Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства ЛЮБОВ ДО БАТЬКІВЩИНИ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ЛЮБОВІ ДО ПРИРОДИ

ЛЮБОВ ДО БАТЬКІВЩИНИ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ЛЮБОВІ ДО ПРИРОДИ

Рейтинг пользователей: / 1
ХудшийЛучший 
Скільки б ми не говорили високих слів про патріотизм, про любов до Вітчизни, завжди треба пам'ятати, що та любов бере свої витоки з любові до отчого дому, до природи, яка тебе оточує... Великий патріот України поет-академік Максим Рильський повчав: «Люби природу не як символ душі своєї, люби природу не для себе, люби для неї. Вона – не тільки тема вірша або картини, – в ній є висоти незміряні й святі глибини. У неї є душа могуча, порив є в неї, що більше над усі пориви душі твоєї. Вона – це мати. Будь же сином, а не естетом, і станеш ти не папіряним – живим поетом!».
Ми люди. Ми сильні. Ми владні допомогти природі і повинні це зробити. До такого висновку прийшли всі учасники відкритого підсумкового заняття тижня екології в Мукачівському еколого-натуралістичному центрі. До речі, він має свій власний гімн. Мабуть, з великої любові до небайдужих до природи хлопчиків і дівчаток той Гімн створили поет Віктор Дворниченко та композитор Ігор Білик. І, звісно, всяке свято починається з Гімну. Звучав він і тепер. Перед відкриттям свята. А розпочали його вихованці ЗОШ № 16, які розіграли сценку «Павутинка». У природі все взаємопов'язано: Сонце, Вітер, Вода, Квітка, Листочок, Бджілка, Дерево, Пташка... Підготувала з діточками цю захоплюючу, повчальну гру методист екоцентру Ольга Спачинська.
За тиждень екології, проведений в еколого-натуралістичному центрі було проведено конкурс на кращий малюнок, юннати писали реферати на тему: «Природа наш дім і жити нам у нім». Підсумок зусиль юних натуралістів і природоохоронців передбачав конкурс на кращу стінгазету на екологічну та природоохоронну тему та зустріч з представниками Латорицької територіальної екологічної інспекції.
Усе заплановане не тільки вдалося, а й посіяло в душах юннатів бажання працювати краще, множити зусилля. Не випадково директор еколого-натуралістичного центру Тетяна Кіш сказала:
– Струни серця найчутливіші в дітвори. Тому й прагнемо своїх вихованців прихилити до традицій нашого народу, що пов'язані з любов'ю до всього оточуючого. У цьому маємо прекрасних помічників – вчителів біології більшості шкіл Мукачева. З ними ми налагодили найтісніші контакти... Вони ентузіасти, вихователі найкращих почуттів у дітей, себто, вірних друзів природи. Чи не тому так стривожено прозвучав висновок, висловлений заступником директора еколого-натуралістичного центру Магдалини Резнікової:
– Колись Дорст сказав, що «У людини цілком достатньо об'єктивних причин, щоб прагнути до збереження дикої природи, Але врешті-решт природу може врятувати тільки любов до неї». А вона починає формуватись у сім'ї з виховання немовляти. На жаль, про це забуваємо і не перестаємо дивуватися, чому діти наші іноді так зневажливо ставляться до всього свого. А звідки тій любові взятися, коли в душі порожньо, коли в ній – ні власноруч посадженої квіточки чи деревцяти, ні рідної пісні, ні освячення красою свого краю, землі... А не пізнане душею не торкнеться серця...
Що тут в еколого-натуралістичному центрі роблять усе можливе, щоб у кожному дитячому серці пробудити почуття справжнього господаря показали оприлюднені наукові дослідження юннаток. Випускниця ЗОШ № 13 Евеліна Іванчо дуже вдало, переконливо розкрила тривожну в наш час тему: «Сміття і люди: хто кого?». Справді, побачене об'єктивом її фотоапарата, вистраждане юною душею заставляє задуматися. Чи довго вистачить заповітних куточків рідного краю, коли кожен вихід «на лоно природи» позначатимемо зламаними деревцятами й кущами, залишеними поліетиленовими пакетами й пляшками, порожніми консервними банками та іншим непотребом? Не менше тривоги і в дослідженні учениці 11-го класу ЗОШ № 13 Мирослави Вербищук, яка свою роботу присвятила «Екологічним проблемам річок Закарпаття». Спасибі керівниці гуртка «Юний медик» Наталії Сокач, яка так проникливо налаштувала серця цих дівчат на любов до оточуючої природи.
Учениця НВК «Гармонія» Андрея Лендєл свою науково-дослідницьку роботу присвятила річці, яка протікає через наше місто – «Річка Латориця – складова Карпатського регіону». Не менш вдалим було й дослідження учениці НВК «Гармонія» Катерини Екенбергер – «Неповторність та унікальність природного родовища в селищі Солотвино та збереження його для майбутніх поколінь». І в їх дослідницьких працях відчувалася неординарна душа дуже талановитого керівника гуртка «Узагальнюючий курс біології» Ганни Росоли.
Високу оцінку побаченому й почутому дала секретар обласної організації «Партії зелених» Тамара Петьовка. Зокрема, вона сказала, що Костянтин Паустовський висловився так: «...людина, яка знає життя рослин і закони рослинного світу, набагато щасливіша від тої, яка навіть не може відрізнити вільху від осики, або люцерну від подорожника». Дуже вчасні, дуже потрібні нашим дітям слова, думки, настанови...
Михайло БЕЙРЕШ
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".