Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Освіта 30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Встановлено в Україні Указом Президента України від 14.05.1998 р. №471/98, «... враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність дальшого підвищення їх роль у житті суспільства та підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості».
Перші бібліотеки в Київській Русі почали відкриватися при церквах і монастирях після прийняття християнства в 988 році. Найбільшою і найбагатшою на той час була бібліотека Софії Київської, заснована у 1037 році Ярославом Мудрим. У цілому в бібліотеці налічувалося до 900 томів рукописних книг - грандіозна для середньовіччя кількість.
Книги, які виходили з майстерень Софійського собору, стали основою інших бібліотек, зокрема величезної бібліотеки Печерського монастиря, яка з кінця ХІ ст. стала найбільшим центром культурного життя Київської Русі.
Під час монголо-татарського нашестя книги гинули у війнах і пожежах. З тих часів збереглися лічені екземпляри бібліотеки Софії. Найвідоміші: Рейнське євангеліє (яке донька Ярослава Мудрого Анна вивезла до Франції з Києва. На цій книзі приносили клятву французькі королі, а в даний час дають клятву президенти Франції), Остромирове євангеліє (1056-1057), два Ізборники 1073 та 1076 рр.., Мстиславове євангеліє XII ст.
У Західній Україні активний бібліотечний рух починається зі створення Галицько-Волинського князівства (приблизно з ХІІІ ст.). При дворі князя Володимира Васильковича - книжника і філософа - існувала величезна книжкова майстерня.
З появою книгодрукування в середині XV ст. відбуваються великі зміни в усьому європейському книговиданні і, звичайно, у бібліотечній справі. Значний розвиток бібліотеки розпочався в XVI ст., великі книгосховища з'явилися при школах в Острозі й у Львові. У XII ст. була організована бібліотека Київської академії. У XVIII ст. значні бібліотеки мали заможні благородні пологи, козацькі старшини, єпископи, монастирі, різні школи.
У другій половині ХІХ - на початку ХХ ст. в Західній Україні, яка входила на той час до складу Австро-Угорщини, діяла мережа культурно-освітніх осередків "Просвіта". Це товариство вже в 1914 мало 78 філій та 2944 читальні. У 1914 році власні читальні діяли у 75% українських населених пунктів Галичини, в 1939 році мережею філій та читалень "Просвіти" було охоплено 85% західноукраїнських земель.

Сьогодні в Україні є близько 40 тисяч бібліотек.

О. А.: Ви працюєте в цій бібліотеці багато років. Це Ваша мрія, чи випадковість?

З огляду на пройдені роки, проведені поміж книг – тобто, в бібліотеці, дають мені право стверджувати, що я люблю Бібліотеку, люблю свою роботу... Ще б пак! Адже, в храмі науки я працюю вже майже 40 років – точно – 39. і зараз не уявляю свого життя без книг, специфічного запаху книжкового пилу в книгосховищах, спілкування з письменниками, поетами – відомими, і не зовсім, але надзвичайно щирими і мудрими людьми. А чого варто спілкування з читачами: «Мені пощастило особисто знати Георгіну Мейсарош-Мурані, правнучку О.Духновича і внучку І.Сільвая, Василя Королевича, якого називали Архімедом, Григорія Колотушу – письменника і філософа та інших міських знаменитостей
Хоча після закінчення ЗОШ №2 у 1969 р. я мріяла стати вчителькою, як мама. І подалася до Києва гризти граніт науки – тоді педагогічний інститут ім. М.Драгоманова.
Іспити здала на прохідний бал – дві п'ятірки і дві четвірки, і впевнена, що я студентка, приїхала додому. Однак невдовзі з Києва надійшов лист, зворотня адреса на якому мене дуже збентежила: вул. Чигоріна, 20, Київський державний інститут культури. В ньому йшлося про те, що з 1 жовтня 1969 р. в Києві розпочинає свою діяльність стаціонарне відділення бібліотечного факультету на базі заочного відділення Харківського державного інституту культури. І, зважаючи на мою творчу роботу (твір), з якої видно, що я людина творча, багато читаю і т. д., просимо Вас дати згоду стати студенткою Київського державного інституту культури. Отака історія. Мабуть де випадково все в нашому житті. Хоча по закінченню в 1972 році інституту, вже працюючи в районній бібліотеці, я все-таки вступила на філфак УжДУ. Так що материнський заповіт я виконала.

О.А.: Керувати людьми нелегко... А ще в жіночому колективі.

Звичайно, нелегко. Особливо в перші роки коли «вивчали» мене і я «вивчала» їх – не скажіть, 40 жінок (а стільки нас було в 1986 році) це не жарти. Всяке бувало. Але моє кредо – ніщо не повинно заважати роботі. навіть великі чи маленькі жіночі слабкості, капризи – чи як їх назвати. Цього принципу я дотримуюсь і досі. І колектив звик до цього гасла. І ми разом, тільки разом створюємо цю прекрасну і захоплюючу бібліотечну ауру, до якої хочеться торкнутися і нашим читачам.
І, звичайно, як і у будь-якого керівника, у мене є працівники-опора, які розуміють мене з півслова, яким не треба наголошувати на виняткову важливість того, що ми робимо для людей. Це дуже важливо. Тому наша бібліотека і є однією з найуспішніших в області – завжди треба тримати руку на пульсі громади. Однак, працюючи декілька років у райвиконкомі, я набула трохи досвіду керівника. Хоча вчуся цьому мистецтву і зараз. Ми сильні саме колективізмом, хоча – майже всі – сильні особистості, з багаторічним стажем і, звісно, своїми особистими переконаннями.

О.А.: Специфіка роботи бібліотекаря саме масової чи, як тепер полюбляють казати, публічної бібліотеки. Яким має бути бібліотекар?

Масова, чи публічна бібліотека саме тому і є публічною, бо насамперед вона є доступна для всіх верств населення: старих і малих, росіян і німців, угорців і українців, багатих і бідних, чим вона вигідно відрізняється від бібліотек вузів, шкіл, музеїв, спеціалізованих бібліотек – адже в університетську бібліотеку «пускають» виключно «своїх» - викладачів та студентів, із шкільної бібліотеки ніхто не візьме підручника, окрім вчителя та учня.
А у нас фонди універсальні: тут і навчальна, і розважальна, і науково-популярна, і спеціальна, і художня книга. І хоча б один раз в житті вигідно кожна людина звертається в бібліотеку. Хоча в середньому кожен двадцятий мешканець Мукачева є постійним читачем.
І, отже, бібліотекар повинен знати, в якій книзі можна прочитати про північне сяйво, а з якої дізнатися про космонавтів чи про мистецтво складати японські букети-екебану.
Бібліотекарі – це ерудовані, творчі і досить-таки «підковані люди» - вони складають сценарії, «володіють» аудиторією, мають організаторські здібності і ще багато інших позитивних характеристик.
Трохи актори, трохи режисери, трохи художники, трохи сценаристи, трохи психологи, трохи вчителі, а останні 8 років і провайдери в світ Інтернету. Адже наша бібліотека друга в Закарпатській області відкрила читачам вікно в світ Інтернету.

О.А.: Чи не псує імідж бібліотекаря це всього потроху і нічого толком?

Ні, імідж бібліотекаря якраз і залежить від того, щоб він міг допомогти і вчителю фізики, хімії чи валеології, і, юнаку, якому скоро в армію, а він шукає їй альтернативу, і менеджеру, і пенсіонеру, якого цікавить пенсійна реформа.
Бібліотекарі знають, що коли учень просить сковорідку, то йому треба дати твори Г.Сковороди, а божевільні пісні – це «Сад божественних пісень», «Синтаксична Мадонна» - це «Сікстинська Мадонна» Рафаеля, «Подорож на той світ – це «Мандри Гулів ера» Д.Свіфта, Боканча - це «Декамерон» Боккаччо, «Билини про мудреця» - це «Билини про І.Муромця».
Можна навести ще багато прикладів учнівських «творчих» перекручень, які бібліотекарів не дратують – ми збираємо ці «крилаті» вислови в окремий зошит, а в День бібліотек вивішуємо на вітрини – смійтеся на здоров'я.

О.А.: Ви з такою любов'ю розповідаєте про книги. Але ж не секрет, що майже в кожному домі є Інтернет, і читачі тепер не приходять по книгу.

Всесвітня доповідь ЮНЕСКО "До суспільства знань" (2005р.) засвідчила, що перебуваючи в «ейфорії» інформатики дехто з бібліотечних фахівців угледів запрограмовану смерть бібліотек, однак цього не сталося і навряд чи станеться – сама історія розвитку людської цивілізації довела, що Книга безсмертна.
Хоча у нових інформаційних реаліях бібліотека як культурний центр і місце обміну знаннями динамічно перетворюється у своєрідний полюс доступу до нових знань.
Вона сьогодні дедалі активніше виконує роль посередника між місцевим і глобальним, національним та загальнолюдським.
Фонди бібліотеки за останній час дещо поповнилися електронною, аудіовізуальною інформацією у вигляді електронних версій книг та створення власних копій друкованих документів.
Однак це означає тільки те, що не знайшовши інформацію в книзі, її можна знайти в Інтернеті. Так, книги зараз можна читати з комп'ютера, але його не візьме в дорогу, в ліжко перед сном...
І дітям, і дорослим Книга потрібна. Власне, про що свідчать самі читачі, які приходять в бібліотеку: хто за «чтивом» для відпочинку, а хто – за серйозною книгою для роботи чи навчання.
Однак ніколи комп'ютер не замінить книгу. Окрім того, комп'ютери і їх утримання – дорогувате на сьогодні задоволення. А кошти на це з бюджету не виділяються.
Практично з 2005 року бібліотека самотужки утримує за власний кошт (спец. кошти) досить потужну, як для нашого міста, інфраструктуру – Інтернет-центр, яким за ці роки скористалися понад 50 тис. користувачів.
Охорона, зв'язок, оплата провайдерських послуг ми оплачуємо з власної, бібліотечної кишені (це газ, освітлення, вода, телефони, вивіз сміття – за 5 бібліотек мережі). Навіть системного адміністратора ми оплачуємо зі спец. коштів, хоча у 2007 році, при відкритті нового Інтернет-центру нам була обіцяна штатна посада, адже тут працюють бібліотекарі з бібліотечною, а не технічною освітою. І ще хочу наголосити, що в Мукачеві – єдина бібліотека в області, яка забезпечена пандусами, що дає можливість людям з особливими потребами, зокрема на візках, користуватися інформаційними послугами безкоштовно. А сюди приходять і дорослі і діти: пенсіонери, викладачі, домогосподарки, лікарі, приватні підприємці, гості міста – часто іноземні.

О.А.: Але, наскільки мені відомо, бібліотека отримує кошти за банкомат та антену МТС?

Так, а з оренди майже половина коштів, що надходить на наш рахунок (в 2010 році ми «заробили» майже 82 тис. грн.). А десь 40 тис. – це власне з наданих читачам послуг – нічний абонемент: послуги ксероксу, видача комерційних книг, окремі послуги в Інтернет-центрі. До прикладу, ксерокопіювання у нас найдешевше – часткова оплата за 1 годину користування Інтернет-послугою – смішна – 2 грн! Ми б воліли, щоб все було безкоштовно, але реалії життя внесли і продовжують вносити свої корективи. І щоб хоч якось вижити, ми змушені ввести платні послуги.
От якби нам міська влада дозволила, як це було раніше, самим вирішувати, як розподілити власні фінанси, ми б не ламали зараз голови, де взяти кошти на підписку на 2012 рік.
Кошти за оренду ми б спрямували на оплату охорони, провайдерські послуги, а від користувачів – на інші статті, але в першу чергу на книги і періодику.
Ось розпочалася передплатна кампанія, у нас є залишки коштів з минулого року, а використати їх ми не можемо – такі ось бухгалтерські систенції.

О.А.: В коловороті бібліотечних проблем та інформаційних бумів, чи не забули ви власне про читача?

Як можна забувати про те, заради чого ти і «коловороти» - все, що я роблю, що робимо ми з колективом – за ради читачів. щоб їм було комфортно, затишно, що їх зустрічали з посмішкою і проводжали з необхідною книгою чи інформацією на СД. Щоб бібліотека була забезпечена книгами для кожного – і домогосподарки, і науковця, і школяра, і приватного підприємця, щоб грамотні і завжди люб'язні бібліотекарі дали читачам те, за ради чого вони в Бібліотеку йдуть. Щоб Бібліотека і надалі залишалася для кого – святим місцем, храмом знань, кладезом людської мудрості, а для кого – місцем побачень чи відпочинку.

О.А.: Ви досить часто у своїх виступах говорите про видавничу діяльність бібліотеки.

Із появою в бібліотеці комп'ютерної техніки ми маємо змогу випускати друковані видання. Однак, наголошую, це і наукова робота – адже пошук матеріалів і збір, обєднання в розділи чи методичні поради – це не просто. Ось декілька років поспіль бібліотека видає «Календар пам'ятних дат Мукачева». Такі календарі видає тільки обласна бібліотека і ми. Це суттєво.
Окрім цього, краєзнавчий сектор видає бібліографічні покажчики – зокрема про М.Дочинця, Ю.Чорі, В.Пагирю; методичний відділ видає досвід роботи бібліотек централізованої бібліотечної системи, Інтернет-центр – дайджести, вебліографію, дитяча бібліотека – для свого контингенту і т.д.

О.А.: Щодня, ідучи на роботу, проходжу повз вітрини бібліотеки. Вони завжди надзвичайно оформлені цікаво.

Так, це одна із наших «родзинок» в роботі. Хоча ідея перетворити пусті, до того ж некрасиві, вітрини в яскраву інформаційну панораму виникла не так уже й давно – років 10-12 тому. Спочатку це були просто книжкові виставки нових надходжень чи виставки до якихось державних свят. І ми побачили, що люди зупиняються, читають. Тоді вже почали працювати і над поданою інформацією – щоб вона була цікава, потрібна, яскрава. І, як бачите, попали в «десятку» - перехожі часто заходять бібліотеку і дякують за інформацію.
Жартома я називаю наші вітрини «Говорить і показує бібліотека...»

О.А.: Ось буквально на днях якраз ці старі і некрасиві вітрини поміняли. Чи вся бібліотека буде відремонтована?

О, заміна вітрин на І поверсі – це чудовий подарунок міської влади до нашого професійного свята. Однак в цьому році інші ремонтні роботи не передбачаються. Хоча серед ошатних будівель центру бібліотека різко відрізняється: вікна ІІ і ІІІ поверху аж «кричать» від старості, колись білий мармур почорнів і потріскався. А вже про покрівлю і говорити годі – в дощову погоду злива і в читальній залі бібліотеки, вода стікає по східцях на І поверх: буває по кісточки. Обіцяного ремонту чекаємо 6-ий рік.
В майбутньому році в місті відбудеться міжнародна конференція «Книга в контексті часу». Отож, в Мукачево приїдуть посадовці від міністерства культури, бібліотечні заклади з україни , Росії, Білорусії, Чехії, Словаків і т.д., книговидавці, керівники усіх обласних бібліотек України.
Я сподіваюся, що ремонт все-таки до того часу розпочнеться, бо сором і ганьба нам, що не можемо зберегти надбане в той час, коли в інших регіонах будують книгозбірні на європейський кшталт.

О.А.: Не так давно в бібліотеці відзначали її 80 річчя. Чи відслідковуються зміни в житті бібліотеки тоді і тепер? І які вони, ці зміни.

80 річчя бібліотеки ми дуже святково і урочисто відзначили в листопаді 2009 року. Перші особи міста, поважні посадовці з обласного центру, друзі і меценати привітали бібліотеку з її поважним і мудрим ювілеєм.
А стосовно історичних змін: декілька років я вивчала архіви бібліотеки і виклала все, що здалося мені важливим і цікавим, у книжці «Бібліотека. Історія. Факти» 80 років. Вона є в обласній та всіх міських і районних бібліотеках області – це наш подарунок колегам-бібліотекарям. Це історія не тільки Мукачівської міської бібліотеки: тенденції, стиль роботи – особливо комуністично-партійний це все властиво всім бібліотека Закарпаття. І не тільки. Колеги з районів після прочитання моєї книги дзвонили і казали: «Це наче ти підгледіла нашу історію.» Я прочитала її за одним подихом...», «Історія твоєї бібліотеки – це історія всіх бібліотек України, та і колишнього Радянського Союзу».
Отож, як не крути, - майбутнє за інтелігенцією: обізнаною, начитаною, мудрою і справедливою.

Директор ЦБС О.А.Стадник


Схожі новини:
Настіпні новини:
Попередні новини:

 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".