Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства ВШАНУВАЛИ НАРОДНИХ МЕСНИКІВ

ВШАНУВАЛИ НАРОДНИХ МЕСНИКІВ

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
День партизанської слави мукачівці відзначили як данину шани до тих, хто в грізний і суворий час боровся з фашистськими окупантами в глибокому тилу, не шкодуючи крові й життя. 70 років тому, 22 вересня 1941 року в нетрях
Спадщанського лісу, що розкинувся на Сумщині в долині від древнього Путивля, голова міськвиконкому Сидір Ковпак – людина високого патріотичного обов'язку і державного мислення – видав наказ № 1 про особовий склад, штаб і бойові групи Путивльського партизанського загону. Підписуючи наказ Сидір Артемович сказав, звертаючись до народних месників: «Усі наші ліси незабаром будуть шуміти партизанами!» І невдовзі зашуміли не тільки Брянський ліс, але й Чернігівський, Київський, Вінницький, Волинський, Ровенський, Карпатський та інших. По всенькій Україні запалали багаття народних месників, від яких горіла земля під ногами окупантів.
Всього за роки Великої Вітчизняної війни на території України діяло 8 великих партизанських з'єднань у які входило по кілька тисяч партизанів, 46 менших з'єднань, понад 2 тисячі партизанських загонів у яких було більш як 500 тисяч бійців і командирів, а це за військовими мірками – цілий фронт. Мабуть саме тому рух народних месників у роки війни справедливо називали 5-м Українським партизанським фронтом. Його бійці знищили 465 тисяч ворожих солдат і офіцерів, пустили під відкіс понад 5 тисяч німецьких ешелонів з особовим складом і бойовою технікою, підірвали більш як 1,5 тисячі танків і бронетранспортерів, 13,5 тисячі автомашин, понад 600 залізничних і більше як 1,5 тисячі шосейних мостів, розгромили 411 ворожих гарнізонів...
Активну участь у боротьбі з ворогом брали підпільні організації в яких налічувалося понад 105 тисяч нескорених громадян України. Та ще майже півтори мільйона жителів окупованих фашистами регіонів України брали участь в інших формах боротьби з ворогом – вони були зв'язковими, розвідниками, провідниками, господарями явочних квартир, розповсюджували листівки, ремонтували зброю, одяг, взуття, переховували в себе й лікували поранених, поставляли партизанам харчі й медикаменти. Одне слово, робили все можливе й неможливе для швидшого визволення рідної землі від фашистських загарбників.
Партизани й підпільники вкрили себе невмирущою славою, 89 з них удостоєні звання Героя Радянського Союзу, більше 57 тисяч нагороджені орденами й медалями.
Про все це йшлося за «круглим столом» який провели заступник міського голови Михайло Лабош та начальник відділу з питань внутрішньої політики Іван Лендєл. Потім представники Мукачівської міської влади. колишні партизани й підпільники, разом з учасниками Великої Вітчизняної війни поклали вінок до Обеліска Слави й квіти на священні могили визволителів краю та розвідників-партизанів з групи «Закарпатці» керованої Ференцем Па такі.
Напередодні 70-річчя початку партизанського руху на Україні за ініціативи жительки Мукачева, колишньої партизанської розвідниці на Вінниччині Галини Плахотник-Головко було проведено екскурсію в музей партизанської слави розташований у Бабичі-Покуті. Учасники Великої Вітчизняної війни зупинилися в Чинадієві й поклали до священних могил полеглих у борні з ворогом партизанам із з'єднання Василя Русина вінки й квіти нашої незгасної пам'яті.
Краєзнавець Василь Пагиря та директор музею, вчитель Василь Петьовка розповіли про партизанський та підпільний рух у Закарпатті, про десятки бойових операцій, здійснених народними месниками...
28 вересня у день 70-річчя початку знищення фашистськими катами євреїв, українців, росіян та представників інших народів і народностей України у сумнозвісному місці масового знищення людей – Бабиному Яру в Києві, в Мукачеві на вулиці Валенберга відбулася молитва-реквієм за жертвами єврейського народу, жителями нашого краю. Їх скорботне число сягнуло за сто тисяч. До учасників вшанування жертв фашизму звернувся заступник міського голови Михайло Лабош.
А на Стіні нашої скорботи, біля художньої школи було урочисто відкрито пам'ятну Дошку малолітнім в'язням фашистських робочих і концентраційних таборів, яку замовила і встановила рада Мукачівської міської організації Української Спілки в'язнів – жертв нацизму (голова Микола Літковський). Ма мітингу з нагоди відкриття Дошки виступили заступник міського голови Михайло Лабош, Микола Літковський та голова іудейської громади Мукачева Абрагам Лейбович...
Михайло Бейреш

Схожі новини:
Настіпні новини:
Попередні новини:

 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".