Мукачівська Ратуша

Новини Мукачева. Новини Мукачівського міськвиконкому, оголошення Мукачева

  • Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Головна Політичні новини ДОСЯГНУТО ПОЗИТИВНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

ДОСЯГНУТО ПОЗИТИВНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

Рейтинг пользователей: / 0
ХудшийЛучший 
Підбиваючи підсумки першого півріччя 2013 року, хотілося б зазначити, що прокуратурою міста, загалом, досягнуто позитивних результатів щодо додержання законності, боротьби зі злочинністю та правопорушеннями в місті Мукачево.
З прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу України створено законодавчу основу сучасного кримінального судочинства європейського зразка, що стало важливим кроком на шляху розбудови України як правової держави. Разом з тим, сьогодні ми проходимо найбільш складний етап реформування. Пріоритетом діяльності органів прокуратури було і залишається забезпечення ефективної реалізації положень нового законодавства. Основна їх спрямованість – створення належних гарантій дотримання прав людини.
Аналізуючи криміногенну ситуацію у місті можна зазначити, що вжитими заходами вдалося дещо стабілізувати рівень злочинності, проте робота на цьому напрямку потребує суттєвого покращення, оскільки не дивлячись на зменшення окремої категорії злочинів, у місті рівень злочинності на 10 тис. населення є найвищим (117,7%, по області – 56,3%).
Варто зазначити, що вже протягом січня-червня 2013 року із числа закінчених кримінальних проваджень (1001), відсоток направлений до суду (152) становить 15,2 % (26,1 % - по Закарпатській області), а решта – 908 (90,7 %) проваджень закриті (по області такий відсоток становить 99,5 %)
Разом з тим, відсоток зареєстрованих особливо тяжких злочинів (9) становить 0,9% (по області – 2,5%); тяжких злочинів (176) – 17,6% (по області – 23,4%); середньої тяжкості (449) – 44,9% (по області – 34,2%); невеликої тяжкості (367) – 36,7% (по області – 39,8%).
В місті відсоток кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми або за їх участі (5) становить 3,1% (7,8% - по області); відсоток кримінальних правопорушень, вчинених особами, які раніше вчиняли злочини (56) становить 34,8% (23,6% - по області); 11,8% кримінальних правопорушень, вчинених групою осіб (19) (7,2% - по області); 19,9% кримінальних правопорушень, вчинених у стані алкогольного сп’яніння (32) (21,8% - по області).
Із загальної кількості закінчених кримінальних правопорушень, на території міста Мукачево надалі найбільший відсоток (57,8%) припадає на злочини проти власності (48,1% - по області); 16% - злочини проти життя та здоров'я особи (22,9% - по області); 9,1% - злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян (6% - по області).
Варто зазначити, що в місті не вчинено жодного кримінального правопорушення проти статевої свободи та статевої недоторканості особи (21 – по Закарпатській області), проти безпеки виробництва (5 – по області), у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації (28 – по області), у сфері використання електронно-обчислюваних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку (1 – по області).
Порівнювати ці показники з минулорічними некоректно та й за великим рахунком неможливо через концептуальні, системні зміни основних кримінальних процесуальних інститутів, а саме – скасування стадії дослідчих перевірок та перенесення моменту дослідження даних, які б вказували на наявність ознак злочину (підстав для кримінального переслідування), на предмет їх достатності та достовірності безпосередньо на стадію кримінального провадження.
За результатами прокурорського нагляду протягом січня-червня 2013 року прокуратурою міста Мукачево скасовано 90 незаконних постанов слідчих міськвідділу міліції про закриття кримінального провадження та по 182 кримінальних провадженнях надано письмові вказівки.
Крім того, за фактами порушень, допущених при реєстрації заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення, а також при здійсненні досудового розслідування злочинів, внесено 5 подань, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 7 посадових осіб міськвідділу міліції.
Варто зазначити, що в умовах сьогодення, поряд з таким видом запобіжного заходу як триманню під вартою (до суду подано 9 клопотань, з яких 7 - задоволено слідчим суддею), активно почали застосовувати альтернативний – домашній арешт (7 клопотань, з яких 6 – задоволено).
Також прокуратурою міста в порядку нагляду за додержанням законів при здійсненні оперативно-розшукової діяльності, перевірено 87 оперативно-розшукових справ, скасовано 4 незаконні постанов про закриття ОРС, надано 12 письмових вказівок відповідно до п.4 ст.14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», внесено одне подання, за результатами розгляду якого до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 посадову особу.
Під час здійснення прокурорського нагляду за дотримання адміністративного законодавства, прокуратурою міста Мукачево начальнику Мукачівського прикордонного загону було внесено одне подання, за результатами розгляду якого 6 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Крім того, прокуратурою міста на незаконну постанову Рахівського районного суду до Апеляційного суду Закарпатської області внесено подання про скасування незаконної постанови. За результатами розгляду судом подання адміністративну справу направлено на новий судовий розгляд, відтак, особу-правопорушника притягнуто до адміністративної відповідальності.
Окремо слід зазначити про слідство в прокуратурі міста. Так, у поточному році у прокуратурі міста розпочато досудове розслідування у 9 кримінальних провадженнях, з яких: 3 – закрито; 1- скероване за підслідністю до прокуратури області; 2 – направлені до суду з обвинувальним актом; у 3 кримінальних провадженнях на кінець першого півріччя 2013 року досудове розслідування тривало. Крім того, по всім кримінальним провадження дано письмові вказівки у порядку п. 4 ч. 2 ст. 36 КПК України.
Державними обвинувачами прокуратури міста прийнято участь у розгляді 67 кримінальних провадженнях, у яких судом прийнято кінцеве рішення, в тому числі: 62 - з вироками; 5 – з ухвалами. Особисто прокурором підтримано обвинувачення по 2 кримінальним провадженням. З числа розглянутих судом проваджень – 5 відносно неповнолітніх.
Так, при здійсненні прокуратурою міста повноважень поза межами кримінального провадження, за результатами проведених перевірок в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів, розпочато 4 кримінальних провадження. За результатами розгляду 26 документів прокурорського реагування скасовано 1 незаконний акт та притягнуто до дисциплінарної відповідальності 37 посадових осіб органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, з яких: 9 – органів державного контролю. За актами прокурорського реагування всього відшкодовано 2223072 грн., в тому числі 23429 грн. до бюджету.
Окремо варто зазначити, що прокуратурою міста Мукачево у сфері економічних відносин розпочато 2 кримінальні провадження, внесено 6 подань, за результатами розгляду яких 8 посадових осіб органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування притягнуто до дисциплінарної відповідальності, з них: 6 – контролюючих органів. Відшкодовано – 2223072 грн., в тому числі 23429 грн. до бюджету.
Крім того, у сфері захисту підприємницької діяльності прокуратурою міста Мукачево внесено 4 подання, за результатами розгляду яких 5 службових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Також, актуальним питанням залишається захист інтересів громадян і держави у сфері земельних правовідносин.
Протягом звітного періоду прокуратурою міста підготовані та подані до Мукачівського міськрайонного суду 4 позовні заяви про визнання недійсними рішень Мукачівської міської ради, актів на право власності на землю та скасування їхньої державної реєстрації, загальна нормативно-грошова оцінка земель, що підлягає поверненню в комунальну власність за позовами прокурора становить 1318 тис. гривень.
На даний час Мукачівським міськрайонним судом задоволено дві позовні заяви про скасування рішень Мукачівської міської ради про виділення двох земельних ділянок площею 0,1 га кожна двом громадянам, в центральній частині міста Мукачево по вул. Валенберга 22 «а» і «б». Нормативна грошова оцінка кожної земельної ділянки становить 288930,00 грн.
Завдяки втручанню прокуратури міста, територіальній громаді повернуто 0,2 га територій міського скверу в центральній частині міста на набережній річки Латориця.
Також, прокурором міста до Мукачівського міськрайонного суду подані дві позовні заяви в інтересах держави до Мукачівської міської ради, та громадян міста, яким в січні та лютому поточного року незаконно передано із порушенням вимог земельного законодавства у приватну власність землі громадської та житлової забудови. Нормативна грошова вартість земельних ділянок, незаконно виділених радою громадянам 740 тис. гривень.
Окрім цього, начальнику Мукачівської ОДПІ внесено подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності начальника відділу Мукачівської ОДПІ, за неналежне виконання службових обов’язків щодо організації примусового виконання постанови Закарпатського окружного адміністративного суду щодо стягнення коштів з рахунків підприємства в рахунок погашення податкового боргу, в тому числі  боргу із земельного податку на суму 38920,51 грн.
У сфері охорони навколишнього природного середовища прокуратурою міста Мукачево внесено 2 подання (начальнику Мукачівського міськрайонного управління Головного управління Держсанепідеміологічної служби в Закарпатській області та мукачівському міському голові), за результатами розгляду яких 1 посадову особу контролюючого органу притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Нагляд за виконанням законів у сфері запобігання та протидії корупції.
В умовах прийнятих до Закону України «Про прокуратуру» змін, із врахуванням вимог наказу Генерального прокурора України 1/1гн «Про координацію діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності та корупції», діяльність прокуратури міста Мукачево в сфері запобігання та протидії корупції, у 2013 році, переорієнтовано на посилення координації діяльності суб’єктів боротьби із корупційними правопорушеннями.
Разом з тим, прокуратурою міста внесено 3 подання на усунення виявлених порушень законодавства, за результатами розгляду яких 5 посадових осіб органів місцевого самоврядування притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Прокуратурою міста Мукачево на захист прав дітей було винесено 8 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких 14 посадових осіб органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Протягом звітного періоду прокуратурою міста до Мукачівського міськрайонного суду було направлено 4 позови на захист прав дітей, які на даний час Судом розглянуті, рішення прийнято згідно позиції прокуратури.
Крім того, на захист прав неповнолітніх здійснено вступ у розгляді 11 цивільних та 1 адміністративну справу за позовами інших осіб. Всі рішення Судом прийнято згідно позиції прокуратури.
Також слід відмітити, що протягом першого кварталу 2013 року прокуратурою міста Мукачево в інтересах держави в особі Мукачівської ЦРЛ заявлено до суду 8 позовних заяв на суму 22000 грн. про стягнення шкоди, заподіяними злочинними діями, всі з яких розглянуті та задоволені судом.
Крім того, в інтересах держави в особі Мукачівської ОДПІ прокуратурою міста заявлено 3 позовні заяви про стягнення податкового боргу на суму 700000 грн., які на даний час перебувають на розгляді в окружному адміністративному суді Закарпатської області.
Поряд з цим, до господарського суду Закарпатської області подано 2 позовні заяви про стягнення з підприємств-боржників заборгованості по оренді комунального майна на загальну суму 42000 грн.
Протягом січня-червня 2013 року до прокуратури міста надійшло 334 звернень, з яких: 150 – вирішено; 183 – направлено в інші відомства для вирішення; 1 – повернуто заявнику. На особистому прийомі прийнято 79 звернень громадян, з яких особисто прокурором – 15.
Слід відмітити, що це лише частина питань, на вирішенні яких має бути зосереджена особлива увага органів прокуратури.
Дійсність ставить перед нами ще багато додаткових завдань. Від їх ефективного і, насамперед, оперативного, виконання залежатиме рівень захищеності громадян та, загалом, авторитет міста.
Отож, сьогоднішнє підведення підсумків дає можливість оцінити результати нашої роботи, окреслити питання, що намітилися, шляхи їх вирішення. І, найголовніше, визначити нові орієнтири та напрями діяльності прокуратури міста на друге півріччя 2013 року.
Іван Лендєл, в.о. прокурора міста, молодший радник юстиції
 

Додати коментар

В коментарях забороняється:
1. Заклики до міжрасової, религійної та міжнаціональної ворожнечі;
2. Заклики до протиправних дій;
3. Образи авторів материалів, інших відвідувачів сайту, адміністрації сайту.
Всі коментарі в яких буде помічено подібний зміст будуть видалені.
За зміст коментарів відповідальність несуть їх автори.
Адміністрація сайту також залишає за собою виключне право видаляти будь-які коментарі без попереджень та пояснень.


Защитный код
Обновить

Останні коментарі

Наша кнопка

Мукачівська ратуша - офіційні новини Мукачівського міськвиконкому

Моменти нашого міста


brekets
brekets

Авторизація

JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval

"Мукачівська ратуша" це сайт на якому ви завжди знайдете цікаві та найсвіжіші новини міста Мукачево, району, новини Закарпаття та України. Підписавшись на розсилку ви зможете отримувати новини Мукачева з перших рук.

На сайті "Мукачівська Ратуша" ви зможете знайти декілька рубрик на які поділені всі останні новини Мукачева:

Політичні новини - тут зібрані всі матеріали сайту "Мукачівська Ратуша", які мають політичний напрямок. Останні новини міськвиконкому, постанови Мукачівської міської ради, тощо.

Спортивні новини - в цій категорії зібрано спортивні новини Мукачева. Ексклюзивні матеріали, інтерв`ю, репортажі на сайті. Футбол, шахи, баскетбол, бокс, легка атлетика...

Новини суспільства - тут на сайті "Мукачівська ратуша" зібрано всі новини культури, нариси про громадське життя міста Мукачево.

Глас народу! - в цій категорії ви можете написати про те, що вас турбує, написати те чим ви хочете поділитися з іншими, задати питання нашій владі. Отже ваші новини це новини нашого міста - міста Мукачево. Для того щоб додати свій матеріал, треба бути зареєстрованим користувачем зі статусом "автор".