Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Спортивні новини Спортивний Олімп Марини Копчі-Ткаченко

Спортивний Олімп Марини Копчі-Ткаченко

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Сьогодні весь світ прикутий до Літніх Олімпійських ігор у Лондоні. Всі в очікуванні нових спортивних звершень від своїх атлетів. Українці у своєму активі мають першу золоту нагороду. Медаль найвищого ґатунку виборола українська шпажистка Яна Шемякіна. А 20 років тому наша землячка, змс СРСР Марина КОПЧА із Олімпійських ігор-92, що проходили в іспанській Барселоні, повернулася до рідного міста над Латорицею з аналогічною нагородою, яку здобула у складі олімпійської збірної команди СНД на змаганнях чотириріччя.
– Як у футбольному Мукачеві з'явилася олімпійська чемпіонка з баскетболу?
– Я б так категорично не говорила, що Мукачево лише футбольне містечко. У той час, коли я ходила до школи, у нас були сильні баскетбольні команди, зокрема, жіночі. А з дітьми у місцевій ДЮСШ тренером-викладачем працювала моя майбутня перша наставниця Валентина Гомонай. Її чоловік Євген Васильович був директором цього навчального спортивного закладу.
Уже тоді ми всі знали відомих спортсменок – вихованок Валентини Михайлівни, як-от Діну Каніжай, яку було включено до складу збірної України серед школярів. Відтак заслужений майстер спорту Ольга Сютрик у складі збірної СРСР стала чемпіонкою Європи серед юніорок. Майстер спорту Єва Болдог у складі збірної захищала честь України на Спартакіаді народів СРСР, а Етелла Рішко під прапором України виступала на Спартакіаді профспілок СРСР. І цей список можна продовжити.
– І все ж найбільш титулованою спортсменкою у Валентини Гомонай стала Марина Копча...
– Виходить так. Але у моєї навчительки крім мене є ще й інші вихованки, які досягли певних спортивних висот. Я уже кількох назвала. Але у Валентини Михайлівни є, скажімо, і  донька Наталія Гомонай, Тамара Іваненко, Тетяна Мозер, Зіта Куруц, Катерина Сабо, Євгенія Вешелені, Марія Біцко, Леся Богачик, які багаторазово ставали чемпіонами ДСТ «Спартак», у більш як 60 міжнародних зустрічах вигравали в команд Угорщини, Чехословаччини, Поль¬щі, Румунії. До речі, баскетбольні спеціалісти, колеги-тренери відзначали надзвичайно високу професійність Валентини Гомонай, комбінаційний, розумний баскетбол, який вона свого часу сповідувала і прищеплювала своїм учням.
– Що ви запозичили в своєї першої наставниці?
– Все прогресивне, що можна було взяти від цього спеціаліста з великої літери. Вона була не лише хорошим тренером, але й вдумливим і чесним педагогом, усе робила для того, щоб у своїх підопічних розкрити талант великого спортсмена. І у більшості їй це вдавалося. Лише наполегливість, праця до сьомого поту можуть принести певні результати.
– Ви майже 15 років виступали за команди майстрів. Як для жінки, дуже багато. Як це вам вдалося?
– Все залежить від самої людини. Звичайно, аби триматися у відповідній спортивній формі, потрібно щодня над собою працювати й відмовлятися від багатьох спокусливих звичок...
– Кажуть, що ви свого часу обожнювали солодощі?
– Думаю, що нема таких дітей, які не любили б солодощі. Я не була винятком. Обожнювала шоколад, але після народження доньки це зникло. Більше почала працювати над собою. Певну увагу приділяю правильному харчуванню, а також продовжую займатися спортом, правда, не так, як у молоді роки, коли була діючою спортсменкою. Ще кілька років тому інтенсивно бігала кроси.
– Ви були у складі збірної команди незалежної України на Іграх-96 в Атланті, де вибороли високе четверте місце.
– Зі своєї нинішньої позиції можу сказати, що Рижов був для нас ідеальним тренером. А той поєдинок добре пам'ятаю, адже я його, як кажуть, витягла на своїх плечах. Тоді Олена Жирко сіла за п'ять фолів, а в мене відкрилося якесь уже шосте дихання. Куба – «моя» команда: у мене виходило грати проти суперниць, а вони не могли зі мною впоратися. Вони «вилітали» на кожен рух, а я на дриблінгу їх обходила. Настільки втомилася, що просто не дивлячись кидала м'яч у бік кошика, а він туди чомусь влучав. Тоді партнерки також «здохли», бо в нас були проблеми з вагою – ми то наберемо, то скинемо.
Ігри в Атланті – це була перша Олімпіада, де українські атлети виступали окремою командою. Українці тоді виступили досить достойно – 9-е місце у загальному заліку. Попереду були такі потужні збірні команди, як США, Росії, Німеччини тощо. Здобути на змаганнях чотириріччя четверте місце – це теж вагомий успіх. Але тоді команда була лише сформована, а через чотири роки  – це вже був монолітний колектив, який зміг поборотися за олімпійські нагороди..
– Враження від Олімпійських ігор?
– Вони незабутні. Скажімо, в Атланті наш Державний прапор ніс нинішній президент НОК України, Герой України Сергій Бубка, а олімпійський вогонь запалив всесвітньо відомий боксер Мохамед Алі. А в Барселоні перед нашою збірною несли прапори всіх незалежних країн колишнього СРСР. В Атланті була дуже насичена культурна програма.
– Що у Вашому житті змінилося після «золотої» Олімпіади 1992 року в Барселоні й набуття Україною незалежності?
– Я продовжувала кар'єру в київському «Динамо», а готуватися до континентальної першості у складі збірної України було цікавіше, ніж за часів СРСР. Адже багатьом, хто не міг потрапити до складу союзної команди, надавали шанс проявити себе в українській формі. Думаю, у мене, як і в інших дівчат, була мета досягти визначного результату, до якої ми спрямовано йшли. На чемпіонаті Європи-1995 і наступних Олімпійських іграх Україна довела свій високий рівень. Шкода, що в Атланті в матчі за «бронзу» арбітри надали перевагу господаркам майбутніх Ігор – австралійкам.
– Наскільки важко вам дався перехід від гравця до тренера й власника клубу?
– Дуже складно. У команді 15 дівчат, і треба бути психологом, щоб знайти до них підхід, адже в кожної свій характер, свої емоції. А у 1999 році у нашій сім'ї сталося страшне горе – я втратила милого і доброго чоловіка та батька моїх дітей. Ліза народилася вже тоді, коли її батька не було серед нас. Не хочеться про це й говорити. Ігор був трудяга, він забезпечував ТІМ-СКУФ усім необхідним, а після того, як його не стало, думала, що клуб не виживе. Та, на щастя, з'явилася добра людина, яка нам підставила плече. Він любить спорт, тому фінансово підтримує наш клуб, і не тільки. У нас немає таких зарплат, як в інших багатих клубах, але ми маленькими кроками рухаємося вперед. Дівчата не скаржаться, їм створені умови для нормальної роботи й зростання в спортивному плані.
– До речі, а у вашій команді хтось грав із Закарпаття?
– Свого часу у мене грала Валентина Воронова. Вона не тільки моя землячка, її першим тренером, як і моїм, була Валентина Гомонай. Валентина з нами стала володаркою золотих медалей, а потім грала у Німеччині, Польщі, Львові. Остання її команда – БК «Франківськ».
Довідка:  Марина Іванівна Копча-Ткаченко народилася 29 серпня 1965 року у Мукачеві. Заслужений майстер спорту СРСР із баскетболу (1992 р.). Заслужений працівник фізичного виховання і спорту України. Амплуа: захисник. Першим тренером у дівчини була заслужений тренер УРСР Валентина Михайлівна Гомонай, яка нині проживає у рідному Мукачеві. Торік вона відсвяткувала своє 80-річчя. 1991 рік – чемпіон Європи, 1992 рік – володар золотої медалі Олімпійських ігор в Барселоні. У 1995 році мукачівка у складі збірної команди України з баскетболу стала чемпіонкою Європи. 1996 рік — учасниця Олімпійських ігор в Атланті  (4-е місце). Багаторазова переможниця та призерка чемпіонатів УРСР та України, а також інших престижних міжнародних та всесоюзних турнірів та змагань. 1999/2001 рр. — головний тренер жіночої збірної України з баскетболу.
Василь Гаджега
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".