Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства День психічного здоров’я

День психічного здоров’я

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
В цілому світі 10 жовтня відмічають день психічного здоров'я. Україна також не залишилась осторонь цієї дати, адже і у нас є організації та програми що намагаються допомогти та захистити людей з розумовою недостатністю. Серед заходів, покликаних привернути увагу суспільства до збереження психічного здоров'я відбулась Всеукраїнська конференція "Стан та перспективи виконання Конвенції ООН про права інвалідів для осіб з розумовою відсталістю", яка проходила у Києві та була організована Всеукраїнською громадською організацією
"Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю" спільно з Міністерством соціальної політики України та Державною службою з питань інвалідів та ветеранів України. В рамках конференції протягом двох днів проводилися круглі столи, відкриті дискусії та громадські слухання. Зокрема, піднімались питання про літнє оздоровлення підлітків та молодих людей з психофізичними вадами, створення соціотерапевтичних центрів, стандарти денного догляду дітей-інвалідів та введення подібної послуги для людей похилого віку, упровадження механізму підтриманого прийняття рішень як альтернативи системи опіки над повнолітніми особами та багато інших.
З конференції представники Мукачівського міського товариства "Інваліди дитинства", які також приймали в ній участь, приїхали у піднесеному настрої, фонтануючи новими ідеями, задумками та з новими силами взялися за роботу. Як каже Мар'яна Бурлака (керівник товариства) — "ви не уявляєте собі, як важко кожного дня стукати в двері, які не відчиняються, домагатися виконання закону, який існує, та в собесі чи іншій інстанції про нього не чули, або не хочуть виконувати. Безнадія затягує ніби болото, а після подібних зустрічей з'являються нові сили, бажання рухатися далі! Ми вже сім років співпрацюємо з "Коаліцією захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю", регулярно ця організація влаштовує зустрічі, надає допомогу юристів та допомагає налагодити контакт з місцевою владою, людьми, які повинні реалізовувати права наших дітей. "Коаліція" зараз — наш рятівний круг, який окрім правової допомоги не дає зневіритись, опустити руки."
Однією з ідей, привезених з Київа є організація міні-гуртожитка для людей з розумовою відсталістю. Подібний заклад вкрай необхідний і самим інвалідам і їх батькам чи опікунам — адже вони не можуть працювати чи займатися власними справами, примушені весь час приділяти підопічному. Такий заклад продемонстрували представникам ЗМІ, що приймали участь у конференції. У Київському міні-гуртожитку частина клієнтів проживає постійно, а дехто приходить тільки на заняття, що проводяться у майстерні — виготовлення свічок, листівок, конвертів, отримують допомогу психологів, педагогів. Інваліди, які досягли віку 18 років вже не отримують навіть мінімальної підтримки у реабілітаційних центрах, школах чи інтернатах. В західних країнах люди з інтелектуальними вадами інтегровані у суспільство — вони навчаються, працюють, самостійно заробляють на життя. В нашій країні такий підхід поки що є тільки мрією, хоча більшість людей з розумовою недостатністю цілком спроможні навчатись, отримувати знання та професію.
Ще одним питанням, якому приділили значну увагу були музеї в житті людей зі зниженим інтелектом. За круглим столом ділилися досвідом керівники музеїв Київа та Донецька. Обговорювали практику та результати арт-терапії в музеях, способи проведення екскурсій саме для таких відвідувачів, майстер-класи на території музеїв. Доповідаючи про свій досвід та інновації Олена Глибока (Донецький обласний краєзнавчий музей) відмітила — "За ці два дні я усвідомила важливість та важкість вашої роботи і зрозуміла, що наші пропозиції — веселі, розважальні, - далеко не головні для вас, ви маєте більш першочергові завдання, потреби. І тим більше я вражена, що в межах конференції роботі музеїв виділений окремий круглий стіл. Ми чекаємо вас у музеї, раді вам, вашім рекомендаціям та пропозиціям. Не забувайте про нас у своїх важких буднях".
Серед інших міроприємств представники ЗМІ в рамках конференції відвідали прес-конференцію народного депутата України, голови комітета Верховної Ради зі справ пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерія Сушкевича. "Я шукаю у владі людей, які готові розуміти і вирішувати проблеми інвалідів. Таких небагато, але вирішувати проблеми треба. Моя робота в парламенті складається з двох головних напрямків. Перший - написати закони, які потрібні нам з вами, провести їх через парламент України і щоб цей закон підписав Президент України. Але це не головне. Головне, щоб цей закон запрацював, щоб він був виконуваним. Найстрашніше — коли закон є, але він не виконується» - сказав Валерій Сушкевич.
А на завершення організатори конференції приготували найприємніше — нагородження переможців четвертого Всеукраїнського конкурсу художніх робіт інвалідів з розумовою відсталістю "Я маю мрію". Вітаємо і нашого земляка Лазаревича Івана з отриманням нагороди в номінації "скульптура". До речі, він також відвідав столицю, особисто отримав диплом та пам'ятний подарунок, і ця поїздка стала для нього ще одним маленьким, але таким важливим кроком у суспільство!
Каріна Корольова
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".