Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства ЛЮДИ СВІТУ, НА ХВИЛИНУ ВСТАНЬТЕ...

ЛЮДИ СВІТУ, НА ХВИЛИНУ ВСТАНЬТЕ...

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Рішення Генеральної Асамблеї ООН про те, щоб щорічно відмічати Міжнародний день пам'яті жертв фашизму, було прийнято в перший місяць осені 50 років тому в 1962 році. Дата ця вибрана не випадково: 1 вересня 1939 року розпочалася Друга світова війна, а через шість років, 2 вересня 1945 року найстрашніша в історії світової цивілізації війна завершилася. Ініціатор розв'язання Другої світової війни добре відомий: фашизм... І жертви його також добре відомі: не лише мільйони солдат діючих армій, але й мільйони мирних жителів, дітей, стариків, жінок... Мирного населення! Тобто тих, хто не мав ніякого відношення ні до воєнних дій, ні до оборонної промисловості.
Безневинні діти не таїли фашистському рейху жодної загрози. Як і не таїли їх 18-річна жителька Мукачева Юдіта Баумель та її трирічна землячка Леах Розман які загинули на початку травня 1945 року в концентраційному таборі Біркенау. У той же день загинула в газовій камері й однорічна Рейзл Якоб із села Веряця, що на Виноградівщині. Зеліг Вайнбергер зустрів свою останню мить у газовій камері в Освенцимі, коли йому виповнилося 85 років. Питається, яку загрозу фашистському режимові міг чинити цей старець? Фашисти знищували в таборах смерті цілі родини. В один день у таборі Біркенау загинула ціла трудова сім'я Мартона Московича з Кальника, що на Мукачівщині: глава сімейства Мартон Москович, його дружина Регіна, доньки Тубі, Естер, сини Аарон і Авраам. Загалом з 14 травня по 7 червня 1944 року із Закарпатської України в концентраційні табори Німеччини було відправлено понад 129 тисяч евреїв. Зокрема, з Мукачева – 24858 осіб, Виноградова – 13848, Берегова – 10849, Хуста – 10825, Ужгорода – 10124, Волівця – 3503, Солотвина 3317, Тячева 2209 осіб єврейської національності. А всього з маленької Підкарпатської Русі, в якій за довоєнним переписом проживало біля 700 тисяч жителів, фашисти заарештували, відправили в робочі й концентраційні табори та на каторгу 185 тисяч жителів, серед яких були євреї, українці, русини, словаки, цигани й люди інших національностей. Близько 115 тисяч з них не повернулися, бо чорним димом знялися з табірних крематоріїв у небо.
Гіркіша за полин доля випала тим, хто опинився на окупованій фашистами території. А вивезені на каторжні роботи в Німеччину звідали голод і холод, виснажливу працю по 15 – 18 годин на добу. Всього з України у «фатерлянд» фашисти вивезли близько 2,5 мільйона чоловік. З них 1,5 мільйона були підлітки 12 – 13 років й на 2 – 3 роки старші за них юнаки й дівчата. «Остарбайтери» знемагали на промислових підприємствах, у таборах смерті, в садибах німецьких бюргерів, на полях і фермах бауерів.
Серед них був і я. Поневірявся в концентраційних таборах Штутгоф і Маутхаузен. У 1958 році світ завмер, почувши велику пісню «Бухенвальдський набат». Починалася вона словами: «Люди мира, на минуту встаньте...». Пісня народилася через 13 років після Великої Перемоги. І за цей час стало зрозумілим, що фашизм живучий, він став відроджуватися. Бо й сьогодні слова фронтового поета Олександра Соболева стукають у серця кожного: «Люди мира, будьте зорче втрое». Сьогодні однією тільки пам'яттю про жертви, фашизм не здолати. Треба боротися проти його відродження гуртом і більш рішучими заходами.
Микола ЛІТКОВСЬКИЙ, голова ради Мукачівської міської організації Української Спілки в'язнів – жертв нацизму, член Національної Спілки журналістів України

Схожі новини:
Настіпні новини:
Попередні новини:

 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".