформленні документів, налагодженні психологічного мікроклімату тощо, з метою вирішення існуючої проблеми (ситуації).
Одним із способів виявлення осіб та сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах є проведення соціального інспектування. Попри таку назву соціальне інспектування  не є перевіркою чи контролем сім’ї. Це візит, який здійснює фахівець соціальної роботи, аби надати свою допомогу чи попередити кризу. Соціальний фахівець в жодному разі не інспектор, який перевіряє соціальний стан сім’ї. Це радше опора і підтримка для сім’ї, який доступними йому засобами (залучення відповідних спеціалістів та структурних підрозділів) допоможе подолати кризу у сім’ї, зберегти затишок і тепло родинного вогнища, часом навіть примирити і зцілити родину.
У процесі   здійснення  соціальної роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах центр надає такі послуги:
інформаційні: надання  інформації,  необхідної  для вирішення складної життєвої ситуації (довідкові послуги), а саме:  про  види соціальних виплат (якщо сім'я або особа має на них право відповідно до чинного законодавства); надання контактів служб або  установ,  куди  необхідно  звернутися по відповідну допомогу;  про заклади, які можуть надати послуги, умови  отримання  соціальних послуг; проведення лекцій, показ відеоматеріалів щодо подолання кризи сім’ї, негативного впливу сімейного неблагополуччя на розвиток дитини, зміцнення інституту сім'ї, поширення засад відповідального, усвідомленого батьківства; поширення інформаційно-просвітницьких матеріалів щодо відповідальності батьків за невиконання батьківських обов’язків, жорстокого поводження з дітьми, насильства; інформування про ресурси громади, служби, організації, заклади, установи, що працюють у сфері захисту прав дітей тощо;
психологічні: психологічна діагностика, спрямована на виявлення   соціально-психологічних   характеристик   особистості; надання  консультацій  з   питань   психологічного   здоров'я   та поліпшення взаємин з навколишнім середовищем;  обговорення проблем та  надання  порад  з  розв'язання  соціальних  та   психологічних проблем;  навчання  долати  труднощі  та  конфлікти  з  оточенням; сприяння в запобіганні виникненню непорозумінь та  конфліктів  між членами сім'ї;  організація та координація психотерапевтичних груп та груп  взаємодопомоги;  психологічна  корекція  та  психологічна реабілітація; проведення групових та індивідуальних діагностичних методик; забезпечення психологічної допомоги сім’ям із дітьми, залучення, відповідно до потреб фахівців, психолога, психіатра та ін.; використання в роботі з сім’єю різних психо-корекційних методик; надання консультацій щодо поліпшення взаємин з оточенням; індивідуальне консультування дітей та дорослих.
соціально-медичні: посередництво в здійсненні профілактичних,  лікувально-оздоровчих  заходів;  консультації   з питань  збереження  і  зміцнення  здоров'я;  формування  ідеології здорового способу життя й подолання шкідливих  звичок;  формування сексуальної   культури  і  навичок  захищених  статевих  відносин; профілактика  туберкульозу,  венеричних  захворювань,   ВІЛ/СНІДу; сприяння в підтримці та охороні здоров'я тощо; допомога в отриманні медичної допомоги, консультацій, у проходженні лікування; сприяння отриманню клієнтами послуг відновних, реабілітаційних програм та програм підтримки, що реалізуються державними та неурядовими організаціями; направлення до закладів медико-соціальної реабілітації щодо  подолання залежностей: наркотичної, алкогольної, релігійної секти, від комп’ютерних та азартних ігор тощо.
соціально-економічні:  допомога в оздоровленні, сприяння в  отриманні державної  соціальної  допомоги,  у  наданні грошової   допомоги,   а   також   допомоги   у  вигляді  грошових компенсацій;  інформування з питань працевлаштування; сприяння покращенню житлово-побутових умов сім’ї та дитини; сприяння у працевлаштуванні; стимулювання дорослих членів до економічної активності, ефективного використання наявних ресурсів; представлення інтересів клієнта перед державною адміністрацією (виконавчим комітетом) із метою вирішення матеріально-побутових проблем (борги за комунальні послуги, брак відповідних умов для проживання дитини (дітей), неспроможність забезпечити повноцінне харчування дитини/дітей і т. д.); сприяння в організації оздоровлення дитини (дітей) відповідно до потреб; проведення моніторингу.
Звертайтеся – і ми Вам допоможемо подолати складні життєві обставини,  знайти підтримку та турботу!
Мукачівський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді: м. Мукачево, вул. Духновича, 89 , тел. 5-41-29
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".