Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства Святий Мартин ПОВЕРНУВСЯ в Мукачево

Святий Мартин ПОВЕРНУВСЯ в Мукачево

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Повернення традиції предків
Донедавна чимало мукачівців слабо уявляли собі, хто такий Святий Мартин. Якщо і чули про нього – покровителя міста Мукачево, то й тільки. Середнє і молодше покоління були позбавлені цих знань, бо радянська влада, забороняючи релігію, замовчувала і благодійництво Святого Мартина. А тепер більшість городян, особливо юне покоління багато взнали про Святого Мартина. І це завдячуючи народному депутату України, Почесному громадянину Мукачева Вікторові Балозі. Саме він запропонував відродити відзначення днів великого благодійника, як це було в минулі сторіччя.
У всій Європі 11 листопада відзначають День Святого Мартина й це свято прийшло і до нас. Готувались до нього заздалегідь і дуже ретельно. Серед дітей було оголошено благодійну акцію «Поділись улюбленою іграшкою» і недільного передобіддя площа перед входом до дитячої художньої школи була заповнена столиками з сотнею різноманітних іграшок. (на фото). Їх відтак передали в дитячі навчальні заклади міста. Тут же проводились майстер-класи з виготовлення іграшок, ліхтариків. У міській дитячій бібліотеці напередодні підбили підсумки літературного конкурсу на кращий прозовий твір за темою „Святий Мартин, покровитель міста Мукачево". (див 6 стор.).
Організатори подбали, щоб для тисяч мукачівців і гостей міста були не тільки видовища, але й хліб з вином. Кращі кухарі міста пропонували запечених гусок, качок з яблуками (по-пекінськи), смажене порося (на фото) і, зрозуміло, шашлики, бо грач-гуляш. А кращі винороби краю, переможці попередніх фестивалів «Червене вино», зокрема, Іван Урста, Карло Шош з Берегівщини, Олександр Ковач з Ужгорода, Василь Анталовський з Бобовища, Йосип Машіка з Мукачева та інші пропонували молоді вина цьогорічного врожаю. Для відвідувачів спорудили чотири величезні намети, в яких усім вистачало місця. Зустрілись ми на святі і з головним редактором газети «Вісті Ужгородщини» Миколою Горватом, моїм колишнім університетським сокурсником. «Буваю на всіх ужгородських винних фестивалях, знаю добре і берегівські (сам родом із Берегова, свого часу редагував міську газету «Берегово»), але такої атмосфери, сказав би, родинності, щирості, піднесеності, одним словом, святковості, не зустрічав. Потрібно повертатися в Ужгород, а так не хочеться. Я за кермом, випити не можу, хоч друзів-виноробів, зокрема, з Берегова зустрів. Але що поробиш. Я тобі, Миколо, заздрю, що живеш у такому місті, де такі чудові свята».
На місто лягають сутінки і на центральну площу виходить велика колона, шістсот хлопчиків і дівчаток несуть власноруч виготовлені ліхтарики. Видовище незабутнє. Міський голова Золтан Ленд'єл привітав мукачівців і численних гостей міста з поверненням цього прекрасного свята в старовинне Мукачево. Він також висловив щиру вдячність артистам Зак4арпатського обласного російського драматичного театру за прекрасні інсценівки минувшини, а також колективам управління освіти та відділу культури міськвиконкому, Будинку школярів... Відтак міський голова, а також співорганізатор свята Андрій Балога вручили переможцям конкурсу з виготовлення ліхтариків – учням гімназії, другої та шістнадцятої загальноосвітніх шкіл sPhone, принтер та ноутбук, а всім шестистам діточкам – солодощі.
І як це робили наші предки, міський голова Золтан Ленд'єл покропив землю власноруч виготовленим вином (на фото). Відтак молоді танцюристи виконали запальний середньовічний танок, артисти драмтеатру продемонстрували вражаюче шоу зі смолоскипами. Потім на центральну площу під захоплені вигуки дітвори виїхав на коні лицар у червеному плащові. Йому назустріч трапився бідняк, як це було за легендою, і Святий Мартин – покровитель Мукачева – відірвав половину свого плаща і дав біднякові щоб зігрівся, а також поділився з ним їжею. І не тільки. Святий Мартон пригощав діточок цукерками.
В окремому загоні можна було побачити невелике стадо сірих і одного білого гусей. Це також символ свята. Як розповів міський голова, батьки Святого Мартина були язичниками і коли вони почули, що їх син прийняв християнську віру, то на зло римлянам, в яких гусак був священним птахом, почали гусаків засмажувати. І недільного дня кухарі пропонували гостям засмажених гусаків.
Мукачівці можуть бути вдячні королеві Єлизаветі, котра подарувала місту в 1397 році печатку із зображенням Святого Мартина – великого благодійника. І тому Мукачево споконвік відзначалося великою толерантністю багатонаціональної та різноконфесійної громади. Затим на площу вийшли середньовічні лицарі, які продемонстрували імпровізаційний бій. Вони ж запалили, також за традицією, макет замку. Одним словом, вогню цього вечора на центральній площі було багато. Вогняні танці і запальні пісні виконували кращі аматорські колективи Мукачева. І довго ще не розходився люд, вдячний організаторам за подароване свято. До речі, в понеділок, наступного після свята дня, кращі ліхтарики прикрасили вхід до міської Ратуші. Хто не був на святі, може ними помилуватися.
Микола Рішко

Схожі новини:
Настіпні новини:
Попередні новини:

 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".