Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Освіта Майбутнє починається з садочка…

Майбутнє починається з садочка…

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Нинішню ситуацію в дошкільній освіті можна відзначити як стадію між старою системою цінностей, установок, звичок і новою, що лише формується і спрямована на забезпечення оптимальних умов виховання і навчання особистості. ХХІ століття висуває нові вимоги до цілей, завдань, структури та змісту дошкільної освіти.
Основні напрямки роботи дошкільних закладів міста визначено міською Програмою розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року. На її виконання розроблено План заходів, яким передбачено:
- забезпечення конституційних прав і державних гарантій щодо доступності здобуття дошкільної освіти дітьми дошкільного віку шляхом розширення мережі дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності;
- популяризація обов'язкової дошкільної освіти для дітей 5-річного віку через різні форми її здобуття;
- зміцнення навчально-методичної та матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів;
- поліпшення якості дошкільної освіти через розроблення механізму, що забезпечує її сталий інноваційний розвиток;
- абезпечення особистісного зростання кожної дитини з урахуванням її задатків, здібностей, індивідуальних психічних і фізичних особливостей;
- збереження та зміцнення здоров'я дітей з раннього дитинства;
- модернізація системи підготовки та підвищення кваліфікації педагогічних кадрів;
- проведення наукових досліджень у галузі дошкільної освіти, спрямованих на забезпечення розвитку дитини, подальшого становлення її особистості;
- урізноманітнення форм спільної роботи з батьками.
У місті збережено мережу дошкільних навчальних закладів. 23 садки, з яких 1-з угорською мовою навчання, 1 – з російською та 2 навчально – виховні комплекси «Гармонія» і «Первоцвіт» забезпечують потреби громадян в освітніх послугах, враховуючи індивідуальні та національні інтереси, здібності й обдарування дітей. У переважній більшості дошкільних закладів організовано роботу груп загального типу розвитку, у ДНЗ № 20 працює спеціалізована група для дітей з інтелектуальною недостатністю.
Згідно наказу управління освіти Мукачівського міськвиконкому від 30.05.2012 р. №100 «Про організацію проведення обліку дітей дошкільного віку» за дошкільними навчальними закладами закріплено відповідні мікрорайони міста та проводиться облік дітей від народження до 6 років. Дошкільною освітою охоплено 3832 дітей, що складає 75 % від загальної кількості дітей по місту від 1 до 6 років; дітей 5-ти річного віку – 99,5%.
Основа майбутньої особистості закладається у ранньому віці. Знання та вміння, набуті в дитинстві – це своєрідне коріння. Чим воно міцніше, тим впевненіше почувається людина у житті. Саме тому педагогічні колективи міста перебувають у постійному пошуку шляхів творчого зростання дітей з урахуванням їхніх індивідуальних особливостей. Завдяки організованій життєдіяльності малюк освоює світ у його різноманітних формах, зв'язках та залежностях. У зв'язку з цим управління освіти приділяє значну увагу розвитку творчих здібностей дітей. Щороку організовується міська інтелектуальна олімпіада серед старших дошкільників з використанням тестових малюнкових завдань. Переможцями цього року стали: Боднарук Катерина (ДНЗ №11), Дірей Катерина (ДНЗ №20), Жовтин Олександра (НВК «Гармонія»). Традиційним стало проведення дитячого малюнку на асфальті «Подарунок рідному місту». У 2012 році перемогу здобула Стан Віола (ДНЗ №23). Заслуговує на увагу проведення огляду-конкурсу дитячої творчості серед вихованців дошкільних навчальних закладів. Дошкільнята з усіх садків міста демонстрували свої таланти з вокального співу, в декламаторському мистецтві та хореографії. Кращі художні номери ввійшли до програми святкового гала-концерту художніх колективів дошкільних навчальних закладів, що був присвячений Дням міста. Вже 13 років поспіль у Мукачеві проводяться Малі олімпійські ігри, мета яких – популяризація занять фізичною культурою і спортом, підсумок фізкультурно – оздоровчої роботи з дітьми у дошкільних закладах міста. Перше місце на ХІІІ Малих олімпійських іграх посіла команда ДНЗ №18 (завідуюча Синетар М.В., інструктор з фізкультури Танцлер Л.І.). У вересні 2011 року вихованці старших груп дошкільних закладів долучились до проведення Європейського тижня мобільності у м. Мукачево. Дошкільники приймали участь у конкурсі малюнку на асфальті «Велосипед у моєму житті», естафетних змаганнях та велосипедному пробізі.
Навчально-виховний процес у садках здійснюють 424 педагоги з відповідною фаховою освітою, діяльність яких спрямована на формування життєвої компетентності дошкільників, охорону та зміцнення здоров'я кожної дитини. З метою підвищення професійної майстерності педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів у 2011 – 2012 навчальному році управлінням освіти проведено ряд семінарів-практикумів для вихователів на теми: «Художня література в освітньому процесі: сучасні технології», «Розвиток творчих здібностей дітей під час занять з художньої праці», «Хореографічна робота музичного керівника зі старшими дошкільниками», «Логіко-математична компетентність дитини: наступність у роботі дошкілля і школи». Для керівників дошкільних навчальних закладів організовано семінари-практикуми на базі ДНЗ № 8 та ДНЗ № 33 на теми: «Організація роботи з виховання звукової культури мовлення дітей у дошкільному закладі», «Атестація педагогічних працівників як механізм управління якістю освіти». Для молодих спеціалістів ефективно діє « Школа молодого вихователя».
Протягом навчального року вивчено та узагальнено досвіди роботи вихователів: Басараби А.В. «Малі форми ігрового фольклору в групах раннього віку» (ДНЗ № 18), Якубич Н.Г. «Формування компетентності молодшого дошкільника за сферою життєдіяльності «Природа» та музичного керівника Тороній С.І. «Навчання музично-ритмічним рухам та використання логоритміки на музичних заняттях» (ДНЗ № 23).
Вже традиційним стало проведення міського конкурсу педагогічної майстерності «Вихователь року – 2012». Цього року за звання «Вихователь року» у місті змагалися педагоги з дошкільних навчальних закладів № 8, 23, 28, 33, 34, які продемонстрували високу фахову майстерність, творчість, кмітливість, досконале володіння ефективними формами і методами організації роботи з дошкільниками. Переможцем конкурсу визнано вихователя старшої групи ДНЗ № 34 Станкович Н.Ю.
Протягом липня – вересня 2011 року у місті було проведено І (міський) етап обласного конкурсу на кращий дошкільний заклад. Вивчення роботи кожного дошкільного закладу здійснювалося за відповідними критеріями. За рішенням компетентного журі переможцем міського етапу у м. Мукачеві визнано дошкільний навчальний заклад № 41 (керівник – Гладинець Н.В.; вихователь-методист – Шепенда О.В.). Також було відзначено роботу педагогічних колективів дошкільних навчальних закладів: № 7, 9, 11, 19, 25, 41, НВК «Гармонія». Надзвичайно приємною подією для педагогічних колективів міста стала перемога Мукачівського дошкільного навчального закладу № 41 в обласному етапі конкурсу «Кращий дошкільний заклад».
Відповідно до наказу МОН молодь спорту України від 21.05.2012 року № 1/9-388 «Про організацію роботи в дошкільних навчальних закладах у 2012/2013 навчальному році» пріоритетним напрямом діяльності дошкільних навчальних закладів у новому навчальному році буде спрямування освітнього процесу на реалізацію нової редакції Базового компонента дошкільної освіти – Державного стандарту дошкільної освіти. Актуальність нової редакції Базового компонента обумовлена прийняттям Державного стандарту початкової загальної освіти.
Базовий компонент дошкільної освіти в новій редакції скеровує педагогів на цілісний підхід до формування дитячої особистості, підготовку її до безболісного входження до соціуму, природного і предметного довкілля через освоєння основних видів життєдіяльності, а також у напрямку забезпечення реальної наступності та безперервності між дошкільною та початковою ланками, інтеграції родинного і суспільного виховання.
У 2012/2013 навчальному році педагогічні колективи дошкільних навчальних закладів міста особливу увагу акцентуватимуть на вирішення таких питань:
забезпечення рівних стартових можливостей для подальшого успішного шкільного навчання всім дітям старшого дошкільного віку;
збереження та зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров'я дітей з раннього віку;
підвищення якості дошкільної освіти.
При організації спільної роботи педагогічних колективів з батьками передбачатимуться різні форми взаємодії: традиційні (батьківські збори, консультації, бесіди, семінари, семінари-практикуми, майстер-класи, дні «відкритих дверей», показові заняття, спільні свята, розваги, інформаційні стенди, тематичні папки-пересувки, родинні газети, «скриньки» запитань і пропозицій, звукові листи, бібліотеки відеоматеріалів із різних проблемних питань, школи взаємодопомоги) та нові (електронні міні-бібліотеки, інтернет-сайти для батьків тощо). Ефективність такої взаємодії досягатиметься через реалізацію важливих завдань:
- забезпечення максимального використання виховного потенціалу педагогів і родини у формуванні особистості дитини;
- підвищення рівня психолого-педагогічної культури батьків, формування у них свідомого розуміння власної активної позиції у вихованні своїх дітей;
- заохочення батьків до участі в освітньому процесі на засадах рівності, партнерства і взаємоповаги;
- залучення батьків до створення належних умов для успішної життєдіяльності та розвитку дітей у сім'ї та дошкільному навчальному закладі.
Тісна співпраця всіх служб дошкільного навчального закладу, батьківської громадськості, їх націленість на досягнення спільної мети стане запорукою успішної організації освітньої роботи з дітьми дошкільного віку.
Терезія Тіба, начальник управління освіти мукачівського міськвиконкому
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".