Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства ПАТРІОТИЗМ – НЕ В ГАСЛАХ, А В ТРУДІ

ПАТРІОТИЗМ – НЕ В ГАСЛАХ, А В ТРУДІ

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Для рослин жити – означає рости, а для людини пізнавати. Процес цей не припиняється ні на мить, бо нам дано органи чуття, які постійно здобувають інформацію про навколишній світ, а наш мозок, це найвище досягнення земної еволюції, її аналізує. Інша справа – як пізнавати... І тут постає як визначальною школа. Вона як духовна інституція спрямовує знання людини у потрібний бік. Тільки освічена людина може протистояти силі м'язів і вмінню напасти першим, несподівано, підступно... Пізнання поставило людину на шлях морального вдосконалення, переконавши, що без альтруїзму, доброти, самовідданості нікому не вижити, що мудрі й досвідчені важливіші, аніж фізично сильні. Роки роботи в школі переконали мене, що орієнтація на духовні цінності приносить більше радості людині, аніж матеріальні блага. Вони на землі тлінні. А Господь наш Ісус Христос закликав «Творити скарби в душі своїй». Бо вони вічні. Саме завдяки пізнанню людство стало на шлях Добра і прямує ним крізь усі історичні епохи. Непрості, часто трагічні й до неможливості заплутані.
Люди народжуються різними. А школа, вчителі роблять усе можливе, щоб закласти спільний фундамент. Усі наші дороги в майбутнє, власне, ми самі – починаються з учительської любові до нас, поки ми учні. Вчителі-наставники докладають копітку працю, найчастіше титанічні зусилля, аби для кожного хлопчика чи дівчинки – першокласників школа стала рідною домівкою. Пригадаймо, що тільки завдяки зусиллям нашої першої вчительки ми полюбили книжку, навчилися шанобливо ставитися до материнської мови, тут, у школі визначилися яку стежку до самостійного й професійного життя обрати...
Підготовка до святкування 20-річчя Незалежності України заставила задуматися над прожитим і пережитим з 24 серпня 1991 року. Автори численних газетних і журнальних публікацій, промовці з екранів телевізорів і радіопередач аналізують роки нашої незалежності, шукають причини й винних... Сьогодні настав час для розбудови нашої молодої держави щоденною наполегливою працею, яку мають демонструвати всі: що суспільство вижило тому, що прислухалося до мудрих порад старійшин. Я з великим інтересом прочитала кореспонденції патріарха журналістики Миколи Літковського і найповажнішого в Мукачеві медика Миколи Крилова. Кожен з них на своєму робочому місці накопичив великий досвід.
З історії нам відомо, і на цьому правильно наголошують Микола Германович і Микола Миколайович, що не треба шукати винних, не можна зупинятися на рівні розмов-теревенів, не слід звинувачувати в усіх негараздах уряд і депутатів. А хіба мало з нас опустили безсило руки, нічого не зробили для того щоб якнайкраще використати здобуту незалежністю можливість змінити життя на краще?
Сьогодні проголошувати заклики, як і в попередні роки, легше, аніж працювати до сьомого поту в ім'я України і народу нашого. А чи багато досягнемо? Один з депутатів Верховної Ради України закликає для відродження економіки держави «купувати виключно українські товари». Патріотично? Так. Та проголошувати лозунг «Купуймо українські товари!» набагато легше, аніж ті товари виробляти: вирощувати й випікати смачний поживний хліб, складати конкурентоспроможну побутову техніку, доглядати тварин і доїти молоко, споруджувати будинки... Переконана, патріоти не ті хто сипле в народ потрібні до часу гучні гасла-заклики, а ті, хто наполегливою працею примножує добробут і авторитет держави – на заводському конвеєрі, жнивному лані, шахті, в дослідній лабораторії, на тваринницькій фермі, за учительським столом, у лікарняній палаті...
На жаль, доводилося чути від деяких учителів таку досить поширену думку, своєрідне учительське гасло: «Ми маємо дати учням основи наук, а вже виховувати їх мають батьки». Категорично не погоджуюсь з таким твердженням попри того, що освітянська професія сьогодні не належить до престижних – держава досі не спромоглася належно оцінити таку конче необхідну суспільству працю вчителя, викладача, вихователя, педагога. А вони самовіддані трудівники педагогічної ниви не опускають рук, не плачуться на свою долю обділених. А з дня у день виховують державі свідомого громадянина, який щиро любить свою Батьківщину. І не тільки у нашій ЗОШ № 6, а по всенькій нашій країні. І ще. Пам'ятаймо, що Україна – багатонаціональна держава, і тому домінуючою, на мій погляд, має бути думка вчителя на уроках не про винятковість усього українського, а про любов до української мови, звичаїв нашого народу, вироблені віками, до традицій запозичених від наших пращурів.
Наголошуймо невпинно про те, що наше рідне Закарпаття, наш унікальний край є прикладом того, як можуть мирно, толерантно жити віками збратані народи. На Срібній Землі ви не знайдете села де б жили люди виключно однієї національності. І чи не тому у єдиний чудовий вінок сплелися галузки могутнього інтернаціонального дерева дружби народів, які рівно серед рівних проголошуються українською, угорською, словацькою, румунською, німецькою, російською, чеською, болгарською, польською та іншими мовами. З дошкільного віку у нашому благодатному краї діти починають розуміти як важливо жити у мирі, не ображати навіть найменшим недружнім проявом свого сусіда... А які чудові фестивалі влаштовують у наших селах і містах представники національних меншин! Радує, що вони усі добре розуміють і охоче спілкуються державною, українською мовою.
Саме про це й пишуть і до цього закликають Микола Літковський і Микола Крилов. Тож вчителям усіх шкіл міста варто перед своїм першим уроком у новому навчальному році прочитати ці кореспонденції-роздуми і дещо запозичити для першої бесіди з учнями. Треба, щоб найбільш раціональні зерна з цих кореспонденцій стали своїми, власними, бо вони визначають ставлення людини до життя, до подій, до інших людей, до інших народів.
Ольга МУЧИЧКА, викладач історії ЗОШ № 6

Схожі новини:
Настіпні новини:
Попередні новини:

 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".