Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства "Центральний ринок" Мукачева. Думки громадян

"Центральний ринок" Мукачева. Думки громадян

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Мудрі французи кажуть: от якби молодість знала, якби ж то старість могла... Гай-гай, старість – не радість, ніхто її не жде, всяк прихитряється відсунути її небажаний прихід. Та вона попри всі мудрування, підкрадається несподівано, раптово впаде, як сніг на скроні, і ти з печальною розсудливістю зрозумієш: усе краще вже було, все в минулому... А з тобою лише спомини та недуги, самота і немічність. І безгрошів'я. Коли живеш у селі, і мізерна пенсія посилає тебе на ринок продати якийсь корінець моркви, хрону, пучечок листя петрушки, щоб на буханець хліба нашкребти копійок, для багатьох чесних, скромних трударів, то гірше каторги...
Ось з такою немічною жінкою-селянкою і її кривдниками й стикнула доля, небайдужу до чужої біди серцем, людину, гвардії підполковника Михайла Манічева. Заступився він за літню селянку, присоромив гайдуків...Впевнений, що кожен чесний мукачівець так би вчинив. Мене, як колишнього завідуючого відділом сільського господарства місцевої газети, дивує інше: як споруджений на кошти робітників промислових підприємств, трударів деяких колгоспів і радгоспів району, збудований руками мукачівських будівельників колгоспний ринок опинився в руках хитрих ділків? Чому власністю Мукачева й мукачівців вони розпоряджаються на свій смак? А таким стареньким людям, як селянка, ніде притулитись. І її трудові копійки вкладено в спорудження цього колгоспного ринку. То чому тепер тут торгаші, чому замість сільськогосподарських продуктів тут переважає промислова продукція? Чому мовчать депутати міськради? Хай рішуче стануть на захист власності міста. А ми, мукачівці їм допоможемо у відновленні справедливості. Бо пам'ятаємо, хто і на які кошти зводив-споруджував саме колгоспний ринок. Хотів би аби не дрімали депутати. І громадськість має сказати рішуче «Ні!» тим, хто прагне в свої загребущі руки прибрати ласий народний кусень. Ми рішуче налаштовані захистити свою власність від ділків.
Шанований мною автор того листа в «Мукачівській Ратуші» радується, що на центральній площі влаштовують безплатно ярмарки та базари. Похвально, але не по-господарськи. Бачив, як другого листопада після ярмарку квітів двірники змітали купи листя, пелюстків, сміття... Впевнений, що їм за роботу заплатили. І міліціонери, які слідкували тут за порядком протягом кількох днів, не залишилися без зарплати. Певне грошики їм виплатили з міського бюджету. То чому б кожному, хто тут торгує на ярмарку, не сплатити за кожен день виторгу, бодай символічну плату, по 2 – 3 гривні?
Що таке безплатне, я і мої товариші-журналісти уже знаємо, відчули на власній шкірі. Безплатне – вигода одним, і зубожіння для інших. Свого часу, коли редакція придбала вагон газетного паперу, а підписка на газету йшла геть кепсько, редактор, щоб створити видимість «масової» підписки, розпорядився 5 тисяч примірників газети надсилати жителям Мукачева і району безплатно. Це дало йому змогу на обласних форумах гучно гепати себе в груди: у нас найвищий в області тираж, нас люблять, поважають! Його хвалили, давали премії, грамоти, а ми ковтали по вінця зворотний бік того марнотратства. Зарплати редактор нам переполовинив, пішли скорочення в колективі, а через рік-другий такого ентузіазму, редакційний колектив збанкрутів, що й змусило керманича віддати редакційний руль в інші руки. Ось і міркую: хіба мудрий чоловік, справжній хазяїн, щось дає безплатно?
Порядок має бути в усьому. І милосердя до стражденних теж хай нас не полишає. Бо ми люди з Богом у душі і розумом у голові.
Микола ЛІТКОВСЬКИЙ, член Національної Спілки журналістів України, голова ради Мукачівської організації Української спілки в'язнів – жертв нацизму.
«ЦЕНТРАЛЬНИЙ РИНОК» – ВЛАСНІСТЬ МУКАЧІВЦІВ!
Коли заходить мова про те, що як «прихватизовують» народну власність, часто питаю співбесідників, а чому церкву жоден священик не оголосив своєю власністю? Мої опоненти обурюються. Як можна!? То ж народне майно. Церква – власність селян. Бо вони її будували. Так, тут ми чітко і ясно розуміємо: селяни кожного села, де є церкви, вважають їх своєю громадською власністю. І стануть на захист їх.
А чому ж мукачівці, потурають тим, хто зазіхає на їх власність? Адже багато ще живих тих, хто трудився на всеміській будові. Зокрема, й наш колектив доклав чимало зусиль аби цей важливий об'єкт став до ладу вчасно і постачав жителів міста над Латорицею свіжими рослинними й тваринними продуктами. Більшу частину тих робіт наші будівельники, як і інші трудівники з ряду споріднених організацій, виконували безплатно. Є ще серед живих керівники промислових підприємств, колгоспів які переказували гроші на будівництво «колгоспного ринку». Тому дивуюся, чому депутати, коли їм не байдужа доля мукачівського колгоспного, я би сказав, колективного ринку, не приймуть рішення, яке би отверезило наміри любителів прибрати до рук народну власність. «Колгоспний ринок» – то власність мукачівців! І розпоряджатися ним мають право тільки вони.
Іван Вігула, колишній будівельник, небайдужий мешканець Мукачева

 

НА «ЦЕНТРАЛЬНОМУ РИНКУ» МИ БУЛИ ЧУЖИМИ...

Ніколи справжньому селянинові, у якого город, сад, худобина в хліві на ринкові вистоювати. Прагне якомога швидше спродатися і додому поспішає, бо вже корівчину пора годувати-випасати, чи прополювати, копати, одне слово, цілий день як білка в колесі, мотається. Від однієї роботи до іншої біжить.
Прийдеш на той зелений ринок, колишній колгоспний. А там у теплі, затишку, під дахом, хто хочеш, лише не селянин. Кращі місця біля приміщення ринку, на столах – віддані перекупникам . А селянинові-трудареві наказують йти за межі зеленого ринку, на вулицю Габермана, під колеса автомобілів. Розкладеш нехитрий товар – грудку-другу сиру, пляшку молока, 3–4 кілограми яблук, як уже поспішає до тебе збирач плати за «місце на ринку». Ще не вторгував ні копійки, сплатиш йому, як уже до тебе ліниво, повагом дужі міліціонери підходять: «Забирайся звідси! Тут торгувати заборонено». Показуєш квитанцію. Не діє. Забирайся, і все!
Тому зраділи овочево-фруктовому ринку на вулиці Чайковського. Є місце. Столи. Зручностей додалося. Вірю, що часом і дах якийсь над головою спорудять, і утеплять торговий зал. Тут і повагу до нас, селян виявляють. А щодо черствих збирачів плати, то вони напевне перейшли сюди із «Центрального ринку». Видно, що їм ще ніхто не вказав на важливість ставитися до літніх людей, надто збіднілих селян з повагою. Ось і демонструють свою силу над тими, хто не може їм дати відсіч. Батьки їх не виховали, у школі не навчили, про християнську мораль і не чули. То де ж взятися милосердю? Не судіть їх, бо не відають, що творять, збиткуючись із літніх людей.
Головне – не це. Вірю, що керівники ринку їх врозумлять. Головне, що тут на овочево-фруктовому ринку до нас, селян, ставляться як до рівноправних партнерів. Надають умови, щоб ми відчули себе людьми, а не «непотребом, викинутим під колеса автомобілів».

Магдалина ХИМИНЕЦЬ, мешканка с. Визниця

 


Схожі новини:
Настіпні новини:
Попередні новини:

 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".