Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Політичні новини ВОДА – НЕ ТІЛЬКИ БОЖЕСТВЕННЕ СТВОРІННЯ

ВОДА – НЕ ТІЛЬКИ БОЖЕСТВЕННЕ СТВОРІННЯ

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
У 2005 році Організація Об'єднаних Націй проголосила Всесвітнє десятиріччя під гаслом «Вода для життя», яке загострює увагу на глобальних проблемах, пов'язаних з водним фактором. Статистика свідчить, що за добу населення Землі використовує 7 мільярдів тонн води. Міський житель в Україні (середньостатистичний) вживає 200 літрів води за тиждень лише на побутові потреби. Ці показники мають тенденцію до зростання.
Проте сьогодні ще понад 1 мільярд населення не має доступу до водних ресурсів і понад 2,4 мільярда потребує забезпечення належних санітарних умов водоспоживання. За власними запасами води, доступними для споживання, Україна одна з найменш забезпечених країн Європи. І науковці стверджують, що через десять років в Україні найдорожчим ресурсом стане чиста вода. Це лякає. Адже вода посідає найважливіше місце в житті людини. Все, що ми споживаємо, пов'язано з божественним створінням – чистою і водночас цілющою питною водою...
Колись закарпатці говорили – води і біди маємо доста. Біди не поменшало, а ось води, помітно стало менше. Трапляється, досить таки частенько, почути, що яка там складність працювати у водоканалі: закачуй воду у труби й подавай її до споживача. Не обурююся на такі заяви, бо й справді люди не знають ні специфіки нашої роботи, не відають і про наші труднощі і про складнощі.
До 1933 року в Мукачеві ні водопроводу ні каналізації не було. 78 років тому, на початку травня, міський магістрат оголосив конкурс на будівельні роботи по спорудженню водопроводу й каналізації. Про участь у змаганні зголосилися фірми «А.Кунц», «Брати Корирайн», «Інженер Воячек» та «Сіменс». В умовах, поставлених магістратом перед майбутніми будівельниками, зокрема, значилося, що спорудження водопроводу й каналізації є «нероздільним цілим». Конкурс виборола фірма «А.Кунц» й негайно приступила до спорудження важливого для Мукачева об'єкта. Роботи були завершені до 1 грудня 1935 року, й з того часу Мукачево започаткувало власне водопровідно-каналізаційне господарство.
Постає запитання: а з якими результатами, здобутками й упущеннями , ми творимо свою історію на 76-му році, від зародження? Як свідчать архівні дані, в 40-ві роки минулого століття в Мукачеві проживало 27 тисяч громадян (в Ужгороді – 24). Для їх потреб було достатньо однієї водокачки. Сьогодні, коли місто над Латорицею зросло і вшир, і у висоту, а кількість населення з того часу потроїлася, у нашому арсеналі 9 водозаборів, 8 насосних станцій другого підйому, 11 – третього підйому, що забезпечують безперебійне постачання городян питною водою.
Наше підприємство – потужне багатогалузеве комунальне господарство із загальною довжиною водопровідних мереж понад 220 кілометрів. На майже 200 кілометрів сягнули каналізаційні мережі та колектори. Подачу води в жилі будинки й квартири мукачівців забезпечують 190 одиниць насосного обладнання. А ще маємо понад 1700 штук запірної арматури, опікуємо 15 резервуарів з чистою водою. По документах у нас нараховується 16 одиночних, розкиданих по всьому місту артезіанських свердловин. Практично ж діє лише 10, бо на 6 тепер готуємо документацію на списання та тампонаж.
«Міськводоканал» забезпечує роботу каналізаційно-насосних станцій, безперестанну роботу станції знезалізнення, функціонування лабораторій на водозаборі в Чинадієві та каналізаційно-очисного комплексу у Новому Давидкові. Із сказаного стає зрозумілим, що нинішній водоканал потужне, енергоємне господарство, дуже складне, загалом стратегічне і... дуже вразливе, бо потребує постійного дбайливого догляду. Радує те, що колектив у нас працьовитий, надійний, знаючий з більш як 75-річним досвідом.
Як показує практика діяльності водогосподарських організацій нашої країни, жодна з них не є спроможною самостійно вирішити проблеми водопостачання, без участі широких кіл громадськості. Так, ми у постійному пошуку резервів, постійному аналізі своєї діяльності. І бачимо, що одним із провідних завдань для нас є зменшення втрат в процесі підйому та реалізації води та, відповідно, споживання електроенергії. Тут непоганих результатів досягнуто за рахунок виведення із експлуатації нерентабельних свердловин (було 23, сьогодні – 16). Зменшення підйому води за 2006 – 2010 роки складає 4634,2 тисячі кубометрів на рік і, відповідно, споживання електроенергії скоротилося на третину.
Вся багатогранна робота колективу нашого підприємства спрямована на те, щоб Мукачево і жителі міста були з чистою, безпечною для здоров'я водою. Та це нам дається дорогою ціною. Судіть самі: в експлуатації задіяно 72 кілометри сталевих труб, 48 кілометрів пластмасових мереж, 93 кілометри чавунних труб та 4,4 кілометра азбестоцементних труб. Зауважу, що технічний стан сталевих та азбестоцементних труб дуже незадовільний.
Запірна арматура 1934 – 1938 років випуску. Вона здебільшого потребує капітального ремонту або й цілковитої заміни на 40 відсотків. А загалом процент зносу мереж сягнув за 60 відсотків. І техніка у нас далеко не нова, окремі машини й механізми пройшли по два-три капітальні ремонти. Та в руках порядних і дбайливих наших водіїв і механізаторів вона служить з досить високою надійністю. Хоча придбання нової сучасної техніки для нас, хоч і першочергове завдання, та в умовах недостатнього фінансування, поки що нездійсненне.
На сьогоднішній день кількість водокористувачів у нашому місті сягнула 26665 осіб. Передбачається, що до кінця нинішнього року вона досягне майже 28 тисяч. Маємо понад 200 бюджетних організацій, майже 150 інших організацій. Щоб надійно забезпечувати їх водою, наш колектив змушений працювати на випередження. Приміром, якщо у 2008 році за рік було замінено 11980 погонних метрів водопровідних мереж, то в минулому році ми замінили всього 6620 погонних метрів. Це за рахунок того, що роботи ми виконуємо якісно, максимально надійно. Це добре ілюструє такий приклад: довжина водопровідних мереж у Мукачеві з 2006 до 2010 року зросла з 211,6 кілометра до 234,3 кілометра. За цей же період кількість аварій на згаданих мережах скоротилася втричі. Якщо у 2006 році було зареєстровано 1260 аварій і поривів, то в 2010 році проривів зареєстровано всього 222 .
Орієнтовна вартість ремонту середнього пошкодження водопровідно-каналізаційної мережі становить 1350 гривень. Коли ж ми відновлюємо дорожнє покриття то сума тих робіт зростає зростає до 8 – 10 тисяч гривень. Робота на випередження принесла свої перші відрадні результати. За два роки, у 2208 – 2010 роках, в окремих, раніше неблагополучних районах міста, істотно зменшились витрати нашого підприємства на виконання ремонтних робіт.
Катастрофічні повені останніх років у нашому краї зумовили необхідність створення єдиного протиповеневого комплексу. Надбана нашим колективом практика показує, що незважаючи на значні досягнення, проблему захисту від паводків розв'язати лише інженерними заходами неможливо. Тому жодна водогосподарська організація самотужки, без участі широких кіл громадськості, неспроможна вирішити проблеми. Наш колектив підтримав і постійно бере участь у щорічній всеукраїнській акції «До чистих джерел».
Так, нам ще багато що треба зробити. І ми знаємо свої упущення. Відшуковуємо резерви. Головне, не опускаємо рук, бо попереду нас чекають складні завдання. І маю впевненість, що колективи усіх підрозділів з ними справляться. Бо працюють у нас професіонали, віддані справі.
Григорій БЕГЕЙ, директор ММКП «Мукачівводоканал»

Схожі новини:
Настіпні новини:
Попередні новини:

 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".