Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Новини суспільства ЧОМУ МИ НЕ ЄВРОПЕЙЦІ?

ЧОМУ МИ НЕ ЄВРОПЕЙЦІ?

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
За найрізноманітнішими Всеукраїнськими рейтингами, що стали модними останніми роками, Мукачево одне з кращих міст держави за багатьма показниками. Аякже, ми – європейське місто! Так, ми прагнемо до Європи і вже багато для цього зробили. Це визнають і представники численних делегацій з європейських країн. Однак...
Ми все ще залишаємось безпорадними перед нехтуванням культурою поведінки за місцем проживання й перебування багатьох наших співгромадян. Так, після другої світової війни в закарпатців ще був європейський менталітет, років з десять протримався. Це, коли кожен взимку прочищав прилеглу до своєї оселі територію від снігу, а влітку прополював траву і підмітав тротуар перед будинком і ніколи, не дай Бог, не викидав недопалок чи папірець де випало. Старші люди можуть підтвердити. Що ж потім сталося? У радянській школі нам прищеплювали патріотизм, вірність ідеалам і таке інше й не було навіть факультативно такого предмету як етика і естетика, культура поведінки. Нас не вчили цьому, а ми – своїх дітей, а ті наших онуків... Пожинаємо. Дитина вчиться поганому не в школі і не на вулиці, а насамперед вдома. Коли вона бачить, що роблять батьки, як розмовляють, так і вона буде чинити. І ніякі виховні години тут не допоможуть. Тому й бачимо підлітків, які ламають щойно посаджені дерева, ламають лавиці... В батьків пішли. А ті думають про одне: де знайти на випивку чи як ще більше збагатитися.
Щоранку іду вулицею Миру на роботу. Кидається у вічі її захаращеність сміттям перед будинками № 21, 23. Саме сюди чомусь регулярно зносять пакунки з різноманітними побутовими відходами безсовісні мешканці довколишніх будинків, хоч зовсім неподалік стоять великі контейнери для сміття. Я вже пропонував у одній із своїх публікацій скористатись відеокамерами, встановленими на «Укрсоцбанку», щоб виявити порушників санітарного порядку і належно та гласно їх покарати. Окрім того цю ділянку на вул. Миру працівники міського комбінату благоустрою прибирають у кращому разі раз на тиждень. Сміття тут гори, а там часом жодної урни, ну це вже на совісті ЖРЕПу № 3, якому б не хотілося відповідати за переповнені сміттєві урни. Отож, у семи няньок... Хотілося б ще зауважити, що саме в цьому місці зупиняються не тільки міські та приміські маршрутки, але й автобуси з туристами з різних куточків України та Європи. Яке ж перше враження про європейське Мукачево у них складається?
Не станемо далеко відходити від цього місця на вул. Миру. Тепер про інше. Перед кафе «Версаль», що під № 21, на тротуарі, а то й посеред нього постійно стоять автомобілі, перешкоджаючи пішоходам й, зокрема, матусям з дитячими візочками. Коли ж я свого часу зробив зауваження власнику «жигуля», що стояв поперек тротуару, то почув у відповідь брутальне «Яке твоє діло? Це моя територія, що хочу, те й роблю». Ні в школі, ні в церкві не заклали в його куций мозок духовну істину: поважай і шануй ближнього. Тому перед ще не добудованим «Версалем» взимку було не пройти через неприбраний від снігу тротуар, захаращений недопалками. Зверніть увагу, перед скількома магазинами, офісами, кафе, ресторанами підмітають тротуари. Пальців на двох руках вповні достатньо. Сподіваються на двірників-комунальників, а ті роблять свою роботу абияк. Європа, де ти?
Повернімось до автомобілів на тротуарах. У Мукачеві для багатьох власників автівок це стало нормою. Ставлять машини як на с самих тротуарах, так і на зелених газонах. Не знаючи, як з цим боротися, міська влада облаштувала зелені газони на центральних вулицях металевими парканами. Допомогло. Перейдемо до вулиць Возз'єднання, Валенберга (читач може продовжити їх перелік). Встановлено знаки «зупинку заборонено». Та на регламентованому відрізку вулиці постійно стоять автомашини, особливо перед ТРК «Щодня», перешкоджаючи двосторонньому руху. Хто ж повинен наводити порядок? І школяр не задумуючись відповість: Державтоінспекція. Ну і де ж працівники міського відділення ДАІ? Як їх керівництво запевняє, на найбільш небезпечних ділянках – на вул. Матросова та Ужгородській. Але чому багато мукачівців переконані, що даішники стоять там, де немає відеокамер, які б зафіксували справляння ними так званих штрафів без протоколів.
Уявім собі таку ситуацію: ДАІ визначає певний день і проводить акції «Авто на тротуарі» та «Авто під забороняючим знаком». Небезпечні зони на Матросова та Ужгородській мало «перепочинуть». І тільки за один такий день ДАІ поповнило б міську казну досить солідним відсотком від накладених штрафів. І порядок навели б, і місту допомогли б. А то не хотілося б думати, що працівники міського ДАІ не вважають себе мукачівцями, не є його патріотами.
То чому ж ми все одно не європейці? Багато мукачівців побували в сусідніх європейських державах. І кожен зауважив для себе, що порушувати як санітарні норми, так і правила дорожнього руху там нікому не дозволено. Навіть наші «круті» обов'язково збавляють швидкість, пристібаються пасками безпеки. Ну, немає там мажорів, не бояться поліцаї привладних осіб чи крутих з «кришами». В Європі за будь-яке порушення штрафують навіть прем'єрів та міністрів. Зате у нас, як стверджують знаючі люди, є навіть спеціальний список номерів крутих автівок, яких навіть зупиняти не можна. Ось тому ми і не європейці, що у нас АБСОЛЮТНО не працює система штрафів. І не в останню чергу через бездіяльність чи неможливість належно працювати за відсутності дієвих механізмів Державної виконавчої служби. Це тільки Податкова чи Пенсійний фонд можуть стягнути штрафи з представників малого та середнього бізнесу. А з пересічного порушника навіть за рішенням суду стягнути штаф за адміністративне порушення дуже проблематично. Отож, тільки тоді, коли матимемо дієві механізми покарання порушників правил санітарної чистоти, паркування, а не тільки пиятики за кермом чи відсутності аптечки, тільки тоді ми і ментально станемо європейцями.
Микола РІШКО

Схожі новини:
Настіпні новини:
Попередні новини:

 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".