Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Політичні новини Народні месники або День партизанської слави

Народні месники або День партизанської слави

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 
Не перший рік в Україні 22 вересня відзначається як День партизанської слави. У червні цього року наш народ відзначив 70-річчя початку найжорстокішої, найкровопролитнішої війни, яку колись пережило людство – Велику Вітчизняну. 1226 днів і ночей палала війна на території України. З перших кроків по українській землі гітлерівці немилосердно знищували все живе, грабували, убивали й відправляли в неволю наших громадян. Кожен п'ятий українець поліг у битві з ворогом. Майже усі міста були зруйновані, промислові підприємства культурні заклади, школи, лікарні, храми були перетворені в руїни.
Із самого початку війни до гітлерівців та їх союзників добровільно примкнули й наполегливо допомагали нищити усе радянське запроданці. Як тільки фашисти вдерлися у нашу Горобіївку, Ржищівського району, що на Київщині. Як до них услужливо пішли співпрацювати Олекса Шлейка та кілька йому подібних. Його призначили старшим поліцаєм. Скаженішого пса я не бачив! Уже коли мене відправили в фашистську Німеччину на примусові роботи, маму як і всіх горобіївчан щодня виганяли на роботи в громгосп (так фашисти іменували колишні колгоспи). Трудилися і дорослі і діти тут від зорі до зорі. За те, що хтось з'їв морквину, огірок, помідор били нещадно. Якось мама взяла головку капусти величиною з кулак. Так наш сільський посіпака Михайло Масло побив неньку так, що вона ледь-ледь добралася додому.
Коли почалася Велика Вітчизняна війна я вже закінчив сьомий клас. Але щось не пригадую, що гітлерівці обіцяли українцям незалежну державу. Розпочинаючи війну проти СРСР Гітлер ставив головне завдання таким чином: «Мета війни з СРСР – захоплення і заселення німцями «життєвого простору» по лінії А – А (Архангельськ – Астрахань)». На цій території планувалося поселити 100 мільйонів німців. Україна опинилася на вістрі нашестя, де планувалося знищити дві третини населення, а тих, хто залишиться, 10 – 12 мільйонів перетворити в робочу скотину.
Така людиноненависницька політика гітлерівців викликала всенародний спротив окупантам. Починаючи з 22 вересня 1941 року виникає партизанський рух на Україні. Причому у більшості випадків стихійно, а не так як сьогодні нам малюють деякі «дослідники». Мовляв партизанські загони то творіння НКВС. У перший рік війни партизанський рух на Україні розгорнувся головним чином у північних лісових районах Чернігівщини, Сумщини. Спроби гітлерівців знищити партизанський рух у самому зародку зазнали краху. Сфера діяльності партизанських загонів і з'єднань поширювалася на нові й нові регіони України.
Не раз фашисти та їх посіпаки називали партизанів бандитами. Недавно я спеціально дослідив слово «партизан». Воно французького походження, але корінь його від італійського – прибічник, прихильник. У енциклопедії значиться, що «Партизани – це окремі особи або організовані головним чином збройні загони, які не входять до складу регулярних армій і добровільно беруть участь у справедливій війні проти іноземних загарбників». Партизанська війна – збройна боротьба народних мас за свободу і незалежність своєї країни на території захопленій противником була відома ще проти військ Олександра Македонського, експансії Стародавнього Риму, боротьби гайдуків проти турецьких загарбників. У 1812 році у війні проти Наполеона особливо широкого розмаху набрала партизанська боротьба, яка істотно прискорила вигнання французів з території Росії. До партизанського руху відносять і виступи опришків у ХVI – першій половині ХІХ століття. ІV Гаазька конференція прийняла у 1907 році «Положення про закони і звичаї сухопутної війни», де підтвердила правомірність партизанської війни, визначила умови, обов'язкові для виконання партизанами. Вона визнала партизанів законними комбатантами. Отже, за Гаазькими міжнародними законами партизани визначалися законними учасниками бойових дій, а не бандитами, як це твердили гітлерівці.
Ми розуміємо, що війна і смерть – явища невіддільні. І не тільки на полях битв. Це показала найжорстокіша, найкровопролитніша війна розв'язана Гітлерівською Німеччиною проти СРСР. Жертвами ставали не лише воїни, партизани, але часто і ті, хто не створював ніякої небезпеки для фашистів – діти, жінки, люди похилого віку, хворі... Одним з найжорстокіших засобів було спалення сіл і – живцем! – усіх жителів.
Цілому світу відомі трагедії жителів чеського села Лідице, білоруської Хатині. А 23 вересня 1942 року, у річницю виникнення партизанського руху на Україні, фашисти зігнали усіх селян Кортелісів, від малого до великого, від немовлят до глибоких стариків. Матері вели з собою і несли на руках діточок. Ніхто не підозрював, що напередодні фашистське командування наказало роті «Нюрнберг» знищити до тла село Кортеліси, бо воно підтримувало партизанів. Зігнаних людей закрили в церкві, школі та інших великих приміщеннях. Селян виводили групами по 10 – 15 чоловік на розстріл. На діток і стариків карателі шкодували патрони і часто розбивали їх голови ударами прикладів. Кров людська лилась рікою. Тіла вбитих викидали у рів. А ще велику групу жителів Кортеліс спалили живцем.
Сьогодні про страшну трагедію Кортелісів нагадують шість братніх могил, у яких покояться 2875 чоловік, з них 1620 дітей. На одній з могил напис: «Орали ми і засівали лан, щоб добротою колосився світ... Якби зібрати болі наших ран, то розколовся б навіть цей граніт!». На центральній площі села височить старий обгорілий дуб. Це єдине дерево, що залишилося у Кортелісах після розправи з його жителями гітлерівців. Усі хати, прибудови, усі будівлі було знищено до тла. У вогні згоріли 715 будівель, найчастіше з людьми.
А в Україні, окрім Кортелісів фашисти та їх посіпаки знищили таким же чином Корюківку, Піски, Копище... Всього понад 250 сіл! То хіба розгортання партизанського руху було бандитською вихідкою, а не святою всенародною помстою?
Боролися з ворогом не лише дорослі, чоловіки й жінки. На герць з ворогом ставала й молодь, часто діти. У роки війни з фашизмом боролися понад 60 тисяч юних захисників рідної землі у віці від 12 до 17 років. Вони були бійцями в діючій армії, на флоті, і в партизанських загонах. Із них понад 18 тисяч були українцями. Горджуся, що до тих, хто допомагав партизанам, належу і я.
Микола ЛІТКОВСЬКИЙ, ветеран Великої Вітчизняної війни, голова ради Мукачівської міської організації Української Спілки в'язнів – жертв нацизму, член Національної Спілки журналістів України для "Мукачівської Ратші"

Схожі новини:
Настіпні новини:
Попередні новини:

 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".