Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства 68 років з моменту прийняття маніфесту про возз’єднання Закарпаття з Україною

68 років з моменту прийняття маніфесту про возз’єднання Закарпаття з Україною

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Минає 68-ма золото-багряна осінь з того часу, коли Закарпаття було визволене воїнами Червоної Армії, і прийняття в Мукачеві 26 листопада 1944 року на Першому з'їзді Народних Комітетів Закарпатської України історичного Маніфесту про возз'єднання Закарпаття з своєю матір'ю-Україною. Відтак 29 червня 1945 року в Москві було підписано договір між урядами Радянського Союзу і Чехословацької Республіки, який підтвердив, практично реалізував рішення Першого з'їзду Народних Комітетів Закарпатської України про вихід Закарпатської України зі складу Чехословаччини і возз'єднання її з Радянською Україною.
Після підписання договору голова Ради Народних Комісарів України Микита Хрущов у промові з цієї нагоди на УІІ сесії Верховної Ради УРСР сказав: «З великою радістю Радянська Україна обіймає своїх братів і сестер, трудівників Закарпатської України. Віднині і назавжди український народ уперше в своїй історії об'єднався у єдиній Українській державі».
Бажання закарпатців жити разом із єдинокровними братами особливо проявилося в період окупації Підкарпатської Русі гортіївською Угорщиною. А коли розпочалася Велика Вітчизняна війна закарпатці масово почали записуватися до чехословацьких військових частин сформованих на території СРСР, щоб у спільній боротьбі з червоноармійцями прискорити визволення рідного краю і розгром фашизму. Визволені закарпатці вперше в своїй багатовіковій історії дістали можливість самостійно вирішити питання про своє майбутнє, здійснити мрії багатьох поколінь нашого краю жити в єдиній Українській державі.
А в усіх містах і селах визволеного краю розгорнувся масовий рух за возз'єднання з єдинокровними братами по той бік Карпат. На зборах і мітингах ухвалювали рішення й резолюції про возз'єднання Закарпатської України з Радянською Україною. Корінне населення, а це були не лише русини, але й представники багатьох інших народів краю: українці, словаки, угорці, євреї, німці, чехи, болгари, цигани... вирішило добровільно вступити в єдину сім'ю українського народу. Бо в цьому наші краяни бачили порятунок від національного і соціального гніту і запоруку національного збереження.
Для практичного втілення волевиявлення народних мас щодо соціального і національного визволення та возз'єднання Закарпатської України Радянською Україною було вирішено провести 26 листопада 1944 року в Мукачеві з'їзд Народних Комітетів Закарпатської України. І одразу ж по всьому краю розгорнулася підготовка до велелюдної історичної події. У містах і селах на зборах обиралися на з'їзд кращі представники робітників, селян, трудової інтелігенції, священики православної та греко-католицької громад, підпільники, учасники партизанського руху... Повсюдно делегатам учасники зборів давали накази – голосувати тільки за возз'єднання з Україною.
І в цьому делегати свято виконали волю трудящих краю. Вони з величезним піднесенням ухвалили Маніфест, у першому пункті якого було зазначено: «Возз'єднати Закарпатську Україну зі своєю Великою матір'ю Радянською Україною і вийти зі складу Чехословакії». Цей пункт Маніфесту, під яким після Першого з'їзду Народних Комітетів Закарпатської України підписалося майже все доросле населення краю, став основоположним у договорі між урядами Радянського Союзу і Чехословацької Республіки. А слово «возз'єднання» стало восени 1944 і першої половини 1945 років головним в умах усіх закарпатців.
І сьогодні, з віддалі в 68 років, воля і прагнення жити в єдиній українській державі залишилися незмінними. Про це свідчать наслідки референдуму від 1 грудня 1991 року, коли 92 відсотки закарпатців підтвердили своє прагнення жити в незалежній Українській державі. А тоді, 68 років тому, після визволення і возз'єднання, наш край одержав відчутну допомогу від усіх братніх народів колишнього СРСР. Звичайно, найбільший внесок у розвиток промисловості, сільського господарства, науки, культури внесли наші єдинокровні брати по той бік Карпат. У щойно возз'єднаному краї будувалися нові промислові підприємства, школи, дитячі садки, лікарні, фельдшерсько-акушерські пункти, санаторії, клуби, бібліотеки, кінотеатри, відділення зв'язку, розвивалося сільське господарство, споруджувалися адміністративні й жилі будинки, заклади торгівлі, побутового обслуговування. В села прийшла електрика, газ, добротні дороги, набуло розвитку транспортне сполучення...
У рік возз'єднання було відкрито перший в нашому краї вищий навчальний заклад – Ужгородський державний (тепер Національний) університет. Замість запропонованих делегатами з'їзду «лісного та агрономічного інститутів» у 1946 році було відкрито лісотехнічний та Мукачівський сільськогосподарський технікуми. Саме в складі України наші земляки одержали можливість здобувати освіту в середніх та вищих навчальних закладах. Трудівники краю, інтелігенція, митці досягли справжніх висот в економіці, освіті, культурі, літературі, мистецтві, стали докторами, академіками, лауреатами державних премій, піднялися до висот державної діяльності. Щойно завершені вибори до Верховної Ради України показали, що в парламенті України є й депутати з нашого краю.
Визволення і возз'єднання Закарпаття з Україною стали запорукою виживання українців-русинів краю як етносу з його самобутнім національним колоритом, давніми, прадідівськими традиціями, звичаями. Традиції жити в мирі й злагоді, в одній збратаній сім'ї, свято зберігають усі народи багатонаціонального Закарпаття. Тут успішно працюють національно-культурні товариства угорців, росіян, німців, словаків, румунів, ромів, євреїв... Різними мовами ведеться викладання в школах, виходять у краї газети, журнали, звучать радіо- й телепередачі.
Відзначаючи 68 річницю Першого з'їзду Народних Комітетів Закарпатської України, прийнятого ним Маніфесту про возз'єднання Закарпатської України з своєю матір'ю-Україною, ми з оптимізмом дивимося у своє майбутнє. Віримо, що Президент України, уряд, Верховна Рада разом з нашим працьовитим, сильним, розумним і талановитим народом подолають економічну кризу, вийдуть на шлях процвітання і добробуту, а Україна стане міцною і щасливою державою.
Вікторія МІСЮК, заступник директора Державного навчального закладу «Мукачівський професійний ліцей», викладач історії
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".