Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства ТАК ПОЧИНАЛАСЯ МУКАЧІВСЬКА МІСЬКА ДРУКАРНЯ

ТАК ПОЧИНАЛАСЯ МУКАЧІВСЬКА МІСЬКА ДРУКАРНЯ

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Сьогодні, дорогі читачі, ви тримаєте в своїх руках двадцятий за цей рік номер газети «Мукачівська Ратуша». Її тираж, як і всі попередні, видруковано в Мукачівській міській друкарні. Як державне підприємство друкарня почалася з 28 листопада 1944 року. А до тих пір вона, як і ще три аналогічні поліграфічні майстерні в місті над Латорицею, була приватним підприємством. Ось що про це розповідав перший директор нашої друкарні Е.А.Розенфельд:
- Народився я в Мукачеві в робітничій родині. Коли в 1910 році мені виповнилося 16 років, батько, який працював у поліграфічній майстерні Голодаша, домовився із власником аби взяв на роботу й мене. Два роки я прибирав двір, допомагав служниці власника друкарні тягати з базару продукти, а між тим, опановував професію складача текстів. Робочий день для нас, робітників друкарні, тривав 12 – 14 годин.
Після дворічного навчання я став складачем текстів, опанував роботу на плоско друкарській машині, в тому числі й на найновітнішій на той час, «Кайзері». За тиждень роботи приносив додому три австро-угорські крони. Зароблених з батьком грошей ледве вистачало аби прогодувати нашу сім'ю із чотирьох чоловік.
Якось власник друкарні Голодаш наказав батькові допомогти розвантажити підводу з друкарськими фарбами. Із візником підняли вони бочку, візник поковзнувся, а батько утримав бочку, щоб не впала. Та це дорого обійшлося йому, бо надірвася. Поклали тата в лікарню, де він через чотири дні помер.
Влітку 1915 року мене мобілізували в австро-угорську армію і відправили на східний фронт. Під Луцьком потрапив у полон до росіян, працював на лісосіках, а після Великої Жовтневої революції був червоноармійцем, а по закінченні Громадянської війни, провідником пасажирського поїзду Південно-Східної залізниці.
Тільки в 1927 році він повернувся додому. Господарем друкарні вже був вірнопідданий Чехословаччини Майзерц. Заробітки були дещо вищими, аніж за австро-угорської влади. Та тривало це лише до осені 1938 року. Наприкінці жовтня того року новим власником друкарні і редактором міської газети став вірнопідданий Угорщини Шимон. При ньому поліграфістів заставляли працювати по 14 – 16 годин на добу. Заробітку ледве вистачало на хліб.
У 1944 році Е.А.Розенфельда вивезли на примусові роботи у Відень, де підневільні будували укріпрайон. Звідти йому вдалося втекти й перед самим визволенням Мукачева добратися до рідного міста. На жаль, ні дружини, ані дітей не застав. Їх фашисти відправили в концентраційний табір, де й скінчилося життя жінки з дітьми в газових камерах.
Перше завдання нової влади для поліграфістів, серед яких були Д. Горовець, А. Грабар, К.Догі , Е.Розенфельд було видрукувати відозву до мукачівців першого військового коменданта майора Бєлкіна про здачу боєприпасів. А за кілька днів, коли друкарню було націоналізовано, Е.А.Розенфельда призначили директором підприємства.
Відтак були й інші директори. Підприємство набирало сили, міцніла поліграфічна база. Чотири рази на тиждень колектив поліграфістів друкував, майже 25-тисячним тиражем, міськрайонну газету «Прапор перемоги». А скільки було замовлень! Втім, хороше бачиться здаля.
Вітаю наш трудовий колектив із професійним святом – Днем поліграфії. Бажаю усім міцного здоров'я, щастя, сімейного благополуччя.
Леся ФЕДУСЯК , директор Мукачівської міської друкарні

Від редакції газети «Мукачівська Ратуша»: щиросердно вітаємо наших дорогих суміжників-поліграфістів з професійним святом! Бажаємо їм нових успіхів у роботі, більших замовлень, особистого щастя й прекрасного майбуття.

 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".